ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλουράκια πορτοκαλιούΚουλουράκια πορτοκαλιού
20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 1.400 γρ.

Διαδικασία

  1. Για τα διπλοφουρνισμένα μπισκότα με ελαιόλαδο και πορτοκάλι στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί 30 x 40 εκ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και την άχνη και ανακατεύουμε με το χέρι μας ή με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  5. Πλάθουμε μπαστούνια σαν σουτζούκια ή σαν λεπτές μπαγκέτες με μήκος περίπου όσο το ταψί μας και τα μεταφέρουμε μέσα σε αυτό.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράσσουμε σε φετάκια ανά 1 εκ. (δεν ξεχωρίζουμε τα φετάκια μεταξύ τους, αλλά τα αφήνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, εκεί όπου τα κόψαμε).
  7. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσουν και με το μαχαίρι κόβουμε τα φετάκια μέχρι κάτω, για να τα ξεχωρίσουμε.
  9. Τα τοποθετούμε ξαπλωτά στο ταψί (αν δεν χωρούν, τα μοιράζουμε σε δύο ταψιά ή ακόμα καλύτερα πάνω στη σχάρα του φούρνου) και ψήνουμε ξανά, αυτή τη φορά στους 140° C, για 15-20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν και γίνουν τραγανά.

Μυστικά

Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και δεν μπορούμε να πλάσουμε τα μπαστούνια, μπορούμε να τη βάλουμε για λίγο στο ψυγείο. εναλλακτικά, δεν πλάθουμε αλλά βάζουμε κουταλιές από τη ζύμη, τη μία δίπλα στην άλλη, σχηματίζοντας τα μπαστούνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών