ΕΞΟΔΟΣ

Το δυνατό εξωτικό χαρμάνι του Nikkei

Ιαπωνοπερουβιανό φαγητό που βάζει τον πήχη ψηλά και κοκτέιλ με λατινοαμερικάνικα αρώματα σε έναν έθνικ κήπο που σε μεταφέρει... άλλου.

09.08.2022
Το δυνατό εξωτικό χαρμάνι του Nikkei

Το ‘χει αυτό το Νikkei. Στήνει κόσμους. Μέσα είναι σαν υποθαλάσσια σπηλιά – το μπαρ-ενυδρείο στο βάθος εντείνει αυτή την αίσθηση. Έξω είναι κήπος τροπικός. Με έναν «ουρανό» από πολύχρωμες κλωστές, πλεκτά ψάθινα φωτιστικά, τραπέζια από κορμούς δέντρων και… χρυσούς ελέφαντες, φτιάχνει το δικό του κοσμικό-εξωτικό παρασύμπαν στην κολωνακιώτικη πλατεία Δεξαμενής. Έχουμε πάει νωρίς, δεν έχει γεμίσει ακόμη. Ένα σεβίτσε και ένα pisco sour μετά, έχει σουρουπώσει και τα τραπέζια γύρω βουίζουν από μικρές και μεγάλες παρέες που βρήκαν εδώ έθνικ καταφύγιο μεσοβδόμαδα, με την Αθήνα να έχει καψώσει.

Τα νιγκίρι με τα χτένια πραγματικά λιώνουν στο στόμα

Τα gyozas με χοιρινό pata negra, μανιτάρια σιτάκε και φρέσκια τρούφα

Τα pisco sour είναι θεσμός εδώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑύγουστος στην Αθήνα: 23 μαγαζιά για όσους μείναμε στην πόληΑύγουστος στην Αθήνα: 23 μαγαζιά για όσους μείναμε στην πόλη

Εκείνο το σεβίτσε, μυλοκόπι είναι, που παίζει με τις υφές και τις εντάσεις, δίνει μια ιδέα για το τι μας επιφυλάσσει για τη συνέχεια ο Σπύρος Μαυροειδής, που κρατάει τα τελευταία χρόνια τα ηνία της κουζίνας. Σε ένα σπιρτόζικο ζουμί με αρώματα yuzu, πορτοκαλιού και κόλιανδρου, το ψάρι μπλέκεται με δύο λογιών περουβιανό καλαμπόκι, choclo και τραγανό cancha, κρεμμύδι και γλυκοπατάτα. Και συντονίζεται εξαιρετικά με εκείνο το δροσιστικό, ξινούτσικο και φρουτώδες Shochu sour της Μαίρης Ταλαιπώρου, που συνδυάζει pisco (το παραδοσιακό ποτό του Περού) με φλούδες από καφίρ λάιμ, shochu (γιαπωνέζικο ηδύποτο), στην προκειμένη με φράουλα, πιπεριά χαλαπένιο, πράσινο μήλο, τσάι matcha και οξαλίδα – μια φυτική μπουκιά που του πάει πολύ. Και στην μπάρα και στην κουζίνα, που όσο πάει εξελίσσεται, γίνεται σοβαρή δουλειά.

Τα τραπέζια στον έθνικ κήπο απλώνονται σε δύο επίπεδα

Η Μαίρη Ταλαιπώρου έχει συνθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ

Το Ayahuasca είναι ένα πλούσιο σε γεύση και αρώματα Bloody Mary
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJackieO’ Beach Club στη ΜύκονοΤα καλοκαίρια του Πέσκια στο JackieO’ Beach Club στη Μύκονο

Το μαγιάτικο tiradito δεν με ενθουσίασε όσο το σεβίτσε, λίγο έντονη η σόγια του, τα νιγκίρι όμως, με κοιλιά τόνου και πράσινο shiso, αλλά και με μοσχάρι ταρτάρ και σουσαμένια wafu sauce ή με φουαγκρά, τζίντζερ και σάλτσα gastrique, που μιξάρουν στοιχεία Άπω Ανατολής και Δύσης σε σύγχρονο ταμπλό, είχαν όλα τη γοητεία τους − καθένα με το δικό του τρόπο. Εκείνο με το χτένι, δε, με κρέμα από kimchi και sriracha, wasabi και μαύρη κινόα, είναι απολαυστικότατο. Δεν θέλεις να τελειώσει. Τα καλοφτιαγμένα gyozas με χοιρινό pata negra, μανιτάρια σιτάκε και φρέσκια τρούφα πάνω σε κρέμα παρμεζάνας, φουλ γεύσης, μαζί με τα dim sum γαρίδας που σερβίρονται μέσα σε μια πεντανόστιμη μπισκ με πιπεριά aji amarillo, γράφουν πολύ ωραία συνέχεια, με το άψογα ψημένο χιλιανό λαβράκι με βούτυρο κίμτσι και νήματα τσίλι να συμπληρώνει το πολύχρωμο ιαπωνοπερουβιανό μωσαϊκό που στήνει ο σεφ στο τραπέζι. Ποντάρουμε και στο κόκκινο. Είναι γκανιάν. Η Μαίρη φτιάχνει θαυμάσια Bloody Mary. Αυτή τη φορά εμπλουτίζει το κλασικό ντοματένιο κοκτέιλ με Campari Cask Tales, παντζάρι και σμέουρο. Είναι γεμάτο, ισορροπημένο, με μια ιδέα κάψας, όχι από tabasco, από χρένο και πούδρα πιπεριάς. Νόστιμο, πολύ νόστιμο.

Nikkei Jardin

Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Τηλέφωνο: 210-72.39.366
  • Ωράριο: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, βράδυ. (Κλειστό για μερικές μέρες τον Αύγουστο, από τις 14 έως και τις 17/8)
  • Κόστος: 50-60 ευρώ το άτομο χωρίς ποτά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Αθήνα

Κολωνάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών