«Τυραννήθηκα για το τι θα έπρεπε να δώσω στον “Γαστρονόμο”», λέει ο Βασίλης Καλλίδης, σεφ και ιδιοκτήτης των Überness και Pink Flamingo. «Σκεφτόμουν κάτι με αχινό, ίσως μια πηχτή με μάγουλα πεσκανδρίτσας… Κι ύστερα σκέφτηκα ότι πεθαίνω για ψωμοτύρι, με λευκό ψωμί του εμπορίου.

5' προετοιμασία
Σύνολο: 5 λεπτά

Υλικά

Διαδικασία

  1. Το σάντουιτς αυτό ζητάει ένα φρέσκο λευκό, μαλακό ψωμί. Ο ένας λόγος είναι η αναπαραγωγή της γεύσης όπως έχει καταγραφεί στη μνήμη μου και θέλει το ψωμί αυτό που τρώγαμε στα ’80s, όταν ήμουν παιδί. Τότε το λευκό, αφράτο ψωμί ήταν της μόδας, ενώ οτιδήποτε θύμιζε χωριό, όπως ένα καλό προζυμένιο ψωμί, ήταν faux pas στα μοδάτα νοικοκυριά. Το μαλακό ψωμί με την αφράτη ψίχα αγκαλιάζει τη φέτα και με την ελαφριά πίεση γίνονται όλα μαζί ένα σώμα.
  2. Ο δεύτερος λόγος είναι πως με τις φέτες από ένα προζυμένιο καρβέλι, το σάντουιτς δεν αποκτά ποτέ συνοχή. Σε κάθε δαγκωνιά χύνονται δεξιά αριστερά κομμάτια ψωμιού και τυριού και η εμπειρία υπολείπεται σε απόλαυση. Επίσης, στην πρώτη περίπτωση το λάδι απορροφάται από την ψίχα-σφουγγάρι, ενώ στο καρβέλι το λάδι μένει ανάμεσα στο τυρί και το σχεδόν αδιάβροχο σώμα του ψωμιού και κάνει το δάγκωμα να μοιάζει με... ελαιώδες σπλάτερ.
  3. »Πώς φτιάχνουμε αυτόν τον πρόχειρο μεζέ, αυτό το γρήγορο, ευτελές αλλά υπέροχο σνακ; Κόβουμε 1 μεγάλη γωνία από φραντζόλα πολυτελείας, ή χωριάτικη, στη μέση και αραδιάζουμε τα δύο κομμάτια σε ένα μικρό ταψάκι. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου κοντά στις αντιστάσεις, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το ψωμί να παίρνει χρώμα. Ακουμπάμε το ψωμί σε ένα πιάτο, το ραντίζουμε με 3 κουταλιές λάδι και πασπαλίζουμε με 1 γερή πρέζα ρίγανη. Ακουμπάμε 100 γρ. πικάντικη, βαρελίσια φέτα στο κάτω κομμάτι και καπακώνουμε με το δεύτερο κομμάτι της γωνίας. Πιέζουμε δυνατά με την παλάμη μας το σάντουιτς για να λιώσει η φέτα, ώστε, όταν τρώμε το σάντουιτς, να μην πέφτουν κομματάκια από το τυρί».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών