Προσθέστε τη συνταγή στα αγαπημένα σας άρθρα για να τη βρείτε εύκολα όταν θα τη χρειαστείτε για τα γιορτινά σας μαγειρέματα.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε). Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού. Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει πολύ το χρώμα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.
  2. Στο μεταξύ, κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια σαν σπιρτόκουτα, το κυδώνι σε χοντρούτσικες φέτες και το κρεμμύδι σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.
  3. Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και την κολοκύθα με το βαλσαμικό ξίδι. Ξεφουρνίζουμε το ψητό,  αφαιρούμε το διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες. Συνοδεύουμε το κρέας με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το κυδώνι.
  4. Συνοδεύουμε με Το φαγητό έχει ήδη τη γαρνιτούρα του. Για ένα πιο πλούσιο τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε και τον πουρέ πατάτας γκρατινέ με τυριά.
  5. * Συμβουλή: Αν δεν σας αρέσει η κολοκύθα και το κυδώνι, παραλείψτε τα. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτες και γλυκοπατάτες, όμως θα τα βάλετε στο ταψί νωρίτερα καθώς θέλουν περισσότερο ψήσιμο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών