ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαύρος τηγανητός, ριγανάτος και λεμονάτοςΓαύρος τηγανητός, ριγανάτος και λεμονάτος Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο με λίγο και πυκνό ζουμάκι. Το βασικό είναι να μην το ανακατέψουμε, καθώς τα υλικά μπαίνουν στο πλακί, δηλαδή στον ταβά, τη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τακτοποιημένα σε στρώσεις, αλλά να σείουμε προσεκτικά το σκεύος. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος γαύρος είναι προτιμότερο να φιλεταριστεί. Αν ο γαύρος που θα επιλέξουμε είναι σχετικά μικρός μπορούμε αν θέλουμε να τον μαγειρέψουμε μαζί με την ραχοκοκαλιά, καθαρισμένο βέβαια από εντόσθια και κεφάλι.

40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τον γαύρο φρικασέ με μαρούλια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα μαρούλια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να αχνίσουν για 5-6 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας απαλά.
  3. Ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε καλά τις πρασινάδες στο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  5. Απλώνουμε πάνω τους τον γαύρο σε μονή στρώση και μαγειρεύουμε για άλλα 5 - 7 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και ο γαύρος.
  6. Δεν προσθέτουμε νερό, το φαγητό μαγειρεύεται στα υγρά που βγάζουν τα υλικά.
  7. Στο διάστημα αυτό απλώς σείουμε πότε πότε την κατσαρόλα, για να μοιραστούν τα λιγοστά υγρά που θα βγάλουν τα υλικά, χωρίς να ανακατέψουμε.
  8. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών