Μία ολοκαίνουρια ενότητα στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το … φαγητό!

20' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1½ λίτρο από το ζωμό ή το νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε το άγριο ρύζι να αρχίσει να ανοίγει ελαφρά (σε περίπου 40 - 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος).
  2. Το αποσύρουμε και το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρόλα, και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
  3. Βάζουμε και το τζίντζερ ή την κανέλα ή τον τριμμένο σπόρο μάραθου. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το κυδώνι και τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Δεν πρέπει να λιώσουν τα λαχανικά.
  4. Με δύο πιρούνια ανασηκώνουμε το ρύζι για να αφρατέψει χωρίς να λιώσει και μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
  5. Ανακατεύουμε για λίγο (2 - 3 λεπτά) με προσοχή να μην το συνθλίψουμε. Βρέχουμε ελαφρώς μια φόρμα στρογγυλή ή μακρόστενη με κρύο νερό, στρώνουμε μέσα το ρύζι και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα για να σερβίρουμε. Στολίζουμε με ψημένα κουκουνάρια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Συμβουλή: Αντί για τζίντζερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή σπόρο μάραθου, τριμμένο -με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών