30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
9 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τα συκωτάκια
Διαδικασία
- Για τη βελούδινη σούπα γλυκοπατάτας ξεκινάμε και βάζουμε τα συκωτάκια σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με το γάλα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ (8 ώρες).
- Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο, βαθύ, χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο και σε τρίτο πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά.
- Πανάρουμε ένα-ένα τα κυβάκια από τα συκωτάκια, περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
- Τα απλώνουμε σε ρηχό σκεύος και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να «κολλήσει» το πανάρισμα.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το καρότο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, 500 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε το κρ σί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά.
- Αδειάζουμε τη σούπα στον πολυκόφτη (καλύτερα σε δόσεις) και τη χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί καλά και να σχηματιστεί μια λεία σούπα.
- Την αδειάζουμε πάλι σε κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Ρίχνουμε την ξινόκρεμα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα συκωτάκια για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε τη σούπα, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα συκωτάκια και σερβίρουμε.
Ενα Cabernet Sauvignon!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 129.