ΕΞΟΔΟΣ

Ώρα για εκδρομή: 7 γαστρονομικοί προορισμοί 1 ώρα από την Αθήνα

Μικρές αποδράσεις από την Αθήνα για να ξεσκάσουμε και να φάμε νόστιμα.

29.04.2022| Updated: 27.10.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Ώρα για εκδρομή: 7 γαστρονομικοί προορισμοί 1 ώρα από την Αθήνα

Στη Νεμέα πάμε για τη φύση και τα οινοποιεία

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Μια ώρα απέχει από την Αθήνα η Νεμέα. Δεν θέλει πολύ για κάποιον που αγαπά το κρασί να αποφασίσει μια μικρή οινοτουριστική εξόρμηση στα μέρη της. Η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας έχει πληθώρα οινοποιείων που κάνουν εξαιρετική δουλειά και, εδώ και λίγο καιρό, ένα εστιατόριο που πήρε το όνομά του από τα 17 χωριά της ζώνης των ΠΟΠ οίνων της, δημιούργημα του γνώριμού μας από την Enoteca Κώστα Τουλουμτζή και του Μένου Τουρλώτου, που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Ο ζεστός χώρος που είναι γεμάτος παλιά αντικείμενα, από κουνιστά αλογάκια και εργαλεία μέχρι φωτογραφικές μηχανές, ραδιόφωνα και μπομπινόφωνα, κρύβει στο κελάρι του που λειτουργεί και ως χώρος γευσιγνωσίας Νεμέες σε διάφορες σοδειές, κρασιά από άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή και περισσότερο ή λιγότερο γνωστά διαμαντάκια από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Οι πάνω από εκατόν τριάντα ετικέτες της λίστας, τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με παρμεζάνα και φρέσκια ντομάτα, το ριζότο με μανιτάρια, το τρυφερό αρνίσιο κότσι με κριθαράκι από τη Βυτίνα, που το μαγειρεύουν εκείνη τη στιγμή κι οι ενδιαφέρουσες κουβέντες με τον ιδιοκτήτη-οινοχόο είναι ικανότατο δέλεαρ για να καθίσετε σε ένα από τα τραπέζια του. Α.Σ.

Δερβενακίων 12, Νεμέα, Τ/2746-02.37.78

 

Το ουζερί του Σκοτάδη είναι λόγος να πας στην Αίγινα

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που φανούν οι πρώτες καλοκαιρινές μέρες, παίρνουμε το καράβι για Αίγινα. Λες και πατάει κάποιος ένα κουμπί και εμφανίζεται μπροστά μας σαν πειρασμός η εικόνα της πόλης, που λάμπει με μια αίγλη άλλης εποχής, αστική και εξοχική μαζί. Πολλές φορές δεν παίρνουμε καν αυτοκίνητο. Μπορεί να πάμε μόνο για να περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης και έπειτα για φαγητό στου Σκοτάδη, το οικογενειακό ουζερί-εστιατόριο του Γιώργου Λυκούρη που έχει βραβευθεί με Βραβείο Ποιότητας από τον Γαστρονόμο. Όλα τα καλά της θάλασσας (και μόνο τα επιτρεπόμενα της εποχής) θα σου σερβίρει, καλομαγειρεμένα, με φαντασία και σεβασμό στην πρώτη ύλη. Στα ωμά του είναι φοβερός και δίνει ρέστα και στο τηγάνι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ταραμοσαλάτα και κάποιο ζυμαρικό ή κριθαρότο με θαλασσινά. Χ.Τ.

Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014

 

Κωστaνίτσα – Η ταβέρνα στη Μαλακάσα που είναι αφορμή για εκδρομή

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Για τη Μαλακάσα δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι εκδρομικός προορισμός, ο βασικός λόγος για να πάει κανείς ήταν μάλλον το καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ. Ωστόσο η ταβέρνα αυτή στην είσοδο του χωριού θα μπορούσε να είναι η ίδια λόγος για εκδρομή. Οδηγούμε περίπου 35 λεπτά από την Αθήνα και φτάνουμε στην Κωτσαννίτσα, ένα μικρό παλιό σπίτι με αυλή, δεντράκια, χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητο αλλά και να κάνετε ένα μικρό περίπατο. Οι ιδιοκτήτες το έχουν μετατρέψει σε ένα καθωσπρέπει στέκι για μυημένους καλοφαγάδες. Η σάλα μοιάζει με τραπεζαρία σπιτιού, η όλη εμπειρία είναι σαν επίσκεψη στους μερακλήδες φίλους. Καθημερινά σερβίρουν μεζέδες, τηγανόψωμα, παστουρμαδόπιτα και μαγειρευτά. Θα λέγαμε πως είναι μαμαδίστικο το φαγητό τους. Πιάτο-σουξέ είναι το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα, που το σερβίρουν κυρίως τα σαββατοκύριακα. Με προσυνεννόηση τουλάχιστον τρεις μέρες πριν μπορείτε να ζητήστε από τον Κώστα να σας ετοιμάσει προβατίνα, θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Υπάρχουν λίγες επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί. Τα γλυκά είναι σπιτικά φτιαγμένα, άτεχνα αλλά νόστιμα, η υποδοχή τους θερμή και το συνολικό γεύμα εξαιρετικό. Ν.Δ.

Λεωφόρος Αθηνών Χαλκίδος, Μαλακάσα, Τ/2295098814

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκοτάδης: Ένα σκεπτόμενο ουζερί, λόγος να πας στην ΑίγιναΣκοτάδης: Ένα σκεπτόμενο ουζερί, λόγος να πας στην Αίγινα

Αλκυόνη – Αργύρης στο γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το λιμανάκι της Πέρδικας είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη που μπορεί να βρει κανείς σε τόσο μικρή απόσταση από την Αθήνα. Εκεί οι ψαροταβέρνες είναι παρατεταγμένες στη σειρά αλλά αυτή που ξεχωρίζουμε και πάντα καθόμαστε είναι η Αλκυόνη Αργύρης. Παραγγέλνουμε πίτες, μαγειρευτά, μεζέδες, μακαρονάδες και ό,τι ψάρια και θαλασσινά φέρει η ψαριά της ημέρας, σε μια όμορφη βεράντα με θέα το λιμανάκι της Πέρδικας. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό: το κτίριο είναι παλιό και η συλλογή από πιάτα και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα ενδιαφέρουσα. Μ.Π.

Λιμανάκι Πέρδικας, Αίγινα, Τ/ 2297-06.15.77

 

Θεόδωρος και Ελένη για νόστιμα θαλασσινά

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Το Σούνιο φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του και τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να οδηγήσετε μια ώρα από την Αθήνα. Η ταβέρνα Θεόδωρος και Ελένη έχει γίνει προορισμός για πολλούς Αθηναίους ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Φημίζεται για τα μύδια, τα οποία μαγειρεύονται σε διάφορες εκδοχές, αλλά πάντα η κλασική παραμένει η καλύτερη: αχνιστά με σκόρδο και κρασί, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη νόστιμη, ζουμερή σάρκα τους. Σερβίρουν, επίσης, χταποδάκι ψητό, μακαρονάδες με θαλασσινά, γαρίδες τηγανητές με σουσάμι, τηγανητό καλαμάρι και πλούσιες χορταστικές σαλάτες. Δεν βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, αλλά είναι πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών και μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Μ.Π.

Θεόδωρος και Ελένη, Λεωφόρος Λεγραινών, Τ/22920-51.936

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα

Το Barbeque κάνει τη Θήβα γαστρονομικό προορισμό

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ο Άγγελος Δημητρίου βόσκει το δικό του κοπάδι με αιγοπρόβατα. Ο ρόλος του διττός: τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και από το 2013 και εστιάτορας. Οι συνταγές δικές του, αλλά ελεγμένες και εγκεκριμένες από τους συντοπίτες του. Η ορεκτική πατατοσαλάτα με σπασμένη σε κομμάτια πατάτα και κρεμώδη σάλτσα, τα καταπράσινα χόρτα, υποδειγματικά βρασμένα, και οι χοντροκομμένες, κυδωνάτες τηγανητές πατάτες –που συνόδευαν ένα αρνάκι– ήταν τα εχέγγυα του μάγειρα-κτηνοτρόφου για να περάσουμε στο παρασύνθημα. Το τρυφερό αρνάκι λαδορίγανη κοβόταν με το πιρούνι, ο λαγός στιφάδο με κοκκάρια Θεσπιών ήταν μια γλύκα, το κοκκινιστό μοσχαράκι ήρθε ενδεδυμένο με παχιά ντοματένια σάλτσα πάνω σε χοντρές χυλοπίτες ντούρες και τα παϊδάκια προβατίνας ήταν αυτό που λέμε «λουκούμι». Αυτό το απολαυστικό γεύμα είχε ιχνηλασιμότητα: αιγοπρόβατα ιδίας εκτροφής, μοσχάρια και κοτόπουλα από το κρεοπωλείο Λεμπέση στα Βίλια, ζυμαρικά και ζαρζαβατικά Βοιωτίας. Συνοδεύτηκε από κρασιά του τόπου τους. Εμείς ήπιαμε Κτήμα Μουσών και Θηβαϊκή Γη. Ν.Μ.

Επαμεινώνδα 86, Θήβα, Τ/22620-89.098, καθημερινά 11.00-23.45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤέσσερις νόστιμες ταβέρνες στη Βόρεια ΕύβοιαΤέσσερις νόστιμες ταβέρνες στη Βόρεια Εύβοια

Αλάτι – Ευβοϊκός αμπελώνας και ψαρομεζέδες πάνω στο κύμα

Πάνω στο κύμα, θεσπέσιοι ψαρομεζέδες, ψάρια και θαλασσινά. Ειδική μνεία αξίζουν τα εμφιαλωμένα κρασιά του ευβοϊκού αμπελώνα. Η τρίτη γενιά της επιχείρησης, ο Βαγγέλης Μπιθικούκης, δικηγόρος και μάγειρας, κάνει θαύματα στην κουζίνα. Μ.Β.

Παραλία Μπούρτζι, Άγ. Νικόλαος Χαλκίδας, Τ/22210-52.394

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών