ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτεςΠράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες
20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 3 - 4

Διαδικασία

  1. Για τα πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά, σε µια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε τα πράσα, τα κρεµµύδια, τη σελινόριζα και τα σέλινα για 8 - 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να µαραθούν.
  2. Ενδιάµεσα αλατίζουµε, για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους. Κόβουµε το 1 λεµόνι σε ροδέλες, αφαιρούµε τα κουκούτσια και τις ακουµπάµε πάνω στα υλικά.
  3. Προσθέτουµε τα δαφνόφυλλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι νερό.
  4. Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε τα πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά να µαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουµε στα πράσα το κρασί, σκεπάζουµε και πάλι και µαγειρεύουµε για άλλα 15 - 20 λεπτά ή µέχρι να σωθούν τα υγρά και να µελώσουν τα πράσα με σέλινα και λεμόνι.
  6. Κατά το µαγείρεµα σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το φαγητό και παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό.
  7. Στο τέλος, ρίχνουµε το χυµό από το δεύτερο λεµόνι και πιπέρι. Ελέγχουµε το αλάτι και σερβίρουµε τα πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά µε ψωµί και ελιές.

Μυστικά

* Κάτι ανάµεσα σε µεγάλου µεγέθους ρηχή κατσαρόλα και βαθύ ταψί µε χερούλια είναι ο ταβάς. Στο Αγιον Ορος έχουν ταβάδες που χωρούν 100 µερίδες φαγητό - σε αυτούς µαγειρεύουν σε µεγάλα πανηγύρια µε πολλούς επισκέπτες, συνήθως στην ύπαιθρο. Χρειάζονται τέσσερις καλόγεροι για να τους σηκώσουν µε µεγάλα µακριά ξύλα που περνούν µέσα από τα χερούλια τους. Στο σπίτι θα χρησιµοποιήσουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών