ΑΓΟΡΑ

Βόλος: Και όμως έχει τρεις μικροζυθοποιίες!

Τρεις βολιώτικες μικροζυθοποιίες βάζουν τον πήχη ψηλά και παράγουν μπίρες που θα ζήλευαν ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες.

08.11.2023| Updated: 10.11.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Βόλος: Και όμως έχει τρεις μικροζυθοποιίες!

Οι Βολιώτες πίνουν και άλλα ποτά εκτός από το τσίπουρο. Στην πόλη του Βόλου βρίσκουμε τρεις (!) μικροζυθοποιίες, με την καθεμία να γράφει τη δική της ιστορία στον χώρο.

Ζυθοποιία Πλάστιγγα

Στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, στην οδό Ερμού, βρίσκεται η Ζυθοποιία Πλάστιγγα. Ο τρίτης γενιάς ποτοποιός Γεώργιος Παπαδιώτης αποφάσισε να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση σε σύγχρονη μικροζυθοποιία και τα κατάφερε. Το όνομα Πλάστιγγα αντλεί τις αναφορές του από την εποχή που στο ποτοποιείο υπήρχε ζυγαριά, στην οποία οι πότες ανέβαιναν πριν και μετά την κατανάλωση, για πλάκα, προκειμένου να συγκρίνουν τη διαφορά στο βάρος τους. Η ζυθοποιία παράγει τέσσερις ετικέτες: η Dry Stout έχει έντονη γεύση και σκούρο χρώμα, βγάζει αρώματα ξηρών καρπών και καφέ. Η Strong Ale έχει αρώματα ανθέων και καβουρδισμένης καραμέλας και ωραίο ρουμπινί χρώμα. Η Urban Ale είναι η πιο ευπώλητη, μια ξανθιά, πικάντικη μπίρα με αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων. Η Weiss τους είναι νόστιμη και σταρένια, βγάζει αρώματα εσπεριδοειδών και μπανάνας. «Μου αρέσει η αστική νοοτροπία και θέλω η μπίρα να απευθύνεται σε όλους όσοι περνούν από το ζυθοποιείο μας», λέει ο Παπαδιώτης.

Ζυθοποιία Πλάστιγγα, Ερμού 64, Βόλος, Τ/ 24210-24402

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτον Καρακατσάνη, το ιστορικό τσιπουράδικο του Βόλου οι μεζέδες φτιάχνονται σε ανοιχτές φωτιέςΣτον Καρακατσάνη, το ιστορικό τσιπουράδικο του Βόλου οι μεζέδες φτιάχνονται σε ανοιχτές φωτιές

Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας

Άλματα ποιότητας έχει πραγματοποιήσει η Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας από τις αρχές του 2014, οπότε και ιδρύθηκε. Ο Γιάννης Ρηγανέζης δούλευε για χρόνια ως μηχανικός σε εργοστάσιο και η παρασκευή μπίρας ήταν το χόμπι του. Οι μπίρες του είναι χειροποίητες και παράγονται εξ ολοκλήρου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ζυθοποιείου. Κάποια μάλιστα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία είναι κατασκευασμένα από τον ίδιο. Κατά καιρούς η Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας βγάζει εποχικές μπίρες, αλλά έχει και κάποιες σταθερές. Η Empargo craft έχει πλούσιο αφρό, χρυσαφένιο χρώμα, έντονα αρώματα ανθέων και πιο διακριτικά εσπεριδοειδών. Είναι μια δροσιστική μπίρα που πίνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο. Η Molotov, που πήρε χάλκινο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό World Beer Idol, είναι μια IPA με κοκκινωπό χρώμα, ωραία ισορροπία σε γλυκά αρώματα βύνης και πικρές νότες λυκίσκου, γεμάτο σώμα και αρκετή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (7%). Το μικροζυθοποιείο είναι επισκέψιμο ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση. Ο Γιάννης Ρηγανέζης, παρέα με τον γάτο του Heineken, θα σας ξεναγήσει στον χώρο και θα σας λύσει όλες τις απορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα 10 τσιπουράδικα του Βόλου που πρέπει να ξέρειςΤα 10 τσιπουράδικα του Βόλου που πρέπει να ξέρεις

Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας, Ναυπλίου 70, Βόλος, Τ/ 24213-06743

Local Streets Brewery

Η Local Streets είναι μια επιχείρηση αμιγώς οικογενειακή. Τα μέλη της οικογένειας Μαλαμούλη, αφού δούλεψαν στον αγροτικό, κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο, κάνοντας ένα πέρασμα και από την εστίαση, αποφασίζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ζυθοποίηση. Το 2019 εγκαινιάζουν το νέο, σύγχρονο ζυθοποιείο τους στην οδό Λαρίσης, στο κέντρο του Βόλου. Η σχέση τους με την μπίρα έχει τις ρίζες της στο 1965, όταν στο κτήμα τους στο Βελεστίνο άρχισαν να καλλιεργούν κριθάρι και να το πωλούν σε μεγάλες ζυθοποιίες. Σκοπός τους ήταν να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά για την παρασκευή της δικής τους μπίρας.

Σήμερα βγάζουν τρεις ετικέτες, όλες αφιλτράριστες και απαστερίωτες. Η πράσινη είναι μια ευκολόπιοτη Pils μπίρα, με ωραία πικράδα και γλυκιά επίγευση. Η κίτρινη Weiss, που είναι από τις πιο επιτυχημένες τους, είναι ανοιχτόχρωμη και θολή με διακριτική γεύση μπανάνας. Η μπλε Pale Ale είναι αρωματική, με χαρακτήρα και σώμα, γι’ αυτούς που ψάχνουν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Συνδυάζει τα έντονα αρώματα λυκίσκου με την ήπια παρουσία κίτρου και ροδάκινου. Αυτή την περίοδο, η Local Streets συμπράττει επίσης με δύο μικροζυθοποιεία της Αττικής (Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι και Paragon Brewery στην Ηλιούπολη), παράγοντας τις λεγόμενες συνεργατικές. Τις μπίρες τους τις βρίσκουμε σε όλο τον Νομό Μαγνησίας, σε μπαρ και μπιραρίες, ακόμη και σε τσιπουράδικα. Το ζυθοποιείο τους είναι επισκέψιμο.

Local Streets, Λαρίσης 154, Βόλος, Τ/ 24210-68788

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών