ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της ΆνδρουΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της Άνδρου Το παμπιλόνι το συναντάμε μόνο στην Άνδρο. Είναι ένα εσπεριδοειδές μεγάλο σαν κεφάλι, που μαζεύεται από τα δέντρα μισογινωμένο από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Δεν τρώγεται ωμό και το κάνουν μόνο γλυκό.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 8 βάζα του κιλού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι, αρχικά αφαιρούμε τη φλούδα από τα παμπιλόνια, ξύνοντάς τα με τον τρίφτη, όχι εντελώς, αλλά μέχρι να φαίνεται αρκετό άσπρο και να φύγει η πικράδα.
  2. Κόβουμε τα παμπιλόνια σε 10 κομμάτια και το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε μικρότερα, σε μέγεθος περίπου 3 εκ.
  3. Βάζουμε τα κομμάτια να βράσουν σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώνουν μέσα στο βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε μέσα σε φρέσκο, κρύο νερό, που το αλλάζουμε 2-3 φορές ή και περισσότερες μέχρι να ξεπικρίσουν. Το καταλαβαίνουμε δοκιμάζοντάς τα και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να κρατήσουν λίγη από την πικράδα τους.
  5. Ύστερα τα στραγγίζουμε καλά και για αρκετή ώρα, γιατί κρατάνε νερό.
  6. Βάζουμε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό να πάρουν μία βράση και φτιάχνουμε ένα βαρύ σιρόπι στους 110°C. Θα πρέπει όταν παίρνουμε 1 κουταλίτσα σιρόπι και την αδειάζουμε, να στέκεται η τελευταία σταγόνα στην άκρη του κουταλιού.
  7. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό από τα 2 λεμόνια.
  8. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  9. Ρίχνουμε μέσα τα παμπιλόνια και στη συνέχεια τα βάζουμε να πάρουν μία-δύο βράσεις, μέχρι να δέσει το γλυκό και να φτάσει περίπου στους 110°C.
  10. Μεταφέρουμε, το γλυκό κουταλιού παμπιλόνι, σε αποστειρωμένα βάζα καυτό και δεν το κλείνουμε παρά μόνο όταν κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών