ΕΞΟΔΟΣ

Hayat: από τον Τίγρη και τον Ευφράτη στα Εξάρχεια

Όλα ζυμώνονται επιτόπου: από τα φουσκωτά ψωμάκια, μέχρι τη βάση για το λαχματζούν, το πεϊνιρλί και την παστουρμαδόπιτα.

22.09.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Hayat: από τον Τίγρη και τον Ευφράτη στα Εξάρχεια

Σε πολυμελή οικογένεια με εννέα αδέλφια, σε μια μικρή πόλη ανάμεσα στο Ντιγιαρμπακίρ και το Έλαζιγ στη νοτιοανατολική Τουρκία, μεγάλωσε ο Σεΐτ Αλντογάν. Όλοι μαγείρευαν στην οικογένεια, οπότε και ο Σεΐτ έμαθε από μικρός να ανακατεύεται στην κουζίνα. Το 1986 έρχεται στην Αθήνα ως πολιτικός πρόσφυγας. Από τότε, και όλα αυτά τα χρόνια, ήταν πάντα αυτός που θα αναλάμβανε το μαγείρεμα ή το ψήσιμο σε εκδηλώσεις της κουρδικής κοινότητας. Με την πρώτη ευκαιρία μαγείρευε φαγητά της πατρίδας του για φίλους και γνωστούς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆδανα κεμπάπΆδανα κεμπάπ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαστουρμαδόπιταΠαστουρμαδόπιτα Πριν από τρία χρόνια, αποφασίζουν με τη σύζυγό του Βάσω να ανοίξουν ένα αυθεντικό κουρδικό εστιατόριο στα Εξάρχεια. Ο Σεΐτ πέρασε αρκετές μέρες σε ένα κουρδικό εστιατόριο στη Φρανκφούρτη, τελειοποιώντας τις γνώσεις του για τη ζύμη: η υγρασία, η διάρκεια του ζυμώματος, η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι όλα σημαντικά για το τέλειο ζυμάρι. Στο Hayat όλα ζυμώνονται επιτόπου: από τα φουσκωτά ψωμάκια, που έρχονται ψημένα και αλειμμένα με λίγο βούτυρο, μέχρι τη βάση για το λαχματζούν, το πεϊνιρλί και την παστουρμαδόπιτα. Η κουζίνα είναι ανοιχτή και, αν παραγγείλετε παστουρμαδόπιτα, θα δείτε εκείνη την ώρα να ανοίγεται η ζύμη, ενώ για το κεμπάπ θα περαστεί ο κιμάς στη σούβλα ακριβώς πριν ψηθεί. Με τη βοήθεια της κόρης τους Αντιγόνης, ο Σεΐτ και η Βάσω σερβίρουν κεμπάπ, λαχματζούν, ιτσλί κιοφτέ, μαντί, πεϊνιρλί, που ετοιμάζουν οι ίδιοι καθημερινά.

Το μείγμα για το κεμπάπ θέλει αρκετό ζύμωμα – περίπου 10 λεπτά προτείνει ο Σεΐτ. Έτσι θα γίνει το κρέας μαστιχωτό, δεν θα σπάει και θα κατανεμηθεί ισομερώς το λίπος.

Ο Σεΐτ Αλντογάν με τη σύζυγό του Βάσω και την κόρη τους Αντιγόνη ετοιμάζουν καθημερινά στο Hayat πίτες, ψωμιά, λαχματζούν και κεμπάπ.

Hayat

Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Για κρέας

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών