ΑΓΟΡΑ

Ραντεβού στο τυράδικο: Σε αυτά τα 12 μαγαζιά βρήκαμε τα πιο ωραία τυριά για τις γιορτές

Σε ποια καταστήματα της πόλης πηγαίνουμε για προσκύνημα οι απανταχού τυρολάτρεις; 12 προτάσεις για να μη σας λείψει το τυρί από το γιορτινό τραπέζι.

15.12.2023
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιαδου
Ραντεβού στο τυράδικο: Σε αυτά τα 12 μαγαζιά βρήκαμε τα πιο ωραία τυριά για τις γιορτές

Αν όταν σας λένε για «το ξερό σου το κεφάλι» πιστεύετε ότι εννοούν ένα μεγάλης παλαίωσης κεφάλι αρσενικού Νάξου, αν νιώθετε δυσφορία με τις δυνατές κολόνιες αλλά την παλεύετε με τη μυρωδιά του stinking bishop (και επίσης αν γνωρίζετε τι εστί stinking bishop), αν στον πάγκο κοπής του μπακάλικου σας ρωτάνε αν σας φτάνει το κομμάτι που σας έκοψαν από μια τρίκιλη γραβιέρα κι εσείς λέτε «ναι νομίζω θα μου φτάσει» εννοώντας τη μεριά που θυμίζει πάκμαν, αν μαζί με τη συνταγή για χάπι χοληστερίνης ζητάτε από τον γιατρό και συνταγή για μακαρόνια με τέσσερα τυριά, τότε νομίζω ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η διάγνωση είναι η εξής: πάσχετε από οξεία τυρολατρεία και θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε ένα από τα παρακάτω τυράδικα-ναούς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης για να βρείτε τη γιατρειά σας. Kaι μερικά σπέσιαλ τυριά για τα γιορτινά πλατό.

Aλεξανδρής: Ο conoisseur της Ηλιούπολης

Στα ψυγεία του Αλεξανδρή μετράμε πολλούς θησαυρούς

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο ιδιοκτήτης αυτού του μπακάλικου, ο Ευθύμιος Αλεξανδρής, είναι ο άνθρωπός μας, ένας ενθουσιώδης connoisseur που η γλώσσα του πάει ροδάνι όταν μιλάει για τους θησαυρούς που βρίσκουμε στα ψυγεία του. «Τυρί και ξερό ψωμί» είναι η έκφραση που του ταιριάζει. Ώρα και όρεξη να έχεις να στηθείς μπροστά στον πάγκο του καλού μπακάλικου της Ηλιούπολης, για ένα από τα ωραιότερα εγχώρια ταξίδια στον κόσμο του τυριού. Ευπειθώς αναφέρω κάποιες από τις ωραιότερες τυρένιες προκλήσεις που πετύχαμε στην τελευταία μας επίσκεψη: ξηροτύρι Σαμοθράκης, κατσικίσια γραβιέρα και παλιό Σαν Μιχάλη Σύρου, μια διασταύρωση μανουριού με ανθότυρο από την Εύβοια ονόματι ανθούρι, μπλε καρίκι Τήνου, τη σπάνια Rezzana που είναι ένα παρμεζανίζον τυρί από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, λαζαρέτο φόρτε και κάτσενο από την Ιθάκη, μελίχλωρο και κασκαβάλι από τη Λήμνο. Άρτι αφιχθέντα είναι το πρωτοεμφανιζόμενο κατσικίσιο ελληνικό μπρι από το Άργος, δύο καταπληκτικά καινούρια τυριά από την Ίο, μια υπερπλούσια 8μηνης παλαίωσης γραβιέρα με γάλα από αγελάδες Τζέρσεϋ και ο σκάρκος, φανταστικό αγελαδινό κεφαλάκι με πιπέρι εκραζέ, και η καπνιστή γραβιέρα του φοβερού και τρομερού τυροκόμου Μανούσου Τσιτσιρίδη από τα Σφακιά. Τώρα τις γιορτές η γκάμα του εμπλουτίζεται και με ιδιαίτερα, ευρωπαϊκά τυριά όπως 2,5 ετών πεκορίνο τοσκανέζικο, υπερπαλαιωμένη παρμεζάνα Reggiano 45 μηνών, 14 διαφορετικές γκούντες, γκριγιέρ και έμενταλ ωριμασμένα σε σπηλιές της Ελβετίας. Ν.Μ.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη,  Τ/210-99.18.730

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα κασέρια της Μακεδονίας και ιδού τα αγαπημένα μας!Δοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα κασέρια της Μακεδονίας και ιδού τα αγαπημένα μας!

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Ελληνικά τυριά από κάθε γωνιά

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σόι πάει η μπακαλική στην περίπτωση του Φάνη Θεοδωρόπουλου. Μεγάλωσε στο παστιρματζίδικο που, στην ίδια θέση από το 1935, φέρνει στην Ευριπίδου εδώ και πολλές δεκαετίες καλοφαγάδες από διάφορα σημεία της πόλης. Τόσο σε αυτό το μικροσκοπικό μαγαζάκι που ανέλαβε μετά τον πατέρα του, όσο και στα άλλα δυο Καραμανλίδικα στη συμβολή της Ευριπίδου με τη Σωκράτους και στην Ερμού, τα οποία έχουν και τους μεζέδες τους, βρίσκει κανείς πληθώρα από αλλαντικά και, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ, απίθανα τυριά που ξετρυπώνει ψάχνοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πάρτε τη σπάνια πυθαρίσια γραβιέρα Σκύρου και κaνιάκι (ένα τυρί που πήρε το όνομά του από το βουνό Κάνιακoς στο χωριό Φωτεινή στην Καστοριά), το οποίο φτιάχνουν από βιολογικό κατσικίσιο και πρόβειο δικό τους γάλα, με μια τεχνική μεταξύ παρμεζάνας και του κεφαλοτυριού, τα αδέρφια Μόσχου – είναι καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι. Δοκιμάστε επίσης το αγκωνάρι, που έρχεται από τη φάρμα Γκούμα στον Όλυμπο, ένα ελαφρώς πικάντικο σκληρό πρόβειο τυρί που ωριμάζει για δυο χρόνια, το μεριαρένο, το αιγοπρόβειο τυρί με την ιδιαίτερη γεύση που φτιάχνει ο Ιωάννης Βοναπάρτης στο τυροκομείο Κάσος, το οποίο βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος για την εξαιρετική σιτάκα του. Και μην φύγετε αν δεν πάρετε και λίγη σφέλα, από το Κοπανάκι Μεσσηνίας και ένα κομμάτι γραβιέρα τρύπας από το Ηράκλειο, που ωριμάζει δυο χρόνια σε σπηλιές στις Μαδάρες και γίνεται σκληρό σαν παλαιωμένη παρμεζάνα. Α.Σ.

Ευριπίδου 41, /Τ/ 210-32.17. 238 (παστουρματζίδικο), Σωκράτους 1 και Ευριπίδου Τ/210 3254 184 (μεζετζίδικο) Ερμού 119 Τ/ 210-32.54.184 (εργαστήρι)

Provence: Μια μεγάλη τυροσυλλογή με γνώση και μεράκι

Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου

«Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε», λέω κάθε φορά που εισέρχομαι στα άδυτα του συναρπαστικότερου τυράδικου της πόλης. Οι λάτρεις των ευρωπαϊκών τυριών θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. Σ’ αυτό το τοπόσημο σπάνιων τυριών υπάρχουν καλοδιαλεγμένα και σε μεγάλη ποικιλία πάνω από 140 είδη από τις σημαντικότερες τυροπαραγωγούς χώρες της ηπείρου μας. Για αξέχαστες συγκινήσεις επιλέξτε το κρεμώδες, γινωμένο και εξαιρετικά σπάνιο, απαστερίωτο ελβετικό Holzhofer, ένα υπέροχο Banon Traditionelle AOC από τις Άλπεις, το σούπερ βρωμερό Munster Montagne Claudpiere, από το Φρανς-Κοντέ ένα Vacherin Mont d’ or με δυνατό άρωμα, όπως και άφταστης νοστιμιάς, μικρής παραγωγής gruyeres, καμαμπέρ χειροποίητο και ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές της Νορμανδίας, και μια ονειρεμένη τετραετούς ωρίμανσης βουνίσια παρμεζάνα. Μέχρι τυριά για ρακλέτ και φοντί έχουν στα ψυγεία τους, και πάνω από 20 διαφορετικά μπλε, που αλήθεια δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Αναλόγως διαθεσιμότητας φέρνουν και ορισμένα limited edition ελληνικά τυριά, όπως μια υπερώριμη γραβιέρα Τήνου, καρίκι Τήνου και λαδοτύρι Λέρου. Τώρα τις γιορτές στα ψυγεία τους υπάρχουν Comte 48μηνης παλαίωσης, καπνιστή ρακλέτ Brezain, βουβαλίσιο καμαμπέρ με τρούφα, κατσικίσιοι κορμοί με κράνμπερις, μέλι και άνθη, και πολλά άλλα. Θα βρούμε τέλος και μερικά χρηστικά αντικείμενα για τυριά, τέλεια και για δώρο, όπως λόγου χάρη το σκεύος για ρακλέτ και το παραδοσιακό εργαλείο κοπής σε κορδέλες του ελβετικού τυριού Tête de Moine. Ν.Μ.

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, Τ/210-89.81.435 και eshop provence.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα βρωμερά ελληνικά τυριά που θέλουμε και δε θέλουμε στο ψυγείο μαςΔεν έχουν μόνο οι Γάλλοι δύσοσμα τυριά, έχουμε κι εμείς!

Στο Παραδοσιακό Μπακάλικο για κρητικά καλούδια από τα λίγα

Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ξέροντας την αγάπη του ιδιοκτήτη Γιάννη Βογιατζιδάκη για τον τόπο του, εδώ έρχομαι όποτε θέλω να αγοράσω καλοψημένες κρητικές γραβιέρες, ζουμερά ανθότυρα, ξύγαλο, μαλάκα, πηχτόγαλο και άλλα ωραία τυροκομικά πονήματα από τη Μεγαλόνησο. Ωστόσο στα ψυγεία του Παραδοσιακού Μπακάλικου βρίσκουμε και άλλα εκλεκτά τυριά από την Ελλάδα. Πρόσφατη ανακάλυψη είναι το παλιό, ψημένο κασέρι Καραμήτρου, και το καπνιστό τυρί Ηπείρου του τυροκομείου Κρυστάλλη, ενώ από τις κλασικές αξίες είναι η πάντα εξαιρετική φέτα του Μηλιτσόπουλου και η εκπληκτική κεφαλονίτικη «φέτα» του Τζωρτζάτου, η ασυναγώνιστη πρόβεια γραβιέρα του Γασπαράκη, η γυλωμένη μανούρα Σίφνου, τα μετσοβίτικα τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα και το ανθότυρο αφρός από το ρεθυμνιώτικο τυροκομείο Βογιατζιδάκη. Εδώ βρίσκουμε και τη μικρή ποικιλία από τα εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής chevre από το τυροκομείο Μαλτέζου στην Εύβοια. Το ατού εδώ είναι ότι ο Γιάννης τα πάντα τα περνάει κόσκινο, τα καλοδιαλέγει και τα πουλάει σε ανταγωνιστικές τιμές. Ν.Μ.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

From Paris: Η γαλλική φρομαζερί της Αγίας Παρασκευής

Το ζευγάρι είναι πρόθυμο να εξηγήσει τα πάντα για τα τυριά στα γαλλικά ή στα αγγλικά

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μπροστά στη βιτρίνα τους μπορεί να σταθείς για πολλή ώρα. Πολλή όμως Κι ο Cyril κι η Sylvie Rouquette το ίδιο θα έκαναν στη θέση σου. Και οι δυο τους αγαπούσαν από πάντα το τυρί. Τόσο που παρότι έκαναν άλλες δουλείες αποφάσισαν να το σπουδάσουν δίπλα σε έμπειρους Γάλλους fromagiers και εντέλει να φτιάξουν το πρώτο τους τυράδικo εδώ στην Ελλάδα.  Αυτόν τον καιρό στη συλλογή τους φιγουράρουν πολλά τυριά με ιδιαίτερη ταυτότητα: αρωματικό, κρεμώδες Vacherin Μοnt d’ Or στο στρογγυλό κουτάκι του, σκεπασμένο με στέμφυλα Tomme au marc de raisin και Tête de moine για όσους θέλουν έντονες μυρωδιές, ζόρικες, διεγερτικές, τo γλυκό, ευγενικό και ήπιο για μπλε τυρί Bleu du Vercors, το πολύ νόστιμο, μαλακό Saint Marcelin, με τη χαρακτηριστική ρυτιδιασμένη επιφάνεια, σε μια εκδοχή με τρούφα και ένα σωρό άλλα, που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα γιορτινό πλατό τυριών. Αν θέλεις μάλιστα, στη μικρή φρομαζερί της Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνουν να σου συνθέσουν ένα πλατό ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και τον αριθμό των καλεσμένων σου. Πέρα από τυρί, εδώ θα βρείτε και κάποια αλλαντικά και άλλα ντελικατέσεν και, ειδικά για τα Χριστούγεννα, στρείδια από τη Νορμανδία – φέρνουν κάθε χρόνο. Α.Σ.

Κλεισθένους 35, Αγία Παρασκευή Τ/ 698-174.2612

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιάΓευστική δοκιμή: Τα ώριμα τυριά που αγαπούν τα παλαιωμένα κρασιά

Περί Λέσβου: Κατευθείαν από τα τυροκομεία του νησιού

Η Λέσβος είναι ένας τόπος αυτάρκης, εξ ου και το γεγονός πως ένα ολόκληρο μπακάλικο είναι αφιερωμένο στα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγονται εκεί. Αν και μεγάλο νησί, είναι εντυπωσιακό που στη Λέσβο υπάρχουν περισσότερα από 10 μικρά τυροκομεία που παράγουν μια γκάμα παραδοσιακών τυριών, με ντόπιο γάλα από ζώα της λεσβιακής φυλής. Το Περί Λέσβου εξειδικεύεται σε αυτά τα τυριά, που δύσκολα τα βρίσκεις αλλού στην Αθήνα. Εκπροσωπεί σχεδόν στο σύνολό τους τα τυροκομεία του νησιού και καμαρώνει για τις ωραίες φέτες, τα λαδοτύρια, τα κασέρια και τις γραβιέρες του. Από τα πιο σπάνια και δυσεύρετα τυριά που βρίσκουμε εδώ, αν κι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, και κυρίως την περίοδο των γιορτών, είναι το φουρνιστό μυζηθράκι, το τουλουμοτύρι και ένα γνήσιο λαδοτύρι γινωμένο μέσα σε κιούπια με ελαιόλαδο Μυτιλήνης. Δίπλα στα δικά τους τυριά, υπάρχει και μια μικρή επιλογή από τη γειτονική Λήμνο, που φτιάχνει ωραίο τυρί καλαθάκι που θυμίζει φέτα, και μελίχλωρο με γαλατένια γεύση και ξηροκαρπάτη επίγευση. Ν.Μ.

Αθηνάς 27, Αθήνα, Τ/210-32.33.227, Προσκόπων Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, Τ/213-01.02.471, Αγίας Σοφίας 35, Βύρωνας, Τ/210-76.60.098

Μιράν: Τυριά διαλεχτά, από διάφορα μέρη της χώρας

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι Αθηναίοι μπαινοβγαίνουν στο μπακάλικο της Ευριπίδου εδώ και έναν αιώνα. Στο μεταξύ καταστήματα Μιράν έχουν ανοίξει και σε άλλα σημεία της πόλης, φορτωμένα πάντα με διαλεχτά καλούδια, επιλεγμένα πολύ προσεκτικά, από αρτιζανάλ τυροκομεία της χώρας. Σπάνιες ντελικατέτσες, και πολύ δυσεύρετες, είναι το μανούρι και το πικάντικο τυρί της Μήλου, μια εκλεκτή γίδινη φέτα και τσαλαφούτι από το Καρπενήσι, δροσερό ανεβατό τυρί από τη Δεσκάτη, και αερομάνουρο Γρεβενών. Εδώ βρίσκουμε την υπερσπάνια και πρόσφατα βραβευμένη από τον Γαστρονόμο, σιτάκα Κάσου, όπως και την υπερώριμη γραβιέρα και το πηχτόγαλο του Μανούσου Τσιτσιρίδη από τ’ Ασκύφου στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Ν.Μ.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187, Τσαμαδού 2 και Γούναρη, Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

Νάξια Επιλογή: Φουλ του αρσενικού και άλλα ωραία τυριά από το νησί

Αν αναρωτιέστε γιατί σας στέλνουμε σε κρεοπωλείο ενώ το θέμα μας είναι το τυρί, θα το καταλάβετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι και δοκιμάσετε το κομμάτι που θα σας έχουν κόψει από τα λιγοστά κεφάλια τυριού που φέρνει ο Ναξιώτης Αρτέμης Περιστεράκης από τα ορεινά βοσκοτόπια της Νάξου στο χασάπικό του στα Πετράλωνα. Δίπλα σε μοσχάρια και αιγοπρόβατα Νάξου από οικογενειακά αγροκτήματα, πατάτες και λικέρ κίτρο, θα βρείτε  και μια χούφτα από εξαιρετικά σπάνια τυριά από βοσκούς, αρσενικά, θηλυκοτύρια και ώριμα ξινότυρα απαστερίωτα και συγκλονιστικής νοστιμιάς. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι θυμάμαι γιατί πρέπει να βρίσκεται απαραιτήτως στη λίστα μου με τα τυράδικα της πόλης, καθώς ανακαλύπτω κι έναν διαφορετικό θησαυρό, πάντα πολύ μικρής παραγωγής, που πολλές φορές δεν τον ξαναπετυχαίνω κιόλας. Τελευταία φορά βρήκα ένα απίθανο χρονιάρικο ξινοτύρι από τη βουνοσειρά του Φαναριού από ζώα κριβίτσικα, δηλαδή από μικρά, οικογενειακά κοπάδια που βόσκουν σε υψόμετρο 700 μέτρων, σε χορτοχώραφα και περιβόλια γύρω από την μικρή οικοτεχνία που τα εκτρέφει. Αν ψάχνετε για αρσενικό, εδώ έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε ή και να ψωνίσετε λίγο απ’ όλα: φέρνει από τα τυροκομεία Μπαμπούνη, Πιτταρά, Συνεταιρισμού Νάξου, αλλά και από τον βοσκό Λάμπρο Μαράκη. Ν.Μ.

Κειριαδών 44, Πετράλωνα, Τ/210-34.71.540

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας10 ελληνικά τυριά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Στο Il Salumaio d’ Atene για ψώνια αλά ιταλικά

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η λουσάτη εκδοχή σαλουμερίας, που βρίσκεται στην Κηφισιά, σου δίνει τη δυνατότητα εκτός από το να καθίσεις στον γιορτινά στολισμένο χώρο της για πάστες και αντιπάστι, να ψωνίσεις φεύγοντας και ιταλικά, διαλεχτά τυριά για το σπίτι. Φέρνουν ό,τι καλό περιλαμβάνει η πλούσια τυροκομική γκάμα της Ιταλίας, από καλές εκδοχές των κλασικών, βλ. γκοργκοντζόλα ντόλτσε και πικάντε, παρμεζάνες μεγάλης παλαίωσης, μασκαρπόνε, ρικότα, πεκορίνο και φρέσκες, βουβαλίσιες μοτσαρέλες, μέχρι σκαρμότσα, προβολόνε και ταλέτζιο, ασιάγκο, κατσοκαβάλο, και καστελμάνιο από το Πιεμόντε. Από τις πιο πρόσφατες παραλαβές ένεκα των εορτών είναι ένα τετράμηνης παλαίωσης πεκορίνο, ένα απαλό και γλυκό λομβαρδέζικο bitto από γάλα από αλπικές αγελάδες, και συναρπαστικά κρεμώδες robiola roccaverano από το Langhe. Ν.Μ.

Παναγίτσας 3, Κηφισιά, Τ/210-62.33.934

Μανδραγόρας: Τυριά από πολλές περιοχές της Ελλάδας

Το παλιό μπακάλικο του Πειραιά άνοιξε τη δεκαετία του ’50, και λειτουργεί στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, κι έχοντας το απόλυτο know how έχει συστήσει μια από τις καλύτερες συλλογές ελληνικών τυριών στην πόλη. Βρίσκουμε πάντα κάποια νέα προϊόντα, και κάθε είδος τυριού είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία του. Εδώ θα βρείτε από μεγάλη ποικιλία σε φέτες, γραβιέρες, κασέρια και κεφαλοτύρια, μέχρι ποντιακό γαΐς τυρί, σφέλα Λακωνίας, λαδοτύρι Ζακύνθου, κασιώτικο ξερό ανθότυρο. Στον Μανδραγόρα ζητήστε και νησιώτικα τυριά, για να εντυπωσιάσετε την παρέα σας με ένα θαλασσινό πλατώ με σπανιότητες. Φέρνουν αναλόγως διαθεσιμότητας μια περιορισμένης παραγωγής γραβιέρα Σκύρου παλαιωμένη σε πιθάρι, το καλογινωμένο τυρί λαζαρέτο της Ιθάκης, δροσερό ξύγαλο Σητείας, πιπεράτη γραβιέρα Νάξου τετραετούς παλαίωσης, βραβευμένη σιτάκα Κάσου, κοπανιστή και τυροβολιά Μυκόνου, μαστιχοτύρι Άνδρου, κ.α. Ν.Μ.

Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961

Στον Κωσταρέλο για τα δικά του τυριά και όχι μόνο

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κοντός

Στα καταστήματα της τυροκομικής οικογένειας Κωσταρέλου βρίσκουμε εκτός από τα δικής τους παραγωγής τυριά και μια ωραία γκάμα με καλοδιαλεγμένα ελληνικά τυριά από την Ελλάδα, από καλαθάκι Λήμνου, μέχρι Σαν Μιχάλη Σύρου και κασέρι Μυτιλήνης, ενώ στα ράφια συναντάμε και μερικά ακόμα επιλεγμένα, παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών. Από τα ιδιοπαραγόμενα τυριά επιλέγουμε συνήθως τη διάσημη φέτα τους, το πινακωτύρι τους, το ανθότυρο, τις γραβιέρες, ένα πολύ νόστιμο παλαιωμένο κεφαλοτύρι και το απαλό μελίπαστο, ενώ φτιάχνουν και θαυμάσια γιαούρτια και βούτυρο. Στο κατάστημα του Κολωνακίου που είναι διακοσμημένο με κομμάτια από φετοβάρελα, τα τυροκομικά από τα ψυγεία τους μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει και επί τόπου, στα τραπεζάκια κατά μήκος της εισόδου, ή στο πεζοδρόμιο, σερβιρισμένα σε κρύα και ζεστά σάντουιτς, αλλά και σε πλατό, σαγανάκια, πίτες, ομελέτες, κ.α. Ν.Μ.

Ενδεικτικά καταστήματα: Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.15.972, Λ. Γρέγου 4, Πόρτο Ράφτη, Τ/22990-85.748, 26ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο, Τ/22990-25.569, Λεωφ. Μαραθώνος 96, Παλλήνη, Τ/210-66.64.559, Λεωφ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, Τ/210-81.04.470, Πλατεία Νέας Σμύρνης, Τ/210-93.27.000, Λεβίδου 1, Κηφισιά, Τ/210-62.04.040

Nora’s deli: Πάμε για deli και βγαίνουμε με τυρί

Στο καλό παντοπωλείο του Κολωνακίου ο πάγκος με τα τυριά κοπής βρίσκεται στο κέντρο του καταστήματος, καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος από άποψη έκτασης μέσα στον χώρο. Φορτωμένες με τυριά ελληνικά και διεθνή, οι γυαλιστερές βιτρίνες του περιλαμβάνουν πρώτης διαλογής τυρένιους πειρασμούς σε καλές και συμφέρουσες τιμές. Στη γκάμα τους θα βρούμε ελληνικά τυριά από μικρούς παραγωγούς, όπως βολάκι Άνδρου, παλαιωμένα κασέρια βορειοελλαδίτικα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, καπνιστό τυρί Χαλκιδικής, γλυκές και πικάντικες γραβιέρες Κρήτης για να επιλέξεις κατόπιν δοκιμής, ξύγαλο Σητείας, κεφαλογραβιέρα Μεσολογγίου. Πάντα στα ψυγεία τους υπάρχει και μια ωραία συλλογή από διεθνή τυριά, όπως το πανυπέροχο Occelli που είναι ιταλικό καφε-μπεζ τυρί με 1,5 χρόνο παλαίωση μέσα σε σπηλιές του Πιεμόντε, και που τους τελευταίους δύο μήνες της ωρίμασής του τυλίγεται μέσα σε φύλλα καστανιάς. Για τις μέρες των γιορτών φέρνουν ακόμα Beaufort, saint Nectaire, Morbier, Tête de Moine, και άλλα πολλά. Ν.Μ.

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.90.500

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών