ΕΞΟΔΟΣ

Αγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Με όρεξη για εκδρομή επισκεπτόμαστε φάρμες και οινοποιεία σε μικρή απόσταση από την πόλη, ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, τρώμε νόστιμα και ψωνίζουμε για το σπίτι.

29.04.2022| Updated: 27.10.2023
Αγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

Το Περιβολάκι

Φωτο: Νίκος Κοκκάλιας

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Νίκος Κοκκάλιας

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εργαστήρι μεταποίησης, πιστοποιημένο τυροκομείο, φάρμα, ένας κηπάκος με ζαρζαβατικά και βραχόκηπος με βότανα. Στο μικρό βιολογικό αγρόκτημά της θα μας προϋπαντήσει η Δήμητρα Καρδάτου, ένθερμη βιοκαλλιεργήτρια. Εδώ, σχεδόν τα πάντα είναι ιδιοπαραγόμενα: ελαιόλαδο, ξερά φρούτα, λαχανικά, τυράκια από γάλα κατσικίσιο και αιγοπρόβειο (έκτακτο τυροζούλι), παγωτό, όπως και αυγά από τη μικρή ορνιθοτροφική μονάδα. Επίσης, εκλεκτά ψωμιά και αρτοσκευάσματα χωρίς ζάχαρη, ζυμαρικά και τραχανάδες που παράγει με άλευρα από σιτηρά και όσπρια ιδίας καλλιέργειας. N.M.

Άγιος Λουκάς Μεγάρων, Τ/22960-90.053, 6948-076.493, 6974-964.498. Επισκέψιμο μετά από συνεννόηση.

Κτήμα Παλυβού

Σε απόσταση μίας ώρας και κάτι από την Αθήνα βρίσκεται το κτήμα Παλυβού όπου απολαμβάνουμε μία πολύ ωραία ξενάγηση στα αμπέλια τους, στο κελάρι με τα βαρέλια και μία πλήρη οινική δοκιμή με συνοδεία λίγων σνακ. Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της ξενάγησης είναι η «γνωριμία» με ένα φελλόδεντρο που κανονικά δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα, αλλά στο κτήμα Παλυβού κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το Κτήμα Παλυβού έκανε στροφή στην ποιοτική οινοποίηση το 1995, όταν και αντικατέστησε το παλιό πατητήρι με ένα σύγχρονο οινοποιείο. Στην κατοχή του οινοποιείου βρίσκονται πάνω από 300 στρέμματα, φυτεμένα κυρίως με Αγιωργίτικο. Ο Γιώργος Παλυβός είναι η καρδιά του οινοποιείου όλα αυτά τα χρόνια και η νέα γενιά του οινοποιείου, οι κόρες του Βασιλική και Ευαγγελία, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στη συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης. Η ξενάγηση στο κτήμα Παλυβού μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο. Μ.Πετ.

Νεμέα, Τ/ 2746-02.41.90. Ανοιχτό για επισκέψεις καθημερινά: 9.00-17.00 (κατόπιν ραντεβού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑλάτι: Ωραία αφορμή για αυθημερόν γαστρονομική εξόρμηση στη ΧαλκίδαΑλάτι: Ωραία αφορμή για αυθημερόν γαστρονομική εξόρμηση στη Χαλκίδα

Κτήμα Κοκοτού

Ένα από τα ωραιότερα -το ωραιότερο ίσως- επισκέψιμο κτήμα στην Αττική σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Αμπελώνες με βιολογική πιστοποίηση, φυτεμένοι σε επικλινή εδάφη σε υψόμετρο 450μ δημιουργούν ένα τοπίο ηρεμίας και γαλήνης. Στο ψηλότερο σημείο τους με πανοραμική θέα στην Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια, το επισκέψιμο οινοποιείο, όπου δημιουργούνται τα κρασιά με χαρακτήρα και ποιότητα. Ψυχή και κινητήρια δύναμη του Κτήματος, η Ανν Κοκοτού η φινετσάτη Αγγλίδα που εκτός όλων των άλλων διαμόρφωσε τον οινοτουριστικό επισκέψιμο χαρακτήρα του οινοποιείου και των αμπελώνων. Ατμοσφαιρικές αίθουσες, προσεγμένες δοκιμές, private tours, εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Μ.Π.

Σταμάτα Αττικής, Τ/ 210-81.45.113, Ανοιχτό για επισκέψεις καθημερινά: 12:00- 16:00 (κατόπιν ραντεβού).

Οινοποιείο Νικολού

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NikolouWinery (@nikolouwinery)

Στο Κορωπί, στην καρδιά του αμπελώνα των Μεσογείων το οινοποιείο Νικολού γράφει την οινική του ιστορία από το 1875. Η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν αλλά οι δημιουργίες της οικογένειας Νικολού οδηγούν κατευθείαν στο μέλλον. Βασίλης Νικολού πατήρ, οινολόγος και καθηγητής στο ΠΑΔΑ Ευάγγελος Νικολού υιός, οινολόγος πρωτοπορεί και προχωρεί με επιτυχια. Τα αφρώδη κρασιά σε παραδοσιακές οινοποιήσεις αποτελούν αντικείμενο μελέτης και πειραματισμού που προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα πακέτα οινοτουρισμού ξεκινούν από το Σαββατιανό Πανόραμα, φόρο τιμής στην κύρια ποικιλία των Μεσογείων, και συνεχίζονται σε πολλές ακόμα επιλογές δοκιμών με συνοδεία ή όχι νόστιμων τοπικών προϊόντων και συνταγών. Μ.Π.

Νικολάου Ντούνη 8, Κορωπί, Τ/210-60.20.775.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSoil: ένα fine dining εστιατόριο δεμένο με τη γηSoil: ένα fine dining εστιατόριο δεμένο με τη γη

Κτήμα Οινότρια γη

Υλοποιώντας ένα παλιότερο όραμά του, ο Κώστας Λαζαρίδης ξεκινάει από το πολύ επιτυχημένο του οινοποιείο στη Δράμα και φυτεύει το 2000, στο Καπανδρίτι Αττικής, 200 στρέμματα αμπελώνων. Το Κτήμα, περιλαμβάνει ένα μικρό αλλά πολύ σύγχρονο οινοποιείο, που αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του με αποτέλεσμα γευστικά, πολυβραβευμένα κρασιά υψηλής ποιότητας. Όμως η Οινότρια Γη είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σε ένα συγκρότημα 10.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων και φυσικά οι υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών. Μ.Π.

2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου, Καπανδρίτι Αττικής, T/2295-05.22.13, 22950-52.214. Οι επισκέπτες είναι καλοδεχούμενοι καθημερινά από τις 09:00 έως 17:30 Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: 11:00 έως 15:00.

Το Περιβόλι

Τοσοδούλι, όλο κι όλο τέσσερα στρέμματα, με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, το Περιβόλι πρεσβεύει τις αρχές της περμακουλτούρας (η ιδέα να παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο η φύση λύνει διάφορα ζητήματα, ώστε να τον εφαρμόσεις και στα δικά σου). Έχει όμως και ένα προσεγμένο εστιατόριο για τα φαγητά του οποίου χρησιμοποιούν δικής τους παραγωγής βιολογικές πρώτες ύλες. Αν και τα λίγα ζαρζαβατικά που καλλιεργούν συνήθως αρκούν μόνο για τις ανάγκες του εστιατορίου, αν τους το ζητήσετε μπορεί να σας εξασφαλίσουν μικρές ποσότητες για το σπίτι σας. Ν.Μ.

Κυργίων 15, Βάρη, Τ/ 210-89.63.000, Το εστιατόριο λειτουργεί Τρίτη-Κυριακή από τις 12:00 έως τις 00:00 (Το Περιβόλι ακολουθεί πολιτική εισόδου για ηλικίες από 11 χρονών και άνω).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 γαστρονομικοί προορισμοί για εξορμήσεις εκτός Αθήνας10 γαστρονομικοί προορισμοί για εξορμήσεις εκτός Αθήνας

Τhe Margi Farm

Πάνε επτά-οκτώ χρόνια από τότε που τα αδέρφια Αγιοστρατίτη του Τhe Margi αποφάσισαν να δημιουργήσουν στα Καλύβια μια φάρμα που να τροφοδοτεί τα εστιατόρια του ξενοδοχείου και να να προσφέρει μια διαδραστική farm to table εμπειρία στους πελάτες του κι όχι μόνο. Μετά από κράτηση, μπορούν κι οι… εξωτερικοί να περιηγηθούν στο μποστάνι και μετά να καθίσουν με την παρέα τους στο μοναστηριακό τραπέζι κάτω από την πέργκολα και να ξαναβρούν τα λαχανικά και τα μυριστικά που μεγαλώνουν χωρίς παρεμβάσεις στις σαλάτες και στις πίτες, μαζί με φρέσκα αυγά από τις κότες της φάρμας και κρέατα που ψήνονται στη σχάρα ή στη σούβλα εκεί, στην εξωτερική κουζίνα. Από τις ελιές και τα αμπέλια τους έχουν δικό τους λάδι και δικό τους τσίπουρο -σε κερνάνε ένα ποτηράκι για το καλωσόρισμα- κι είναι αρκετά ακόμη που δουλεύουν σιγά-σιγά,ανάμεσά τους και κάποια δικά τους τυριά. Α.Σ.

Καλύβια Θορικού, Τ/210-96.70.924, ανοικτό συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας κατόπιν συνεννόησης.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών