ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο τέλειο σμυρναίικο πιλάφι με κρεμμύδι, σταφίδες, κουκουνάριa και μπαχαρικάΤο τέλειο σμυρναίικο πιλάφι
10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
10' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πιλάφι με διάφορα λαχανικά, αρχικά πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
  2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά, το πράσο και τη σελινόριζα για 3 - 4 λεπτά.
  3. Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1 λεπτό να λαδωθεί καλά.
  4. Έπειτα, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
  5. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  6. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 18 - 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
  7. Θα το κατεβάσουμε από τη φωτιά μόλις μαλακώσει το ρύζι και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του. Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
  8. Αποσύρουμε και σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10 λεπτά.
  9. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές (αν θέλουμε) και το μαϊντανό.
  10. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, το πιλάφι με διάφορα λαχανικά, με λίγη φέτα ή ανθότυρο.

«Λευκό! Λευκό!» φώναξαν μαζί όλα τα λαχανικά και διάλεξαν ανάμεσα σε ελληνικά Sauvignon blanc, αρωματικές Μαλαγουζιές και Chardonnay.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο, Οι σεφ προτείνουν.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών