40'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 2-3Διαδικασία
- Αν έχουμε υπομονή μπορούμε να ξεφλουδίσουμε τα ντοματίνια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C.
- Βάζουμε τα ντοματίνια σε ταψάκι, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού, πιπέρι και τη ζάχαρη, ραντίζουμε με τη 1 κουταλιά λάδι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε στην άκρη τα υγρά του ταψιού.
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα χόρτα για 30-60 δευτερόλεπτα.
- Τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να μείνουν κρουστά και ζωηρόχρωμα.
- Σε ένα μπολ κρατάμε περίπου 300 ml από το νερό των βλίτων, προσθέτουμε τα υγρά από το ταψί, το ξίδι και αλάτι.
- Βάζουμε μέσα τη γλιστρίδα και την αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Στραγγίζουμε καλά την ξιδάτη γλιστρίδα (κρατάμε τη μαρινάδα) και τη βάζουμε σε σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, περιχύνουμε με τα 100 ml λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε τα βλίτα και το χταπόδι και, αν θέλουμε πιο όξινη γεύση, ραντίζουμε με τη μαρινάδα της γλιστρίδας.