Το ξινολάχανο («σουκρούτ») ή λάχανο τουρσί είναι σηµαντικό συστατικό στην κουζίνα της Αλσατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινά μάγουλα σε ζωμό, με γρήγορο ξινολάχανοΧοιρινά μάγουλα σε ζωμό, με γρήγορο ξινολάχανο

 

20' προετοιμασία
3 ώρες και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ξνολάχανο με ανάμεικτο χοιρινό, αρχικά ξεπλένουµε το ξινολάχανο και το στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C (σκάλα 5 στο γκάζι).
  3. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε το µπέικον και την πανσέτα και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε µια γάστρα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουµε τη σπάλα και το µπούτι για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αδειάζουµε στη γάστρα. Προσθέτουµε στη γάστρα το ξινολάχανο, τα φύλλα δάφνης, το καρότο και τα κεδροκούκουτσα. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε απαλά. Περιχύνουµε µε το κρασί και 130 ml νερό. Σκεπάζουµε και ψήνουµε για 2½ ώρες στον φούρνο.
  5. Βγάζουµε για λίγο από τον φούρνο, προσθέτουµε τις πατάτες και τα λουκάνικα, ξανασκεπάζουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο, το ξινολάχανο με ανάμεικτο χοιρινό, για άλλα 40 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών