Στις νέες ευθύνες των φοιτητών που περνούν σε μια σχολή σε ξένη πόλη δεν είναι μόνο να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να είναι συνεπείς στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Αυτό είναι η προέκταση της σχολικής τους ζωής, τους είναι γνώριμο και οικείο. Το πιο δύσκολο είναι η καθημερινή φροντίδα του σπιτιού, το να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν, να προγραμματίσουν το φαγητό τους για την επόμενη μέρα. Πόσοι είναι έτοιμοι γι’ αυτή την ευθύνη; Πόσο τους έχουμε προετοιμάσει να την αναλάβουν και να μην πέσουν στην ευκολία του ντελίβερι; Αν μέχρι τώρα είχαν τα πάντα στο πιάτο, είναι σίγουρο ότι τον πρώτο καιρό θα δυσκολευτούν πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε έστω και την τελευταία ώρα; Τέσσερα πολύ απλά πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιγανάτη τηγανιά-αστραπή με μοσχάριΣτο πι και φι: 21 συνταγές της μισής ώρας για σπιτικό φαγητό
Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Η σεφ Νένα Ίσμυρνόγλου μάς μαγείρεψε στο σπίτι της και τέσταρε τις συνταγές σε πραγματικούς φοιτητές: μετά τη φωτογράφιση περίμενε την κόρη της με την παρέα της για να φάνε.
Αυτές οι πίτσες με πίτες σουβλακιού ετοιμάζονται στο πι και φι.

Δώστε τους εβδομαδιαίο budget για αγορά τροφίμων

Ορίστε το ποσό που σας φαίνεται λογικό για να καλύψει το σούπερ μάρκετ σε εβδομαδιαία βάση. Πηγαίνετε μαζί τους την πρώτη φορά και κατευθύνετέ τους για το πώς θα πρέπει να αγοράζουν. Πάντα με λίστα, ποτέ παρορμητικά! Δείξτε τους ποια τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι και το ψυγείο τους (ρύζι, μακαρόνια, αυγά, γάλα) και ενθαρρύνετέ τους να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δίνοντάς τους ιδέες για το πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε εύκολα πιάτα. Δείξτε τους τις τιμές και βοηθήστε τους να αντιληφθούν το κόστος του να γεμίσουν το καλάθι τους.

Όλες οι συνταγές της Νένας Ισμυρνόγλου είναι εύκολες, νόστιμες και θρεπτικές και δεν απαιτούν ιδιαίτερη εξοικείωση με την κουζίνα.

Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Σε 20 λεπτά έχουμε φαγητό: οι κεσαντίγιας είναι ένα πλήρες γεύμα με πρωτείνη φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.
Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Fish and chips, μακαρονάδα φούρνου με γραβιέρα και μανιτάρια, πίτσα της στιγμής, πολλά μπορεί κανείς να φτιάξει.

Βρείτε έναν καλό χασάπη στη γειτονιά

Το σούπερ μάρκετ έχει όλες τις επιλογές σε κρέας, αλλά η σχέση με την τροφή ενέχει μια ωραία περιπέτεια που καλό είναι να καλλιεργήσετε από τώρα. Βρείτε ένα καλό κρεοπωλείο κοντά στο σπίτι τους και πηγαίνετε μαζί τους. Μιλήστε στον κρεοπώλη, συστηθείτε, δείξτε στο παιδί σας πώς είναι το κρέας, τις διαφορές και ποια κομμάτια κάνουν για ποια μαγειρέματα. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσετε το θέμα: δείξτε τους τι να αγοράσουν για να φτιάξουν ένα-δύο από τα αγαπημένα τους πιάτα, π.χ. μοσχάρι κοκκινιστό. Θα δουν και οι ίδιοι ότι η επίσκεψη στον χασάπη είναι πιο προσωπική και πάντα μπορεί να τους βοηθήσει, δίνοντάς τους ιδέες για το τι θα μαγειρέψουν την επομένη.

Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Ta ζυμαρικά με τόνο είναι μια εύκολη λύση για μεσημεριανό ή βραδινό.

Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!

Δώστε τους εύκολες συνταγές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε είναι να βρείτε και να τους δώσετε εύκολες συνταγές που θα μπορούσαν να φτιάξουν μόνοι τους, όπως αυτές που ακολουθούν της Νένας Ισμυρνόγλου. Ρίξτε μια ματιά και στις υπόλοιπες  συνταγές του site μας. Γράψτε και τις δικές σας σπεσιαλιτέ που ξέρετε ότι τους αρέσουν. Ιδανικά, βρείτε λίγο χρόνο για να μαγειρέψετε παρέα και να τους δείξετε τα βασικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τέλεια scrambled eggs και 8 διαφορετικοί τρόποι να τα φτιάξουμεΤα τέλεια scrambled eggs και 8 διαφορετικοί τρόποι να τα φτιάξουμε

Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Κοτόπουλο μαγειρεμένο με τρεις τρόπους μάς έδειξε η σεφ. Είναι εύκολο στο μαγείρεμα, λόγω του ότι πωλείται μεριδοποιημένο, και σχετικά οικονομικό.

Λεμονάτα φιλετάκια κοτόπουλου με δεντρολίβανο.

Η δημοσιογράφος του «Γ» Χριστίνα Τζιάλλα δοκιμάζει και καταγράφει τις συνταγές.

Δείξτε εμπιστοσύνη

Όσο άγχος και να έχετε για το αν τρέφονται σωστά, σταματήστε να τους ρωτάτε σε κάθε τηλεφώνημα τι έφαγαν σήμερα. Δεν ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία τους και νιώθουν ότι δεν τους εμπιστεύεστε (άρα εισπράττουν από εσάς ότι δεν είναι άξιοι να φροντίσουν τον εαυτό τους και ότι είναι ακόμα παιδιά). Πρέπει να αυτονομηθούν, να μάθουν να καλύπτουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους. Αυτό αφορά και την καθαριότητα του σπιτιού και των ρούχων.

Μάθε παιδί μου γράμματα και να μαγειρεύεις!
Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες

Απαγκιστρωθείτε από τα παιδιά σας

Είναι τραυματικό για έναν γονιό να φεύγει ένα παιδί από το σπίτι. Πολλοί αισθάνονται ότι η ζωή όπως την ήξεραν έχει αλλάξει. Πώς θα γεμίσουν τις μέρες τους αν δεν έχουν να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα ρούχα, να μαλώσουν το παιδί τους γιατί δεν μάζεψε το δωμάτιό του; Είναι μια κρίσιμη στιγμή αυτή. Μην πέσετε στην παγίδα. Αφήστε τα παιδιά σας να ανεξαρτητοποιηθούν. Η βοήθειά σας είναι ακόμα πολύτιμη, αλλά όχι στην καθημερινότητά τους.

*Ευχαριστούμε το Κρεοπωλείο Παλιούρας στο Χαλάνδρι για την ευγενική προσφορά των κρεατικών της φωτογράφησης.

Δείτε εδώ τις 9 «φοιτητικές» συνταγές τις Νένας Ισμυρνόγλου:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών