
15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 15'
Υλικά
Για τη βάση
Για τον απλό πουρέ
Για την κρέμα κουκιών με ή χωρίς ταχίνι
Διαδικασία
- Για τον πουρέ κουκιών, αν είναι ξερά, μουλιάζουμε αποβραδίς τα κουκιά σε άφθονο νερό. Την άλλη μέρα το πρωί τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό –ή ακόμη καλύτερα σε ζωμό λαχανικών– με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν.
- Τα σουρώνουμε.
Απλός πουρές
- Πολτοποιούμε τα κουκιά και τις πατάτες (τα κουκιά στον πολτοποιητή και τις πατάτες με το πιρούνι) και τα αναμειγνύουμε με το σκόρδο.
- Αφού τα αλατοπιπερώσουμε, ενσωματώνουμε λίγο λάδι οδηγούμενοι από τη γεύση.
Κρέμα κουκιών με ή χωρίς ταχίνι
- Πολτοποιούμε τα κουκιά.
- Βράζουμε τα πολτοποιημένα κουκιά στο ζωμό μαζί με το βούτυρο, το αλατοπίπερο, την τσούσκα ή το μπούκοβο και το μισό μυρώνι.
- Οταν το μείγμα γίνει κρεμώδες, σερβίρουμε με το υπόλοιπο μυρώνι και τις φολίδες τυριού.
Μυστικά
Στον απλό πουρέ αν δεν προσθέσουμε τις πατάτες, με τα ίδια υλικά φτιάχνουμε φάβα που θα σερβίρουμε κλασικά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 13.