ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφένδαμουΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφενδάμουΗ βάση του (το μείγμα του μυζηθροχαλβά), αν και μπελαλίδικη στην παρασκευή της, αφού ετοιμαστεί και στεγνώσει, διατηρείται στο ψυγείο και γίνεται γρήγορα γλυκό για να φιλέψουν κάποιον απρόσμενο επισκέπτη. Η συνταγή είναι της κ. Πιπίτσας Φιλιππίδη από τον Μανταμάδο, η οποία έχει καταγωγή από Σμύρνη και Αϊβαλί. Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη και στο βιβλίο «Μνήμες του μέλλοντός μας» από τον Φυσιολατρικό-Ανθρωπιστικό Σύλλογο Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα». Τη συνταγή μάς την έφτιαξε η Φωτεινή Κοντάρα. Στο βιβλίο γράφει: «Μαζί καθόταν κι ο παππούς κι άρχιζε να λέει τα παραμύθια του , που τα ’λεγε τόσο ζωντανά… Και σαν τέλειωνε με τις ιστορίες, έπιανε να τραβήξει και κανέναν αμανέ με τη δυνατή φωνή του».

2 ώρες προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 50

Για το μείγμα μυζηθροχαλβά

Για το γλυκό

Διαδικασία

Μείγμα μυζηθροχαλβά

  1. Για να φτιάξουμε τον μυζηθροχαλβά αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Κόβουμε από το ζυμάρι κομμάτια μεγέθους μιας χούφτας, τα πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνουν σαν λεπτές πιτούλες και τα τακτοποιούμε στο ταψί (δεν θα χωρέσουν όλα, θα τα ψήσουμε σε δόσεις).
  4. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
  5. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά.
  6. Τρίβουμε τα κομμάτια στο χοντρό κόσκινο, όπως κάνουμε και με τον τραχανά, έτσι ώστε να θρυμματιστούν. Με προσοχή μπορούμε να τα θρυμματίσουμε και στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  7. Στρώνουμε μια πετσέτα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τον θρυμματισμένο μυζηθροχαλβά.
  8. Καλύπτουμε με τουλουπάνι και αφήνουμε μία ημέρα στον ήλιο (σε μπαλκόνι ή σε παράθυρο) για να στεγνώσει καλά.
  9. Το βάζουμε σε βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυζηθροχαλβάς

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά, για τρία λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μυζηθροχαλβά και τα αμύγδαλα και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι, και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 5 λεπτά ακόμα.
  4. Σερβίρουμε τον μυζηθροχαλβά σε κουταλιές μέσα σε μπολάκια, είτε τον πλάθουμε σαν αχλαδάκια σε μέγεθος μιας μεγάλης μπουκιάς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών