Ήταν, μάλλον, το πρώτο ghost εστιατόριο της καραντίνας. Ο Αντώνης Δρακουλαράκος, sushi master και ο άνθρωπος πίσω από το (για πολλούς καλύτερο σουσάδικο της πόλης) Sushimou, έδειξε τότε γρήγορα αντανακλαστικά, έφτιαξε ένα ξεχωριστό μενού προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και δημιούργησε ένα virtual pop up εστιατόριο που λειτουργούσε μόνο με διανομές, το Sushi Lunchi. «Φτιάξαμε τότε ένα μενού για ντελίβερι. Κρατώντας την ποιότητα το κάναμε πιο ανθεκτικό στη μεταφορά. Και στις λακούβες!» λέει ο ίδιος. Το Sushi Lunchi ξεχώρισε, αγαπήθηκε και συνέχισε την «καριέρα» του και μετά την άρση των περιορισμών. Εδώ και λίγες ημέρες έχει και τον δικό του χώρο στην οδό Βουλής, όπου μπορεί κανείς να καθίσει, να φάει σούσι σε μπολ και στο τέλος να γλυκαθεί με παγωτό μηχανής βανίλια-matcha.
Τι σημαίνει σούσι σε μπολ;
To chirashi (προφέρεται «τσιράσι») είναι το σούσι που, σε διάφορες παραλλαγές, κυριαρχεί στο μενού του Sushi Lunchi. «Είναι το σούσι που φτιάχνουν στα ιαπωνικά νοικοκυριά» εξηγεί ο Δρακουλαράκος, που πριν από χρόνια έκανε ένα, καθοριστικό για τον ίδιο, ταξίδι στην Ιαπωνία με σκοπό να μάθει την τέχνη του σούσι από τους ειδικούς. «Chirashi σημαίνει “διασκορπισμένο”. Είναι το σούσι που θα φτιάξει μια νοικοκυρά στο σπίτι. Θα απλώσει το ρύζι με το ξύδι σε ένα ταψί και από πάνω θα ρίξει ωμά ψαράκια, αγγουράκια, ομελέτα κ.ο.κ. Μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και από εκεί σερβίρονται όλοι» συνεχίζει. Αντί για το κέντρο του τραπεζιού, ο ίδιος πήρε την ιδέα και την χώρεσε σε ατομικά μπολ. Μαζί με το ξυδάτο ρύζι και τους κύβους φρέσκου, ωμού ψαριού, κάθε μερίδα συμπληρώνεται από μερικά φύλλα φυκιών ώστε, όποιος θέλει, να μπορεί να κάνει ένα πρόχειρο τύλιγμα και να φτιάξει τη δική του μπουκίτσα. «Το είχα δει και σε μαγαζιά στο Τόκιο και μου άρεσε. Καλά σουσάδικα, στα οποία το βράδυ δεν μπορούσες με τίποτα να βρεις θέση, έφτιαχναν μόνο το μεσημέρι chirashi ως το πιο προσιτό, απλό τους φαγητό» συνεχίζει.
Όσοι έχουν καθίσει στη μπάρα του Sushimou, εκτός από το φαγητό, θα θυμούνται και τον Δρακουλαράκο στον ρόλο του οικοδεσπότη. Του αρέσει πολύ να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες. Όταν τα εστιατόρια έκλεισαν αναγκαστικά τις πόρτες τους στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Sushi Lunchi μπήκε γρήγορα σε γνωστή εφαρμογή κατ’ οίκον διανομών. Αντί για μια απλή περιγραφή του κάθε πιάτου δεν ήταν ασυνήθιστο να πετύχεις ολόκληρα μηνύματα, που άφηνε εκεί ο σεφ σε προσωπικό ύφος, περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως το πρωί εκείνης της μέρας βρήκε στην αγορά το τάδε σπάνιο ψάρι και τους λόγους που το θεωρούσε ξεχωριστό. Πλέον, με τον ίδιο επικοινωνιακό τρόπο, προσεγγίζει τους πελάτες στο φυσικό κατάστημα του Sushi Lunchi για να προτείνει πιάτα και να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του καταλόγου είναι το Mame Don. Έχει λαβράκι, τόνο και σολομό αλλά, αντί για ξυδάτο ρύζι, τα ψάρια ακουμπάνε πάνω σε δύο ειδών φασολάκια: ενταμάμε και μαυρομάτικα. Λίγο τραγανό φαγόπυρο δίνει έξτρα υφή στο πιάτο. Στο TaramoChirashi Don γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η μείξη Ελλάδας και Ιαπωνίας. Το αλμυρό στοιχείο, που συνήθως έρχεται από τη σόγια, εδώ το βρίσκει κανείς στον (τέλειο) ταραμά που συνοδεύει το μπολ. Όσο για τη vegan επιλογή του μαγαζιού (με μανιτάρια σιμέτζι, ενταμάμε, φύκια γκόμα γουακάμε, φαγόπυρο και ξυδάτο ρύζι) την έχουν λατρέψει και πολλοί μη vegans.
Έχει και άλλα σνακ για τσιμπολόγημα μαζί με το σάκε το Sushi Lunchi: από τραγανές τηγανητές πετσούλες και μάγουλα ψαριών μέχρι γαρίδες τηγανητές με πάνκο. Προσωπικό αγαπημένο: ο απίθανα ελαφρύς τηγανητός μπακαλιάρος με την τραγανή κρούστα. Εκτός από τα χορταστικά, value for money, μπολάκια και τα περιποιημένα ορεκτικά σερβίρουν ιαπωνική μπίρα και μερικά απλά, φρουτένια κοκτέιλ με σάκε.