10' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 1 φόρμα κέικ

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χαλβά με μανταρίνι, κουκουνάρι και τζίντζερ, σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα μανταρίνια ολόκληρα, με τη φλούδα, για 20 λεπτά.
  2. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  3. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε με τη φλούδα στον πολυκόφτη.
  4. Προσθέτουμε 400 ml νερό και πολτοποιούμε.
  5. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και το κουκουνάρι και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον πολτό μανταρινιού με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  7. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και το τζίντζερ και αδειάζουμε αργά-αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα).
  8. Ανακατεύουμε απαλά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  9. Αδειάζουμε τον χαλβά στη φόρμα, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον αφήνουμε για 15-30 λεπτά να κρυώσει καλά.
  10. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών