20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Παντεσπάνι

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τη πουτίγκα Χριστουγέννων, βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για το παντεσπάνι στο μίξερ και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο στρογγυλό τσέρκι ή σε πυρέξ ή σε ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας σε μια κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη και τα βάζουμε να βράσουν. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει παχιά κρέμα – θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  3. Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε δυνατή φωτιά. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει, μετράμε 8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να ποτίσει και να χλιάνει αρκετά.
  5. Απλώνουμε πάνω του την κρέμα, πασπαλίζουμε με κανέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το κόψουμε, ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Μυστικά

Αν δεν πρόκειται να τη φάνε παιδάκια, μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι και δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών