Κάπως παλιακά, με μια κομψή επιτήδευση, τα κεράσματα από τον Παπαπαρασκευά κουβαλούν τον αέρα μιας περασμένης εποχής. Έχουν κάτι το αθεράπευτα ρετρό και παράλληλα μια αίσθηση διαχρονική, ενώ παραπέμπουν σε οικογενειακές επισκέψεις σε θείες και γιαγιάδες, σε κρυστάλλινες φοντανιέρες και σε δαντελένια τραπεζομάντιλα. Είναι όμως η ποιότητα των υλικών τους και η νοστιμιά τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
Ο Παπαπαρασκευάς είναι ένα ζαχαροπλαστείο που ιδρύθηκε το 1926 στην Ξάνθη (28ης Οκτωβρίου 186, Τηλέφωνο: 25410 22677), έχει μεγάλη ιστορία και φημίζεται για την καριόκα του, την οποία φτιάχνει εκ του μηδενός, και όχι όπως είναι ο κανόνας στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία από ανακύκλωση παντεσπανιού και άλλων γλυκών που έχουν χάσει την πρώτη φρεσκάδα τους. Η σοκολάτα που χρησιμοποιεί για την επικάλυψη τόσο στην καριόκα όσο και στα κεράσματα παρασκευάζεται αποκλειστικά για τον Παπαπαρασκευά από την ίδια σοκολατοποιία εδώ και πολλά χρόνια. Από τη σειρά των «μπαντέμ», που κρύβουν στο εσωτερικό τους μια κάπως σφιχτή αμυγδαλόπαστα, βρήκα εξαιρετικά τα μπαντέμ σοκολάτας, αλλά και την κάπως μεγαλύτερη παραλλαγή τους, τα μπαντέμ βύσσινο, πάλι με μάρτσιπαν αλλά και ολόκληρο γλυκό βύσσινο στο κέντρο. Λίγο μεγαλύτερα από τις κλασικές ελίτσες και πιο «γεμάτα» τα κεράσματα «κάστανο» κρύβουν στο εσωτερικό τους ένα ολόκληρο σιροπιαστό κάστανο, μια λίγο πιο στεγνή αλλά νόστιμη εκδοχή ενός μαρόν γκλασέ. Τα σεράνο είναι μικρά παστάκια από σιροπιασμένο παντεσπάνι και κρέμα σεράνο. Τα «κοφτά», στρογγυλά φετάκια γεμιστά με πραλίνα αμυγδάλου και σοκολάτα γάλακτος. Παρόμοια γέμιση συναντάμε και στα τροφαντά, σφιχτά τρουφάκια, στα «Αμάντα», που κρύβουν μέσα τους ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο, αλλά και στα «χωνάκια», που περικλείονται σε μαλακές γλώσσες παγωτού και στολίζονται με γκλασαρισμένο κερασάκι.