
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8-10 για μπουφέΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό κόκορα γεμιστό με δαμάσκηνα και σιγοψημένα κρεμμύδια, κρασάτο, σε ένα ταψάκι βάζουμε τον κόκορα, τα δαμάσκηνα και το κρασί.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και μαρινάρουμε τουλάχιστον 4-5 ώρες.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύουμε (με καπάκι), τα κρεμμύδια με την κανέλα για 20-30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν. Αποσύρουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τον κόκορα από τη μαρινάδα, τον στεγνώνουμε ελαφρά και τον απλώνουμε σε λεία επιφάνεια, με την πέτσα προς τα κάτω. Σουρώνουμε το υγρό της μαρινάδας σε κατσαρολάκι.
- Αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα και απλώνουμε τα μουλιασμένα δαμάσκηνα στο κέντρο και κατά μήκος της μακριάς πλευράς του.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα και τα κρεμμύδια (κρατάμε την κανέλα στην άκρη) και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι και 30 γρ. από το μέλι και βάζουμε το ρολό σε μεγάλη σακούλα ψησίματος, μέσα σε ταψί.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά (ελέγχουμε με θερμόμετρο μαγειρικής: θα πρέπει να δείχνει 70-74°C).
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά το ρολό από τη σακούλα και, αν δεν έχει ροδίσει, το ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Το αφήνουμε για 20 λεπτά, να σταθεί.
- Αφαιρούμε τους σπάγκους, κόβουμε σε φέτες και τακτοποιούμε σε πιατέλα.
- Στο μεταξύ, βράζουμε το κρασί και την κανέλα σε δυνατή φωτιά, για 25-30 λεπτά, μέχρι να μείνουν γύρω στα 200 ml.
- Πετάμε την κανέλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το ρολό κόκορα με λίγη σάλτσα και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε σαλτσιέρα.
Μια ώριμη, premium Νεμέα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.