ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστά και τουρλού μαζί, στο ίδιο ταψίΓεμιστά και τουρλού μαζί, στο ίδιο ταψί

Να είναι οι καλές πρώτες ύλες; Ο άφθονος άγριος μάραθος και ο δυόσμος; Πάντως τα γεμιστά που σερβίρουν όλο το καλοκαίρι στο «Καφενείο του Μπολάνη» είναι ένα ποίημα. Βρεθήκαμε στο καφενείο κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης» και καταγράψαμε τη συνταγή, όπως μας την έδωσε η εξαιρετική μαγείρισσα Στέλλα Μπολανάκη.

40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γεμιστά λαδερά με μάραθο και δυόσμο, ξεκινάμε κόβοντας με μαχαίρι τα «καπάκια» από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
  3. Με ένα κουτάλι ξύνουμε και παίρνουμε την ψίχα από τις ντομάτες και την τρίβουμε με τον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Τη μετράμε σε φλιτζάνι τσαγιού: πρέπει να βγουν 4 φλιτζάνια. Αν είναι λιγότερη ποσότητα, τρίβουμε τη 1-2 επιπλέον ντομάτες στον τρίφτη ή τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και συμπληρώνουμε την ποσότητα.
  4. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τρίβουμε τη μία στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τη βάζουμε στο μπολ με την ντομάτα.
  5. Κόβουμε τις άλλες δύο πατάτες σε χοντρές φέτες και τις αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με τα «καπάκια» των λαχανικών.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ με την ντομάτα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και την κέτσαπ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει άνετα τις πιπεριές και τις ντομάτες και να μένει χώρος ανάμεσά τους για τα υπόλοιπα υλικά. Τις βάζουμε όρθιες στο ταψί.

Γέμισμα

  1. Με το μείγμα της γέμισης γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τη μέση και τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους που αφήσαμε κατά μέρος.
  2. Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι.
  3. Τέλος, βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση μέσα σε κάθε κολοκυθοανθό και τον κλείνουμε με τις άκρες από τα πέταλά του για να σφραγίσει τη γέμιση.
  4. Τακτοποιούμε τους ανθούς και τα ντολμαδάκια ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές.
  5. Βάζουμε τις φέτες πατάτας πάνω στα «καπάκια» (αν περισσέψουν, τις χώνουμε ανάμεσά τους).
  6. Περιχύνουμε τα υλικά με το δεύτερο φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσει η σάλτσα τους.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών