ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒούτυρο αρωματισμένο με βασιλικό και σκόρδοΒούτυρο αρωματισμένο με βασιλικό και σκόρδο

«Βούτυρο» και «τυρί» από φρούτα; Ναι, πρόκειται απλά για πυκνές και βελούδινες παρασκευές με παμπάλαια βρετανική προέλευση, χωρίς ίχνος γαλακτοκομικού. Φτιάχνονται όπως οι μαρμελάδες (με σάρκα φρούτων, ζάχαρη και νερό ή χυμό), αλλά o βρασμός διαρκεί αρκετή ώρα, τόσο ώστε το μείγμα πήζει σημαντικά, σαν πυκνή αλοιφή. Με ακόμη περισσότερο βράσιμο αποκτά υφή τυριού (σαν μανούρι ή μοτσαρέλα π.χ.), τόσο ώστε να κόβεται με το μαχαίρι – κάτι ανάλογο με το δικό μας κυδωνόπαστο. Πώς το απολαμβάνουμε:

  • Το αλείφουμε σε προζυμένιο ψωμί, με ή χωρίς απλό βούτυρο.
  • Συνοδεύουμε πανκέικς, τηγανίτες, βάφλες.
  • Ενώνουμε με αυτό απλά μπισκότα και τα κάνουμε γεμιστά, καθώς και κέικ.
  • Αλείφουμε μεγάλα κομμάτια χοιρινό στον φούρνο, 10 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
  • Το ανακατεύουμε με λίγο ξίδι και συνοδεύουμε ψητά παϊδάκια και άλλα ψητά κρεατικά. Αντί για μήλα, βάζουμε και άλλα φρούτα που μας αρέσουν, π.χ. αχλάδια.

Υλικά

Μερίδες: για 4 φλιτζ. τσαγιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μηλοβούτυρο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα μήλα με τη φλούδα και τα κουκούτσια (χρειαζόμαστε την πηκτίνη που περιέχουν), κομμένα σε μικρά κυβάκια.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, τη μετριάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα, μέχρι να σωθούν τα μισά υγρά και τα μήλα να μαλακώσουν πολύ καλά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Πετάμε την κανέλα και τον γλυκάνισο και περνάμε το μείγμα από μύλο λαχανικών ή το αδειάζουμε σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα, πάνω από μια κατσαρόλα.
  5. Στο σουρωτήρι θα μείνουν τα φλούδια και τα κουκούτσια, τα οποία πετάμε.
  6. Ρίχνουμε στον πολτό της κατσαρόλας τη λευκή και καστανή ζάχαρη και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  7. Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν οι ζάχαρες, και συνεχίζουμε το βράσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά, για 2-2 1⁄2 ώρες, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει μια κρέμα σκούρα με λεία, βουτυρένια υφή. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού σε ένα πιατάκι - πρέπει να μένει σταθερή χωρίς να ρέει ή να απλώνει.
  8. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Μοιράζουμε σε μικρά αποστειρωμένα βαζάκια και διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό για τουλάχιστον 4 μήνες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών