ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμΙμάμ μπαϊλντί: η αυθεντική πολίτικη συνταγή
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες ξεκινάμε με το να πλύνουμε και να σκουπίσουμε τις μελιτζάνες.
  2. Κόβουμε καπάκια από την πλευρά που είναι το κοτσάνι της μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Χοντροκόβουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  7. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα 2/3.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε 100 ml νερό στον πάτο του ταψιού.
  9. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
  10. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Σερβίρουμε τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες χλιαρές.

Μυστικά

H προσθήκη ψωμιού ή φρυγανιάς στο μείγμα της γέμισης είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία, για λόγους τόσο ευκολίας όσο και οικονομίας.

Τον μεγάλο έρωτα της μελιτζάνας!Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 110.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών