ΕΞΟΔΟΣ

Αφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την Αθήνα

Μικρές αποδράσεις από την Αθήνα για να ξεσκάσουμε και να φάμε νόστιμα σε μέρη που μας κάνουν να νιώθουμε ότι είμαστε διακοπές.

29.04.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την Αθήνα

Άλλα στρώνουν τραπέζι απέναντι από τη θάλασσα και άλλα σε πράσινες αυλές, άλλα μαγειρεύουν ψάρια και θαλασσινά κι άλλα προτιμάνε κρέας, άλλα αγαπούν ιδιαίτερα το κρασί κι άλλα κάνουν συλλογή από ούζα. Το κοινό που έχουν όλα τα παρακάτω είναι ότι όποτε θέλεις να ξεφύγεις λιγάκι από τη μεγαλούπολη και να πάρεις τον αέρα σου, σε λιγότερο ή κατά τι περισσότερο από μια ώρα έχεις φτάσει, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με το καραβάκι, κι έχεις και τη μέρα μπροστά σου και πολλά και διάφορα νόστιμα.

Το ουζερί του Σκοτάδη είναι λόγος να πας στην Αίγινα

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που φανούν οι πρώτες καλοκαιρινές μέρες, παίρνουμε το καράβι για Αίγινα. Λες και πατάει κάποιος ένα κουμπί και εμφανίζεται μπροστά μας σαν πειρασμός η εικόνα της πόλης, που λάμπει με μια αίγλη άλλης εποχής, αστική και εξοχική μαζί. Πολλές φορές δεν παίρνουμε καν αυτοκίνητο. Μπορεί να πάμε μόνο για να περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης και έπειτα για φαγητό στου Σκοτάδη, το οικογενειακό ουζερί-εστιατόριο του Γιώργου Λυκούρη που έχει βραβευθεί με Βραβείο Ποιότητας από τον Γαστρονόμο. Όλα τα καλά της θάλασσας (και μόνο τα επιτρεπόμενα της εποχής) θα σου σερβίρει, καλομαγειρεμένα, με φαντασία και σεβασμό στην πρώτη ύλη. Στα ωμά του είναι φοβερός και δίνει ρέστα και στο τηγάνι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ταραμοσαλάτα και κάποιο ζυμαρικό ή κριθαρότο με θαλασσινά. Χριστίνα Τζιάλλα

Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014. Καθημερινά, 12.00-22.00.

 

Κωστaνίτσα – Η ταβέρνα στη Μαλακάσα που είναι αφορμή για εκδρομή

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Για τη Μαλακάσα δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι εκδρομικός προορισμός, ο βασικός λόγος για να πάει κανείς ήταν μάλλον το καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ. Ωστόσο η ταβέρνα αυτή στην είσοδο του χωριού θα μπορούσε να είναι η ίδια λόγος για εκδρομή. Οδηγούμε περίπου 35 λεπτά από την Αθήνα και φτάνουμε στην Κωτσαννίτσα, ένα μικρό παλιό σπίτι με αυλή, δεντράκια, χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητο αλλά και να κάνετε ένα μικρό περίπατο. Οι ιδιοκτήτες το έχουν μετατρέψει σε ένα καθωσπρέπει στέκι για μυημένους καλοφαγάδες. Η σάλα μοιάζει με τραπεζαρία σπιτιού, η όλη εμπειρία είναι σαν επίσκεψη στους μερακλήδες φίλους. Καθημερινά σερβίρουν μεζέδες, τηγανόψωμα, παστουρμαδόπιτα και μαγειρευτά. Θα λέγαμε πως είναι μαμαδίστικο το φαγητό τους. Πιάτο-σουξέ είναι το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα, που το σερβίρουν κυρίως τα τις Κυριακές. Υπάρχουν λίγες επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί. Τα γλυκά είναι σπιτικά φτιαγμένα, άτεχνα αλλά νόστιμα, η υποδοχή τους θερμή και το συνολικό γεύμα εξαιρετικό. Νένα Δημητρίου

Λεωφόρος Αθηνών Χαλκίδος, Μαλακάσα, Τ/2295098814. Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 10.00-22.00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκοτάδης: Ένα σκεπτόμενο ουζερί, λόγος να πας στην ΑίγιναΣκοτάδης: Ένα σκεπτόμενο ουζερί, λόγος να πας στην Αίγινα

Ρεμέτζο στην Ερέτρια: Προορισμός για οινόφιλους

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ρεμέτζο (@remetzoeretria)

Μια κατηγορία από μόνο του είναι το εστιατόριο Ρεμέτζο στην παραλία της Ερέτριας. Η αστική φιλοξενία της οικογένειας Μυτακίδη ξεκινάει από την κουζίνα-βασίλειο των γονέων Δημήτρη και Γιώτας, περνάει από το ταμείο και τη γλυκιά Ντορίνα και φτάνει στο τραπέζι, όπου απογειώνεται από την παρουσία του υιού Αλέξη Μυτακίδη. Χαμογελαστός, επικοινωνιακός, με χιούμορ, σε κάνει να αισθάνεσαι καλεσμένος στο σπίτι του και όχι πελάτης. Το φαγητό εδώ έχει θαλασσινή αύρα. Πάρτε οπωσδήποτε μύδια με νόστιμο ζουμάκι, ψητό καλαμάρι και χταπόδι. Μην αγνοήσετε το μεγάλο ψητό ψάρι, αν υπάρχει. Προσπερνάω γρήγορα τον αξιόλογο κατάλογο, για να φτάσω εκεί που γίνεται η μεγάλη διαφορά: στη λίστα κρασιών. Μένεις κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα! Πολλοί θα ζήλευαν μια τόσο προσεγμένη, τόσο-όσο σε μέγεθος λίστα. Όλος ο ευβοϊκός αμπελώνας και προσεκτικές επιλογές απ’ όλη την Ελλάδα. Προσωπικά, βρίσκω σε αυτή τη λίστα μόνο κρασιά που αγαπώ. Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Διεθνής αμπελώνας από την Προβηγκία, την Αλσατία και τη Νέα Ζηλανδία. Από τη Βουργουνδία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την Καλιφόρνια. Αφρώδεις και γλυκές διεθνείς και ελληνικές επιλογές και το κερασάκι στην τούρτα οι εξαιρετικές τιμές. Φαίνεται από μακριά ότι φτιάχνοντας τη λίστα ο Αλέξης είχε στόχο ο φιλοξενούμενος πελάτης να μπορεί να απολαύσει το κρασί του χωρίς να αδειάσει η τσέπη του. Δεύτερο κερασάκι: το κρασί σερβίρεται σε ποτήρια Riedel και στις αντίστοιχες καράφες όταν η φιάλη το απαιτεί. Η τρέλα του Αλέξη Μυτακίδη για το κρασί, μαζί με τον σεβασμό του στον πελάτη και τον επαγγελματισμό του, μας έχει σκλαβώσει for ever. Μερόπη Παπαδοπούλου 

Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια, Τ/22290-61.446. Καθημερινά, 13.00-23.00.

Ο Κάβος στα Ίσθμια είναι ταβέρνα σταθμός

Τι να πρωτοπείς για τον Κάβο; Αυτή η ψαροταβέρνα λειτουργεί πάνω στη θάλασσα από το 1964 και από τότε μέχρι σήμερα είναι από τους καλύτερους κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα για ψάρι. Είναι μια ταβέρνα θρύλος, αφού στα τραπέζια της έχει φιλοξενήσει διάσημους Έλληνες και ξένους πολιτικούς και όχι μόνο. Μέχρι και ελικόπτερα έχουν προσγειωθεί για χάρη της, ενώ δεν είναι λίγα και τα βραβεία που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Πέντε γενιές και βάλε σε αυτή τη λιτή ψαροταβέρνα η παραγγελία είναι αληθινή ιεροτελεστία: πρώτα επιλέγεις τα ορεκτικά και στη συνέχεια το ψάρι ή τα θαλασσινά που θα συνοδεύσουν τη διάσημη μακαρονάδα που σερβίρουν, με πάστα ιταλική, που δένουν αριστοτεχνικά με τη σάλτσα των ολόφρεσκων θησαυρών της θάλασσας. Οι περισσότεροι πελάτες στον Κάβο γνωρίζονται και μεταξύ τους αφού υπάρχουν κάποιοι που έρχονται σταθερά ακόμα και μια φορά την εβδομάδα για να γευτούν τα εξαίσια πιάτα της οικογένειας Βλάσση. Πάρτε τηλέφωνο οπωσδήποτε για να βρείτε τραπέζι και δυο – τρεις μέρες νωρίτερα αν θέλετε για Σαββατοκύριακο. Νάντια Λιαργκόβα

Κάβος, Ίσθμια, Τ/27410-37.906. Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ (13.00-18.00 και 20.30-22.30). Κυριακή 13.00-18.00. Τρίτη κλειστά.

Αλκυόνη – Αργύρης στο γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το λιμανάκι της Πέρδικας είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη που μπορεί να βρει κανείς σε τόσο μικρή απόσταση από την Αθήνα. Εκεί οι ψαροταβέρνες είναι παρατεταγμένες στη σειρά αλλά αυτή που ξεχωρίζουμε και πάντα καθόμαστε είναι η Αλκυόνη Αργύρης. Παραγγέλνουμε πίτες, μαγειρευτά, μεζέδες, μακαρονάδες και ό,τι ψάρια και θαλασσινά φέρει η ψαριά της ημέρας, σε μια όμορφη βεράντα με θέα το λιμανάκι της Πέρδικας. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό: το κτίριο είναι παλιό και η συλλογή από πιάτα και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα ενδιαφέρουσα. Μαρίνα Πετρίδου

Λιμανάκι Πέρδικας, Αίγινα, Τ/ 2297-06.15.77. Καθημερινά, 12.00-23.00.

 

Θεόδωρος και Ελένη για νόστιμα θαλασσινά

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Το Σούνιο φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του και τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να οδηγήσετε μια ώρα από την Αθήνα. Η ταβέρνα Θεόδωρος και Ελένη έχει γίνει προορισμός για πολλούς Αθηναίους ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Φημίζεται για τα μύδια, τα οποία μαγειρεύονται σε διάφορες εκδοχές, αλλά πάντα η κλασική παραμένει η καλύτερη: αχνιστά με σκόρδο και κρασί, για να μπορέσετε να απολαύσετε τη νόστιμη, ζουμερή σάρκα τους. Σερβίρουν, επίσης, χταποδάκι ψητό, μακαρονάδες με θαλασσινά, γαρίδες τηγανητές με σουσάμι, τηγανητό καλαμάρι και πλούσιες χορταστικές σαλάτες. Δεν βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, αλλά είναι πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών και μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Μαρίνα Πετρίδου

Θεόδωρος και Ελένη, Λεωφόρος Λεγραινών, Τ/22920-51.936. Καθημερινά 12.00-22.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα

Αλάτι: Ευβοϊκός αμπελώνας και ψαρομεζέδες πάνω στο κύμα

Είναι πάνω στο κύμα, κι έχει  θεσπέσιους ψαρομεζέδες, ψάρια και θαλασσινά. Ειδική μνεία αξίζουν τα εμφιαλωμένα κρασιά του ευβοϊκού αμπελώνα που προτείνει. Η τρίτη γενιά της επιχείρησης, ο Βαγγέλης Μπιθικούκης, δικηγόρος και μάγειρας, κάνει θαύματα στην κουζίνα. Μαρία Βασιλοπούλου

Παραλία Μπούρτζι, Άγ. Νικόλαος Χαλκίδας, Τ/22210-52.394. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 13.00-23.00. Από τις 15 Ιουνίου το ωράριο θα επεκταθεί. 

 

Σούλης: Στους Αγίους Θεοδώρους για το μπιφτέκι της ζωής σου

Πρόκειται για μια ταβέρνα διαμάντι, καθώς όσο κι αν υποψιάζεσαι ότι θα είναι καλή από την υπερβολική καθαριότητα που αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη ματιά -τα πάντα αστράφτουν- δεν φαντάζεσαι ότι θα γευτείς γεύσεις που έχεις ξεχάσει. Εδώ η ντομάτα είναι τόσο… ντομάτα, που θα κλείσεις τα μάτια όταν τη βάλεις στο στόμα σου. Το μπιφτέκι είναι τόσο νόστιμο, που θα λες «δεν μπορεί», οι δε πατάτες καλύτερες κι από όσες έχεις γευτεί απ’ τη μάνα σου! Εδώ τα βραστά  κολοκυθάκια είναι τα πιο τρυφερά που έχεις δοκιμάσει, αλλά και όλα τα κηπευτικά αφού έρχονται από περιβόλια. Ακόμα και το ψάρι είναι όπως πρέπει· αν πετύχεις φρέσκο μπακαλιάρο, τηγανητό ή ψητό θα παραμιλάς (δεν συζητώ για τον παστό, που αν τον φας, μετά δεν θα θες να ξαναφάς αλλού). Και δεν είναι ούτε ψαροταβέρνα, ούτε ψησταριά. Είναι απλά μια ταβέρνα με λίγα τραπέζια –τόσο λίγα που αναρωτιέσαι γιατί δεν βάζει κι άλλα ενώ χωράνε τα διπλά– που ο ιδιοκτήτης της μαγειρεύει με μεράκι λίγα και υπερ-τέλεια. Χωρίς διόλου υπερβολή όσες φορές έχω πάει, ό,τι παραγγέλνω το ξαναπαραγγέλνω στο καπάκι. Το ίδιο πιάτο δυο φορές. Είναι τ’ όνειρό μου κάθε καλοκαίρι να περάσω και να φάω στον Σούλη, αλλά πολλές φορές άπιαστο γιατί είναι λίγες ώρες ανοιχτός. Γι αυτό είναι σημαντικό να τηλεφωνήσεις πριν πας ώστε να σιγουρευτείς ότι είναι ανοιχτά κι ότι έχει τραπέζι. Από την Αθήνα θα κάνεις μόνο 40 λεπτά για να φτάσεις και να φας κάτω απ’ τα δέντρα και μπροστά στη θάλασσα, σε ένα όμορφο και πεντακάθαρο περιβάλλον. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σούλης για μένα είναι από τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα. Νάντια Λιαργκόβα

Ο Σούλης, Παραλία Αγίων Θεοδώρων, Τ/27410-67.236. Ανοιχτά 13.00-15.30 το μεσημέρι και 20.30-23.00 το βράδυ. Κυριακή μόνο μεσημέρι, εκτός από τα τριήμερα που είναι και βράδυ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών