ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJapanese cheesecakeJapanese cheesecake To τσίζκεϊκ των Γιαπωνέζων, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο, cotton cheesecake, είναι απαλό και αφράτο σαν βαμβάκι, τόσο που σχεδόν χάνει τη στερεή του υπόσταση και μοιάζει με αέρα, με σύννεφο. Μάλιστα, αν είναι πετυχημένη η συνταγή και το ψήσουμε
σωστά, όταν το ξεφορμάρουμε θα δούμε να «τρεμουλιάζει» σαν τα φρουί ζελέ στην παλιά τηλεοπτική διαφήμιση. Παρασκευάζεται με τυρί κρέμα, δεν έχει βάση μπισκότου, αφρατεύει με μαρέγκα και ψήνεται σε μπεν μαρί.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Κομμάτια: 4-5

Διαδικασία

  1. Για το cotton cheesecake, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το γάλα και το βούτυρο και τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει να βράσει λίγο νερό (ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό).
  3. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα έως ότου μαλακώσουν τα υλικά και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί, ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαλακή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα του τυριού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Σε ένα βαθύ ταψί ή σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 15 εκ. και ύψους 6-7 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και περιμετρικά, αφήνοντας τις άκρες του χαρτιού να εξέχουν από τα τοιχώματα του σκεύους άλλα 6 εκ., έτσι ώστε να του δώσουμε διπλάσιο ύψος.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και το μεταφέρουμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί για να φτιάξουμε ένα μπεν μαρί φούρνου: γεμίζουμε το μεγάλο ταψί με χλιαρό νερό τόσο που να καλύπτεται το μικρό ταψί περίπου μέχρι τη μέση. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ταψί με το νερό στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  8. Ανοίγουμε τον φούρνο για 5 δευτερόλεπτα να φύγει ο ατμός, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 110°C και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.
  9. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το γλυκό από το ταψί με το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ και σερβίρουμε με άχνη.
  11. Συνοδεύουμε το cotton cheesecake με φρέσκα φρούτα, γλυκό του κουταλιού ή λίγη μαρμελάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών