40' προετοιμασία
1 ώρα και 10' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Φρόστινγκ

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε μια βαθιά φόρμα για σαρλότ ή για πανετόνε ή την ειδική για μεγάλα κάπκεϊκς, που βρίσκουμε σε μεγάλα καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  3. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
  5. Οταν ενσωματωθούν, ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι και το ρούμι. μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε τις αλευρωμένες σταφίδες. Χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κάπκεϊκ στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα και το ξεφορμάρουμε.

Φρόστινγκ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
  2. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στο κρύο κάπκεϊκ, χρησιμοποιώντας είτε σπάτουλα ζαχαροπλαστικής είτε κορνέ. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.

Μυστικά

Για να μην καθίσει το κάπκεϊκ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου, ειδικά τα πρώτα 30 λεπτά, ενώ προσέχουμε να μην τον κουνάμε και να μην κοπανάμε την πόρτα του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών