ΕΞΟΔΟΣ

Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

Άλλος παίρνει τα βουνά κι άλλος σαλπάρει για το νησί. Ό,τι κι αν προτιμάτε πάντως προτάσεις έχουμε.

21.10.2022| Updated: 26.02.2024
Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

Ορεινή Αρκαδία: Για αγριογούρουνο έξω από τη Στεμνίτσα

Βόλτα για να ρουφήξουμε τόνους οξυγόνου στη Δημητσάνα, διάσημη για το «δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε το ’21 και το «κρυφό σχολειό» της. Το πανέμορφο χωριό είναι πατρίδα του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, αλλά και του ακριβοθωρητου μελιού «έλατο βανίλια Μαινάλου». Εκεί πάνω βγαίνει μόνο η αφρόκρεμα, το μοναδικό ΠΟΠ μέλι της χώρας, περλέ και συμπαγές, με σικάτη μυρωδιά δάσους, που δεν κρυσταλλώνει ποτέ κι όμοιό του δεν υπάρχει – παράγεται σε μικρές ποσότητες και όχι κάθε χρόνο. Κατευθείαν από την πηγή μπορείτε να το αγοράσετε σε αρκετά από τα παντοπωλεία της Δημητσάνας, αλλά και της εξίσου όμορφης Στεμνίτσας, όπως στο παντοπωλείο Εν Στεμνίτσα.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες ακολουθήστε το μονοπάτι του Μαινάλου που περνάει και μέσα από το φαράγγι του Λουσίου. Γύρω στα 10 χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα και στα 18 χιλιόμετρα από τη Στεμνίτσα, υπάρχει ένα υπόδειγμα ταβέρνας για να ευχαριστηθεί το μάτι, το στομάχι και η ψυχή. Με καυτό μυρωδάτο ελαιόλαδο τσουρουφλίζουν τις χυλοπίτες που ετοιμάζουν η Βαγγελιώ κι ο Γιάννης στην ταβέρνα τους τη Ζέρζοβα, διακεκριμένη με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου – εδώ και λίγους μήνες έχουν μετακομίσει σε νέο πόστο στο χωριό Μάρκου. Μαγειρεύουν με ντόπια υλικά του τόπου και της εποχής, όπως αγριογούρουνο λουκούμι και προβατίνα από το οικογενειακό κοπάδι, ψημένο στη λαδόκολα. Πίτες, μανιτάρια και χόρτα τροφοσυλλογής και η δική τους πανυπέροχη φέτα είναι πάντα στην παραγγελία μας. Ν.Μ.

Εν στεμνίτσα, Αγίας Παρασκευής, Στεμνίτσα, Τ/697-73.13.181
Ταβέρνα Ζέρζοβα, Μάρκου, Τ/6932-84.73.58

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ13 χειμερινοί προορισμοί: πού θα φάμε, τι θα αγοράσουμε13 χειμερινοί προορισμοί: πού θα φάμε, τι θα αγοράσουμε

Ταΰγετος: Μια περιήγηση στα χωριά της Αλαγονίας

Μυστράς ή Μυζηθράς λέγεται η παραμυθένια καστροπολιτεία στους πρόποδες του Ταϋγέτου, που είναι και η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στον ελλαδικό χώρο. Από εκεί ξεκινάει η περιπετειώδης βόλτα μας στην υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, κι από εκεί θα πάρουμε την ανηφόρα για τα χωριά της Αλαγονίας. Οι πισινοχωρίτες – καθότι τα χωριά τους βρίσκονται πίσω από τον Μυστρά – είναι γνωστοί πατατάδες, με ένα, κλειστό πλέον, μεγάλο εργοστάσιο πατατόσπορου μες στο δάσος. Επίσης βγάζουν παχύ ματσόλαδο και από τις βρύσες τους τρέχει το πιο νόστιμο νερό που έχω πιει στη ζωή μου. Εκεί κοντά, στα πεντακάθαρα πηγαία νερά του Αγίου Μάμμα στο Καστόρι εκτρέφονται από την εταιρεία G-Fish της οικογένειας Γεροντίδη πέστροφες, σολομοί και οξύρυγχοι που μεταποιούνται σε λιχουδιές μοναδικής νοστιμιάς, μέσα στα καπνιστήρια της μικρής βιοτεχνίας.

Ψηλά στο βουνό βρίσκεται η ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη από το 1879. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και να μάθετε τι είναι το τζιγιέρι Αλαγονίας που φτιάχνει με τα χρυσά χέρια της η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη αυτός είναι ο προορισμός σας. Η κυρία Ιωάννα μαγειρεύει μικρά θαύματα όπως κόκορα με χυλοπίτες και χοιρινό με σέλινο, σε αυτό το πρώην παντοπωλείο, και νυν καφενέ και ταβέρνα, που φέρνει βόλτα μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυρίκη και την κόρη τους Έλενα. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας ελιές, χυλοπίτες και τραχανά, όλα δικά τους. Για τη διαμονή σας το βράδυ μια έξοχη επιλογή είναι ο ξενώνας Alagonia Country Homes, με τα ξύλινα σαλέ του. Πιο χαμηλά, σε μια δροσερή, καταπράσινη όαση μες στα πλατάνια στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα Κούπιτσα, στη μέση μιας πανέμορφης ορεινής διαδρομής που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα. Θα απολαύσετε γουρουνοπούλα που λιώνει στο στόμα και μελωμένο αρνάκι φούρνου με πατάτες καθισμένοι σε μια αυλή πάνω στο ρέμα δίπλα στην ομώνυμη πηγή Κούπιτσα. Ν.Μ.

Ταβέρνα Κούπιτσας, 24ο χλμ. Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης, Αρτεμισία, Τ/27210-76.117
Ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη, Αλαγωνία, Ταΰγετος, Τ/697-48.94.724 (Του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά)
Ξενώνας Alagonia Country Homes, Ταΰγετος, Τ/27210-76.038
G-Fish, Καστόρι, Τ/27310-57.199, 27310-26.164

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την ΑθήναΑφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την Αθήνα

Σύρος: Έλα να πάμε και αυτό το τριήμερο στο νησί

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης

Παίρνουμε το γρήγορο και σε δύο ώρες είμαστε από τον Πειραιά στην Ερμούπολη. Αν έχει ακόμα καλό καιρό θα κάνουμε μπάνιο (ή τουλάχιστον θα λιαστούμε) στις δύο ωραίες εξέδρες, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης με τα πόδια. Τα Βαπόρια και τα Αστέρια με τα πεζουλάκια και φόντο τον γκρεμό, τον ναό του Αγίου Νικολάου και τις φραγκοσυκιές έχουν ταυτόχρονα κάτι από Σικελία και κάτι από παλιές ελληνικές διακοπές. Διαφορετικά, έχει βόλτες στην όμορφη πόλη. Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες στάσεις στο νησί: το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και στο αποκατεστημένο παλιό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου, Hermoupolis Heritage, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1986 (διοργανώνονται ξεναγήσεις).

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης

Στα του φαγητού τώρα. Πολλά από τα εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού κάνουν διάλειμμα μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν γι’ αυτό καλό είναι να τηλεφωνούμε εκ των προτέρων και να πληροφορούμαστε για την off season λειτουργία τους. Στην Άνω Σύρο πάντως, μια από τις πιο τίμιες και σταθερές ταβέρνες του νησιού, το Πλακόστρωτο ανοίγει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εκεί πάμε για την εντυπωσιακή θέα και για νόστιμα μαγειρευτά όπως το ζουμερό αρνάκι στη γάστρα με ντόπιες χυλοπίτες. Δεν φεύγουμε χωρίς να περάσουμε από το παντοπωλείο του Πρέκα στην αγορά της Ερμούπολης για συριανά και άλλα κυκλαδίτικα προϊόντα – κάποια από τα οποία, όπως οι εξαιρετικές λιαστές ντομάτες, ιδιοπαραγώμενα. Για χαλβαδόπιτες και λουκούμια πάμε στο Πρατήριο Κορρέ, στο Λουκουποιείο Συκουτρή και αλλού. Γ.Π.

Πλακόστρωτο, Άνω Σύρος, Τ/ 697-39.80.248
Πρέκας, Χίου 4, κεντρική αγορά Ερμούπολης, Τ/ 2281-08.75.56 – 2281-08.33.80
Πρατήριο Κορρέ, Χίου 27, Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Τ/22810-82.037
Λουκουμοποιείο Συκουτρή, Μυστρά 8, Ερμούπολη, Τ/22810-81.390

Hermoupolis Heritage, Ηρ. Πολυτεχνείου 15, Ερμούπολη, Τ/693-23.27.703

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣH Εύβοια των αμπελιώνΤα οινοποιεία της Εύβοιας: αρχαίες ποικιλίες, κορυφαία κρασιά

Θήβα: Κρεατολαγνεία μετά την αρχαιολατρεία

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Μία ώρα και κάτι από την πρωτεύουσα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας είναι αφορμή για εκδρομή. Η συλλογή ευρημάτων από την προϊστορική εποχή της Βοιωτίας έως και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτου περιλαμβάνει σπουδαία εκθέματα, μεταξύ των οποίων και πολλά αντικείμενα καθημερινότητας που εκπλήσσουν (από τα αγαπημένα μου, το ειδώλιο άνδρα που τρίβει τυρί σε λεκάνη (περ. 500 π.Χ.)). Στο διπλανό άλσος Μοσχοποδίου χορταίνουμε οξυγόνο, όταν πιάσουν οι πείνες το Barbeque προσφέρεται για ποιοτική κρεατοφαγία (ο εστιάτορας Άγγελος Δημητρίου είναι τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και βόσκει τα δικά του αιγοπρόβατα) ενώ στο Δημοτικό Καφενείο ξαποσταίνουμε με ούζο και μεζεδάκια. Λίγα λεπτά από την Θήβα, στην Άσκρη βρίσκεται και το οινοποιείο του Κτήματος Μουσών όπου μπορεί κανείς να αγοράσει κρασιά της περιοχής. Γ.Π.

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Barbeque, Επαμεινώνδα 86, Θήβα, Τ/22620-89.098
Δημοτικό Καφενείο, Αντιγόνης 22, Θήβα, Τ/22623-03.480 (Του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά)

Πήλιο: Στο βουνό των Κενταύρων

Είναι ωραία εποχή για βόλτες στα χωριά με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις πλατείες με τα πλατάνια και για πεζοπορίες στο βουνό – χορταίνει το μάτι σου τρεχούμενα νερά και χρυσοκόκκινα φύλλα. Ανάλογα με το πού θα καταλήξετε πεινασμένοι, θα βρείτε και ντόπιες νοστιμιές να δοκιμάσετε. Στην Πορταριά καθίστε στην Κρίτσα της Ελένης Καραΐσκου για πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χορταστικό σπετζοφάι με πηλιορείτικα λουκάνικα και μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά και μανιτάρια –πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούν στα μαγειρέματά τους έρχονται φάρμα της-, στον γραφικό Άγιο Γεώργιο Νηλείας χαρείτε τους ωραίους κεφτέδες, τα μανιτάρια φρικασέ, τα σπιτικά τουρσάκια και τα άλλα μερακλίδικα που θα σας βγάλουν στο περιποιημένο Ουζερί του Στεφανή, στη Μακρυνίτσα, κάντε μια στάση στο Οινομαγειρείον Κάρδαμο, στον Άγιο Λαυρέντη, πιάστε ένα από τα παρεϊστικα τραπέζια του Platanus Orientalis και, αν δρόμος σας φέρει στον Άγιο Βλάσιο, τσεκάρετε τα Μαγειράκια του Αχιλλέα και της Κατερίνας, που μαγειρεύουν νόστιμα κάπου στο μεσοδιάστημα παραδοσιακού και σύγχρονου.

Βάλτε πλάι στον καφέ μια μηλόπιτα στο καφενείο Άννα να ένα Μήλο, στις Μηλιές, με φόντο το «ψηφιδωτό» από παλιές ρεκλάμες και άλλα καδραρισμένα memorabilia που απλώνεται από το ταβάνι ως το πάτωμα –συνδυάζεται ωραία με μια βόλτα στον παλιό σταθμό του Μουτζούρη– και κάντε μια στάση στη Βυζίτσα, για νόστιμο πεσκέσι: οι χρυσοχέρες κυρίες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού του χωριού φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανά… Α.Σ.

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός «Εσπερίδες», Βυζίτσα, Τ/2423-08.68.38 (Του Αγίου Πνεύματος θα είναι κελιστά)
Άννα να ένα μήλο, Μηλιές, T/ 24230-86.889
Κάρδαμο, Μακρυνίτσα, Τ/24280-90.131
Κρίτσα, Πορταριά, Τ/2428099121, 24280-90.006
Μαγειράκια, Άγιος Βλάσιος, Τ/ 24280-93.265
Ουζερί του Στεφανή, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Τ/24280-93.000
Platanus Orientalis, κεντρική πλατεία Αγίου Λαυρεντίου, Τ/ 24280-96.692

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητόΑγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Βόλος: Παράλια σουλάτσα και τσίπουρα non-stop

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Κάνεις τα πάνω-κάτω σου στην περαντζάδα της παραλίας, χαζεύοντας τα όμορφα κτίρια του κινηματοθέατρου Αχίλλειον και της καπναποθήκης Παπαστράτου, κάνεις και μια στάση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου –πρώην καπναποθήκη κι αυτό– ή στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» και μετά, το μεσημεράκι, πιάνεις τα τσίπουρα, που αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι της γευστικής κουλτούρας της πόλης. Τα βολιώτικα τσιπουράδικα έχουν τον τρόπο τους, το βηματισμό τους. Κάθε φορά που ξαναγεμίζουν τα ποτήρια έρχεται μια νέα γύρα μεζέδων. Να σου, οι πίκλες, τα μαρινάτα, τα παστά και τα καπνιστά, να σου και το τηγάνι και τα μαγειρευτά. Το Φιλαράκι στα Παλαιά, ο Δεμίρης, στη Νέα Ιωνία κι ο Καβούρας που στήνει τραπεζάκια σε ένα μικρό στενάκι στο κέντρο είναι από τα τοπ. Κι αν θέλεις να δεις τι σημαίνει τσιπουράδικο νέας γενιάς, υπάρχει το ΜεΖέν, που βλέπει την παράδοση με ανανεωτική ματιά, συνδυάζοντας πρωτότυπους μεζέδες –θαλασσινά λουκάνικα, ας πούμε, ή ταρτάρ τόνου σουτζουκάκι– και μια ιδιαίτερη συλλογή αποσταγμάτων. Δεν είναι μόνο αυτά βέβαια. Στον Βόλο μπορείς κάλλιστα να τρωγοπίνεις όλη μέρα, αφορμές υπάρχουν παντού.

Στα ράφια του ιδιαίτερου καφενείου-βιβλιοπωλείου Χάρτα θα βρεις μπόλικο υλικό για διάβασμα και, καθισμένος μέσα, στον πάγκο-περβάζι, ή σε κάποιο από τραπέζια στο στενάκι που το φιλοξενεί, θα συνοδεύσεις το κρασί ή τη μπίρα σου με ωραίους μεζέδες που σκαρώνουν κάθε μέρα. Στο My Deli θα συνδυάσεις κρασί και tapas, ενώ πιο αργά μπορείς να δοκιμάσεις τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του Grooove ή του Red Νose ή να εξερευνήσεις την εκτενή ουίσκο-θήκη του Black Duke. Μην παραλείψεις να κάνεις και μια στάση στο γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Κυψέλη που μετράει 60 χρόνια χρόνια ιστορίας, γραμμένης με ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο, σάμαλι και κρέμες με γεύση νοσταλγίας. Α.Σ.

Φιλαράκι Κροκίου 54, Παλαιά, Τ/695-06.70.794
Xάρτα, Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, Τ/ 24210-33.250
Δεμίρης, Ευφραιμίδου 23, Νέα Ιωνία, Τ/24210-65.559
Καβούρας, Χατζηαργύρη 3, T/ 24210-28.520
ΜεΖεν, Αλοννήσου 8, Τ/24210-20.844
Μy Deli Κουμουνδούρου 41, Τ/ 24213-16.888
Grooove, Δημάρχου Κονταράτου 4, Τ/24210-33.032
Red Nose, Δον Δαλεζίου 8, Βόλος, Τ/24210-38.870
Κυψέλη, 2ας Νοεμβρίου 96Γ, Τ/24210-24.677
Black Duke, Τάκη Οικονομάκη 66, Τ/24210-026.151

Χαλκίδα: Μια βόλτα στα «Τρελά Νερά»

Στη Χαλκίδα, θα βρεθείτε γρήγορα και εύκολα σε μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά. Μια μοναδική πόλη όπου μπορείτε να πάτε μόνο για πρωινό καφέ, για βραδινά τσίπουρα και θαλασσινά, για ολοήμερη εκδρομή ή στο τέλος να μείνετε για πάντα. Πριν ακόμα περάσετε στη νησιωτική Χαλκίδα από την κρεμαστή γέφυρα, κάντε μια βόλτα στο Φρούριο και στο μουσείο Καράμπαμπα, στο λόφο Κανήθου. Εκτός από το ίδιο το φρούριο που χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684 θα σας ενθουσιάσει η θέα από ψηλά. Περπατήστε στην παλιά γέφυρα, τη συρταρωτή (παγκόσμιο μηχανικό επίτευγμα) και περιμένετε να δείτε το μοναδικό παλιρροιακό φαινόμενο όπου τα νερά του Ευρίπου αλλάζουν φορά κάθε 6 ώρες. Εξ ου και το παρατσούκλι της πόλης «Τρελά νερά», και ο αστικός μύθος ότι οι τρελονερίτες κάτοικοι αλλάζουν συνεχώς γνώμη. Δεν είναι αλήθεια. Οι Χαλκιδέοι στα ασήμαντα μπορεί να αλλάζουν γνώμη, στα σημαντικά όμως είναι πολύ σταθεροί, έμπιστοι και υποστηρικτικοί.

Θα πάτε σίγουρα παραλία και μπορείτε να επιλέξετε από τα πάμπολα καφέ με θέα θάλασσα, γεμάτα από κόσμο κάθε ηλικίας. Προσωπικά πηγαίνω στο Carpe Diem, για την ιδιαίτερη διακόσμηση, μια πετυχημένη μίξη βίνταζ και ρετρό με βιομηχανικό ντιζάιν, την ποικιλία σε καφεδες, ροφήματα σοκολάτας και τσαγιού αλλά και ιδιαίτερα γλυκάκια για τη λιγούρα. Περπατήστε στα απομεινάρια του παλαιού βενετσιάνικου φρουρίου και στην ιστορική γειτονιά του Κάστρου και μπείτε στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Αξίζει. Όπως αξίζει και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τη διάσημη αυλή με τις λεμονιές και τη στοά με τα ρωμαϊκά αγάλματα. Αν πεινάσετε, στα περίχωρα της Χαλκίδας θα βρείτε το «Αλάτι» όπου θα γευτείτε εξαιρετικά θαλασσινά αλλά και ψαγμένες ετικέτες από τον Ευβοϊκό αμπελώνα. Λίγο πριν την επιστροφή σας περάστε από ένα νέο και εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο της Όλγας Κικίδη, το Bon Vivant για απίθανα και ολόφρεσκα γλυκά γαλλικής σχολής, για μοναδικά μακαρόν αλλά και τάρτες με ολόφρεσκα εποχικά φρούτα. Σίγουρα δεν θα αντέξετε να περιμένετε να τα φάτε σπίτι, οπότε μπορείτε να καθίσετε στα κομψά τραπεζοκαθίσματα για επιτόπια δοκιμή και τα υπόλοιπα να τα πάρετε μαζί σας. Μ.Β.

Φρούριο και Μουσείο Καράμπαμπα, Λόφος Κανήθου
Αρχαιολογικό Μουσείο, Ελ. Βενιζέλου 13, Τ/22210-25.131
Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας, Σκαλκώτα 4, Τ/22210-21.817
Carpe Diem, Βουδούρη 12, Τ/ 22210-83.087
Αλάτι, Παραλία Μπούρτζι, Άγιος Νικόλαος Χαλκίδας, Τ/ 22210-52394
Bon Vivant, Eρμού 8, Τ/22210-79.500

Καρπενήσι: Προσούτο και λουκάνικα στο δάσος

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Η αλλαντοποιία Στρεμμένου μέσα στο δάσος/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Το ξακουστό προσούτο Στρεμμένου/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Μία από τις πιο ωραίες πεζοπορίες στο Καρπενήσι, που φημίζεται για τη μοναδική φύση και τα όμορφα μονοπάτια είναι από τη Μονή Προυσού μέχρι τον καταρράκτη της Μαύρης Σπηλιάς. Θα δείτε γεφυράκια, δέντρα ρυάκια και όμορφη βλάστηση, θα συναντήσετε και κάτι που ίσως δεν περιμένετε να βρείτε μέσα στο δάσος. Την αλλαντοποιία Στρεμμένου όπου παράγεται ίσως το καλύτερο προσούτο της χώρας. Το 1992, ο Χρήστος Στρεμμένος, καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια και πρεσβευτής μας στην Ιταλία, δημιούργησε στον Προυσό Ευρυτανίας μια πρότυπη αλλαντοποιία. Η αλλαντοποιία είναι η μοναδική στη χώρα που παράγει μια σειρά προϊόντων φυσικής ωρίμασης, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, και το εκπληκτικό τους προσούτο. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε σε μεγάλες συσκευασίες και σε προνομιακή τιμή προσούτο αλλά και άλλα αλλαντικά για το σπίτι. Για φαγητό στο χωριό Κλαυσί, στην ταβέρνα της Φρειδερίκης με την υπέροχη θέα στα βουνά της Ευρυτανίας για σπιτικά μαγειρευτά πίτες και ψητά της ώρας, απλές γεύσεις με υλικά από την περιοχή και νόστιμα λουκάνικα Καρπενησίου. Στο Σπίτι του Ψαρά στο χωριό Γαύρος, θα απολαύσετε την δημοφιλή συνταγή για πέστροφα, τηγανητή και βουτυράτη με τη συνοδεία τοπικής craft μπίρας από τη μικροζυθοποιία Carpinus με υπέροχη θέα και τη θαλπωρή του τζακιού. Μ.Π.

Αλλαντοποιία Στρεμμένου, Προυσός 360 74, Τ/ 2237-08.08.10
Ταβέρνα της Φρειδερίκης, Κλαυσί Ευρυτανίας, Τ/ 2237-02.32.23
Το σπίτι του Ψαρά, Γαύρος, Ευρυτανία, Τ/ 2237-04.12.02

Καλαμάτα: Αρχαία Μεσσήνη και γουρνοπούλα

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι λόγος από μόνος του για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, θα αντικρίσετε το Θέατρο και τα ιερά της Αγοράς και κατηφορίζοντας την πλαγιά, θα συναντήσετε στα αριστερά την αστική έπαυλη και στο τέλος το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Το τοπίο θα σας μαγέψει και σίγουρα θα σας ανοίξει η όρεξη. Η Καλαμάτα είναι η πιο κοντινή πόλη και έχει πολλές επιλογές για νόστιμο φαγητό. Το Μπλε Καναρίνι μία γαστροταβέρνα που μετράει έναν χρόνο λειτουργίας έχει καταφέρει να κερδίσει τους Καλαλατιανούς και τους επισκέπτες. Το μενού κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με το τι βρίσκει ο σεφ στην αγορά, για τις συνταγές εμπνέεται από τη μεσσηνιακή και μεσογειακή κουζίνα και δημιουργεί πιάτα νόστιμα και φρέσκα με ντόπια υλικά. Το καφενείο-ουζερί ο Θίασος είναι από τις must επιλογές για μεζέδες και μαγειρευτά. Εκεί τρώμε από κολοκυθόπιτα και μελιτζάνες ρολό μέχρι σαρδέλες ψητές, κεφτεδάκια με πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα και το τουρσί μελιτζάνας που είναι ο τέλειος μεζές για το τσίπουρο ή την μπίρα. Στα τραπεζάκια έξω αν έχει λιακάδα κάτω από τους πλάτανους ή μέσα δίπλα στην ξυλόσομπα τις πιο κρύες μέρες. Παρόμοιας λογικής και ο Πλάτανος, ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο όπου όλα λειτουργούν ρολόι. Για μεζέδες και πιάτα ημέρας και για κυρίως την απίθανη μεσσηνιακή γουρουνοπούλα που τη σερβίρουν με την πέτσα της. Για να γλυκαθείτε περάστε από το Ζαχαροπλαστείο Σκιαδάς για γαλακτομπούρεκο, πολλοί λένε ότι είναι το πιο νόστιμο της Μεσσηνίας. Μ.Π.

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαία Μεσσήνη 240 02
Μπλε Καναρίνι, Κρήτης 34, Καλαμάτα, Τ/ 2721-04.30.75
Θίασος, Υπαπαντής 3, Καλαμάτα. Τ/ 2721-08.84.07
Πλάτανος, Αρτέμιδος 84, Καλαμάτα, Τ/ 2721-09.67.20
Ζαχαροπλαστείο Σκιαδάς, Υπαπαντής 8, Τ/ 2721-02.20.81

Λιβαδειά-Ορχομενός: Για σουβλάκια στις πηγές

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Σε λιγότερο από δύο ώρες θα βρεθείτε σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Βοιωτίας. Οι πηγές Κρυάς με τους μικρούς καταρράκτες που κυλάνε κατα μήκος της πόλης δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Ο πεζόδρομος δίπλα στις πηγές είναι ιδανικός για περίπατο και φαγητό. Η Λιβαδειά φημίζεται για τα σουβλάκια και όταν δεν υπήρχε η Εθνική οδός, όσοι ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη έκαναν την καθιερωμένη στάση στα σουβλατζίδικα της πόλης. Στο Γευστικόν, τρώμε καλαμάκια, με φρέσκες πατάτες μπόλικο κρεμμύδι, τα χοιρινά καλαμάκια τα μαρινάρουν οι ιδιοκτήτες με ποντιακή συνταγή λόγω καταγωγής. Λίγο πιο έξω από το κέντρο βρίσκεται το Κατρούτσο, ένα μεζεδοπωλείο που προσφέρει πλούσιες μερίδες με νόστιμα ψητά της ώρας και κρέατα σούβλας. Το μεσαιωνικό κάστρο της Λιβαδειάς αξίζει μία επίσκεψη, είναι το ένα από τα τέσσερα καταλανικά κάστρα, που σώζονται σε όλη Ελλάδα.

Το ιχθυοτροφείο πέστροφας της οικογένειας Δημητρίου/ Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Αξίζει να οδηγήσετε ως τις Πηγές Χαρίτων στον Ορχομενό και να αγοράσετε τις εκλεκτές πέστροφες (φρέσκιες ή καπνιστές) από το ιχθυοτροφείο και καπνιστήριο της οικογένειας Δημητρίου. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα τοπικά αναψυκτικά Αγνή που φτιάχνονται με νερό από τις πηγές Χαρίτων, η λεμονάδα τους είναι εξαίσια. Μ.Π.

Μεσαιωνικό Κάστρο Λειβαδιάς, Φρουρίου 20, Λιβαδειά
Γευστικόν, Στρατηγού Ιωάννου 9, Λιβαδειά, Τ/ 2261-02.56.21
Καρτούτσο, Αισχύλου και Φίλωνος, Λιβαδεια, Τ/ 2261-02.79.09
Ιχθυοτροφείο πέστροφας Δ.Δήμου, Πηγές Χαρίτων, Ορχομενός, Τ/ 2261-03.28.82

Στυμφαλία-Λίμνη Δόξα-Φενεός-Ορεινή Κορινθία

Η Κορινθία προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, τις λίμνες Στυμφαλία και Δόξα έχουν περίπου μισή ώρα απόσταση μεταξύ τους και αξίζει να επισκεφτείτε και τις δύο. Στη λίμνη Στυμφαλία το Μουσείο Περιβάλλοντος αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, η ιστορία για την κορινθιακή σταφίδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η λίμνη Δόξα είναι ένα πανέμορφο μέρος δίπλα στον χωριό Φενεός με τα μοναδικά όσπρια. Στο κατάστημα Φενεά Γη στο χωριό Γκούρα μπορείτε να αγοράσετε φασόλια βανίλιες, γίγαντες και φάβα Φενεού. Πολύ νόστιμα τυροκομικά μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα Τυροκομικά Προϊόντα Λέγγα στο χωριό Καλιάνοι, η βαρελίσια φέτα τους είναι μοναδική. Αξίζει να ανηφορίσετε προς Άνω Τρίκαλα Κορινθίας όπου μπορείτε να φάτε στην παραδοσιακή ταβέρνα Στου Δεκλερή, μαγειρευτό αγριογούρουνο και ψητά της ώρας. Μ.Π.

Μουσείο Περιβάλλοντος, Στυμφαλία, Τ/ 2747-02.22.96
Το κουτούκι της Δόξας, Λίλνη Δόξα, Τ/ 698-30.67.862
Φενεά Γη, Όσπρια Δικότυλον, Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, Τ/6974-859.462
Τυροκομικά Προϊόντα Λέγγα, Καλιάνοι Κορινθίας. Τ/ 2747-02.22.32
Παραδοσιακή Ταβέρνα «Στου Δεκλερή», Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, Τ/ 2743-09.13.58

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Καλάβρυτα – Στο Πλανητέρο για πέστροφες και χάζι

Μισή ώρα από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα πανέμορφο χωριό το Πλανητέρο, με το περίφημο πλατανόδασος και τα δύο πεστροφεία της περιοχής. Στο ενδιάμεσο επιβάλλεται μια στάση στα Καστριά για τα Σπήλαια Λιμνών (αρκεί πρώτα να κάνεις ένα τηλέφωνο για τις ώρες που γίνονται ξεναγήσεις Τ/26920-31.001). Από εκεί παίρνεις την κατεύθυνση προς Πλανητέρο και σε 10 με 15 λεπτά το πολύ είσαι εκεί. Αν είσαι φίλος των περιπάτων υπάρχει σύλλογος στην Κλειτορία που διοργανώνει πεζοπορίες, διαφορετικά μπορείς να κάνεις μη οργανωμένα μια από τις πολλές διαδρομές που θα βρεις. Και αφού περπατήσεις, σκαρφαλώσεις και κουραστείς σίγουρα θα πεινάσεις.

Η καλύτερη επιλογή, αν και όλες οι ταβέρνες είναι καλές (έχει 4 συνολικά), είναι η Fish Farm, που άνοιξε ξανά φέτος ανανεωμένη από την κόρη του πρώην ιδιοκτήτη με τον σύζυγο της, οι οποίοι συνεχίζουν και εξελίσσουν την παράδοση (πρώην Φάρμα Ρηγόγιαννη). Το σημείο που βρίσκεται η ταβέρνα είναι φανταστικό γιατί εκτός από τη φύση που οργιάζει εδώ, έχει και τον ποταμό Αρoάνιο, που κυριολεκτικά διασχίζει το μαγαζί! Οι παραπόταμοι του Αρoάνιου δημιουργούν πολλές λιμνούλες στις οποίες μαζεύονται πάπιες και κύκνοι, οι οποίοι από μόνοι τους είναι μια ατραξιόν, καθότιν μαύροι! Στα της κουζίνας τώρα, έχει πέστροφα και σολομό δικής τους παραγωγής, αλλά και ντόπια κρεατικά ή μαγειρευτά με πρώτες ύλες από την περιοχή. Την πέστροφα θα την φας ψητή, τηγανητή ή καπνιστή που σερβίρεται με φάβα Φενεού, τον σολομό επίσης θα τον βρεις πανέ, ψητό και καπνιστό, ενώ παίζουν πολλά νόστιμα για τη μέση, όπως η φέτα η ψητή με σουσάμι και μέλι, με πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς. Από μαγειρευτά κερδίζουν οι πίτες, ειδικά οι χορτόπιτες, και τα κοκκινιστά, κόκορας και μοσχαράκι με χυλοπίτες ή μακαρόνια. Από γλυκά η καρυδόπιτα σκίζει, το ίδιο κι ο μπακλαβάς αλλά και το γαλακτομπούρεκο. Αν δεν είσαι για φαγητό μόνο και μόνο για έναν καφέ αξίζει να καθίσεις για να χαζέψεις το τοπίο και τους κύκνους… Ν.Λ.

Fish Farm, Πλανητέρο, Τ/6944-88.87.84

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών