35' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 ταρτιέρα 22 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την βάση της τάρτας με κυδώνια, μπρόκολο και ροκφόρ σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αυγό και το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή στο μίξερ με τον γάντζο για 3-5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  2. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε το μπρόκολο για 1-2 λεπτά, ίσα να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα κυδώνια με το μέλι και το κρασί, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να σωθεί το κρασί και τα κυδώνια να καραμελώσουν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.
  2. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες (για να μην κολλήσει στον πλάστη) και την ανοίγουμε με τον πλάστη (υπομονετικά γιατί θα έχει σφίξει) σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας
  3. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
  4. Τρυπάμε την υπόλοιπη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε τη βάση για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα στις άκρες. Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε.
  6. Τακτοποιούμε πάνω στη βάση το μπρόκολο και σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα κυδώνια, τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο, το μπέικον, το ροκφόρ και τα αμύγδαλα.
  7. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
  8. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε με το μείγμα την τάρτα.
  9. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε την τάρτα με κυδώνια, μπρόκολο και ροκφόρ

Μυστικά

*Οι φέτες μπέικον να είναι σοταρισμένες σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να γίνουν τραγανές, σπασμένες σε μικρά κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Κυδώνι

Συνταγές με Μπρόκολο

Συνταγές με Τυρί

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών