
20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 7 - 8 βαζάκιαΔιαδικασία
- Για το τσάτνι με κρεμμύδι ξεκινάμε και κόβουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα αφήνουμε για 1 ώρα και μετά τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και, όταν κοχλάσει το μείγμα, χαμηλώνουμε το μάτι στο μέτριο για να σιγοβράσει.
- Θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να μην έχει περιττά υγρά.
- Ανακατεύουμε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα, για να μην «τσικνώσει», μην αρπάξει.
- Οταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα και ζεσταμένα βάζα.
- Κλείνουμε σφιχτά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν, χωρίς να τα μετακινήσουμε.
- Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μικρά βάζα (που χωρούν 1 φλιτζάνι νερό), οπότε θα γίνουν περίπου 7 - 8.
- Προσοχή: τα βάζα τα γεμίζουμε μέχρι το λαιμό.
Μυστικά
Συμβουλές: Ψητά κρέατα και πουλερικά συνοδεύει αυτή η «μαρμελάδα». Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το καυτερό πιπέρι. Δοκιμάστε την πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί μαζί με δυνατά τυριά. Ιδανικός συνδυασμός από τα ελληνικά τυριά είναι η σφέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 47.