Μαζί με τα σύκα, οι σταφίδες ήταν από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Σμύρνης. Οι μαγείρισσες της πόλης χρησιμοποιούσαν κουραντί (έτσι έλεγαν τις μαύρες σταφίδες) σχεδόν πάντα στα πιλάφια τους.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πλιγούρι πιλάφι με σταφίδες ξεκινάμε, ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ζωμό, τις σταφίδες και αλατοπίπερο.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε το πλιγούρι πιλάφι με σταφίδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.