5'
προετοιμασία
Σύνολο: 5'
Υλικά
Διαδικασία
- Το σάντουιτς αυτό ζητάει ένα φρέσκο λευκό, μαλακό ψωμί.
- Ο ένας λόγος είναι η αναπαραγωγή της γεύσης όπως έχει καταγραφεί στη μνήμη μου και θέλει το ψωμί αυτό που τρώγαμε στα ’80s, όταν ήμουν παιδί.
- Τότε το λευκό, αφράτο ψωμί ήταν της μόδας, ενώ οτιδήποτε θύμιζε χωριό, όπως ένα καλό προζυμένιο ψωμί, ήταν faux pas στα μοδάτα νοικοκυριά.
- Το μαλακό ψωμί με την αφράτη ψίχα αγκαλιάζει τη φέτα και με την ελαφριά πίεση γίνονται όλα μαζί ένα σώμα.
- Ο δεύτερος λόγος είναι πως με τις φέτες από ένα προζυμένιο καρβέλι, το σάντουιτς δεν αποκτά ποτέ συνοχή.
- Σε κάθε δαγκωνιά χύνονται δεξιά αριστερά κομμάτια ψωμιού και τυριού και η εμπειρία υπολείπεται σε απόλαυση.
- Επίσης, στην πρώτη περίπτωση το λάδι απορροφάται από την ψίχα-σφουγγάρι, ενώ στο καρβέλι το λάδι μένει ανάμεσα στο τυρί και το σχεδόν αδιάβροχο σώμα του ψωμιού και κάνει το δάγκωμα να μοιάζει με... ελαιώδες σπλάτερ.
- Πώς φτιάχνουμε αυτόν τον πρόχειρο μεζέ, αυτό το γρήγορο, ευτελές αλλά υπέροχο σνακ;
- Κόβουμε 1 μεγάλη γωνία από φραντζόλα πολυτελείας, ή χωριάτικη, στη μέση και αραδιάζουμε τα δύο κομμάτια σε ένα μικρό ταψάκι.
- Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου κοντά στις αντιστάσεις, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το ψωμί να παίρνει χρώμα.
- Ακουμπάμε το ψωμί σε ένα πιάτο, το ραντίζουμε με 3 κουταλιές λάδι και πασπαλίζουμε με 1 γερή πρέζα ρίγανη.
- Ακουμπάμε 100 γρ. πικάντικη, βαρελίσια φέτα στο κάτω κομμάτι και καπακώνουμε με το δεύτερο κομμάτι της γωνίας.
- Πιέζουμε δυνατά με την παλάμη μας το σάντουιτς για να λιώσει η φέτα, ώστε, όταν τρώμε το σάντουιτς, να μην πέφτουν κομματάκια από το τυρί».