ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με σταφύλι Μοσχάτο και φέταΣαλάτα με σταφύλι Μοσχάτο και φέτα

 

40' προετοιμασία
15' ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ.

Για την κρέμα γιαουρτιού

Για τη βάση φουντουκιού

Για την επικάλυψη σταφυλιού

Διαδικασία

Κρέμα γιαουρτιού

  1. Για να ετοιμάσουμε κρέμα γιαουρτιού με σταφύλια και λευκή σοκολάτα σε τραγανή βάση φουντουκιού, πρώτα μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε μικρό μπολ με κρύο νερό, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη σε μέτρια φωτιά, για 2 - 3 λεπτά, και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Στύβουμε με τα χέρια μας τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί.
  5. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
  7. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μίξερ για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί.
  8. Την αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψει το μείγμα.
  9. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, μέχρι να σφίξει.

Βάση φουντουκιού

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ποσότητα βουτύρου, το φουντούκι, το αλεύρι και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψί.
  3. Βάζουμε στη λαδόκολλα τη ζύμη, την ανοίγουμε πιέζοντας με την παλάμη μας σε «φύλλο» πάχους 2 - 3 χλστ. και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
  4. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, το σπάμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  5. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο στον κάδο του μίξερ με τη ζύμη φουντουκιού, χτυπώντας με το φτερό, μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος (σαν τη βάση του τσίζκεϊκ). Αδειάζουμε σε μια ταρτιέρα και το στρώνουμε ισόπαχα, πιέζοντάς το με την παλάμη μας ώστε να καλύψει τον πυθμένα.
  6. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γιαουρτιού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  7. Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα, για να σφίξει.

Επικάλυψη σταφυλιού

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα σταφύλια και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σταφύλια και η ζάχαρη να σχηματίσει μια ελαφριά χρυσαφένια καραμέλα.
  2. Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το μέλι.
  3. Ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα γιαουρτιού.
  5. Στολίζουμε την κρέμα γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα, τραγανή βάση φουντουκιού και σταφύλια, αν θέλουμε, με φύλλα λεβάντας και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφύλι

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών