ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιρόπι φράουλας για το παγωτό ή το γιαούρτιΣιρόπι φράουλας για το παγωτό ή το γιαούρτι Εύκολο σιρόπι που φτιάχνουμε με χυμό ροδιού βρασμένο με ζάχαρη. Για να πάρουμε τον χυμό, θα χρειαστούμε αρκετά, μεγάλα ρόδια, ώριμα και γλυκά. Κάνουμε στο καθένα μία μικρή κάθετη τομή με μαχαίρι, βάζουμε τα δάχτυλά μας στη σχισμή και ανοίγουμε ώστε το ρόδι να χωριστεί στα δύο, χωρίς να σπάσουν τα σπόρια του. Κρατάμε κάθε κομμένο κομμάτι στην παλάμη του ενός χεριού, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω από ένα μεγάλο μπολ, και χτυπάμε τη φλούδα με ένα κουτάλι ή ένα γουδοχέρι. Τα σπόρια θα πέφτουν βροχή στα δάχτυλά μας και από εκεί στο μπολ. Έπειτα πιέζουμε τα σπόρια, σε δόσεις, στην ειδική πρέσα για πουρέ πατάτας – έτσι δεν θα πάρουμε φλούδες και τον πυρήνα κάθε σπόρου που είναι πολύ στυφά, παρά μόνο τον γλυκό χυμό. Εναλλακτικά, κόβουμε το ρόδι στη μέση και το στύβουμε στον στύφτη όπως τα πορτοκάλια, με κάπως πιο στυφό αποτέλεσμα.

Ιδέες για να χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι ροδιού

  • Προσθέτουμε ελάχιστη ποσότητα στις βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες.
  • Ετοιμάζουμε μαρινάδες για κρεατικά και πουλερικά.
  • Αλείφουμε μπριζόλες και παΐδάκια 5-6 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.
  • Το προσθέτουμε σε πλούσια περσικά πιλάφια και σε χούμους.
  • Περιχύνουμε κρέμες και παγωτά.
  • Το προσθέτουμε στο τσάι και σε κοκτέιλ.
10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι ροδιού, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε το υγρό να ανακινείται ήρεμα μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές για να μην «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να μειωθεί αρκετά.
  4. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο: πρέπει να μοιάζει με γλάσο, με σιρόπι.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς. Θα είναι ακόμη σχετικά ρευστό, αλλά όσο κρυώνει θα πήζει.
  6. Μετά τα 30 λεπτά, το αδειάζουμε σε βαζάκι και το διατηρούμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για 6 μήνες.

Μυστικά

Παραλλαγές: Μπορούμε να ετοιμάσουμε τρεις διαφορετικές παραλλαγές με την ίδια ποσότητα σιροπιού. Στη μία προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι, στην άλλη 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας και στην τρίτη 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών