40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για το panettone, σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τους επιπλέον κρόκους. Προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα 3/4 περίπου από το αλεύρι, το μπράντι και ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια.
  2. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, για να τη ζυμώσουμε πιο εύκολα. Σταματάμε μόλις σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και λεία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και στο μίξερ με το γάντζο για ζύμωμα.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φρουί γλασέ και ξαναζυμώνουμε ώστε να σκορπίσουν μέσα στη ζύμη. Αλείφουμε ένα μπολ με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία δωματίου, ωστόσο υπολογίζουμε το λιγότερο 2 ώρες).
  4. Αλείφουμε μια στρογγυλή και ψηλή φόρμα με λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη για λίγο και τη βάζουμε στη φόρμα. Αλείφουμε την επιφάνειά της με λιωμένο βούτυρο, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για άλλες περίπου 2 ώρες.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνεια του πανετόνε και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200° C για 8 λεπτά.
  6. Επειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει, πριν το ξεφορμάρουμε.
  7. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κόβοντας μακρόστενα, τριγωνικά κομμάτια, όπως κάνουμε στις τούρτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 17.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών