20' προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 7 μεγάλες ή 14 μικρές μπάρες

Βάση

Επικάλυψη

Γλάσο σοκολάτας

Διαδικασία

Βάση

  1. Για τις μπάρες με πραλίνα και χουρμάδες, απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα βαθύ ταψί 23 x 13 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  2. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τις νιφάδες βρώμης και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν.
  4. Ρίχνουμε το βούτυρο, το κακάο και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού και να έχει παντού ίδιο πάχος.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

Επικάλυψη

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χουρμάδες με το αλάτι, μέχρι να ψιλοκοπούν.
  2. Ρίχνουμε την πραλίνα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τους χουρμάδες και την πραλίνα.
  4. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της βάσης.
  5. Ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο.

Γλάσο

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό – το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό).
  2. Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε.
  3. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, διακόπτοντας τον φούρνο και ανακατεύοντας ανά 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει (έτσι, δεν θα μας καεί).
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
  5. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ραντίζουμε με το γλάσο ρίχνοντάς το εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι έτσι που να σχηματίζονται γραμμές στην επιφάνεια του γλυκού.
  6. Ξαναβάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να μπορεί να κοπεί.
  7. Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε 7 μεγάλες ή 14 μικρές μπάρες.

Μυστικά

Αν θέλουμε, στολίζουμε την επιφάνεια με ολόκληρα καβουρδισμένα φουντούκια ή άλλο ξηρό καρπό ή φρούτο της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Βρώμη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών