Τι ψάρια χρησιμοποιούμε

Το μυστικό για νόστιμη ψαρόσουπα είναι η ποικιλία των ψαριών, αφού το καθένα συνεισφέρει με τη δική του γεύση. Ιδανικός συνδυασμός, μάλιστα, θεωρείται αυτός που περιέχει άπαχα ψάρια μαζί με πιο λιπαρά, για ισορροπία. Αν βέβαια μας αρέσει ειδικά κάποιο ψάρι, όπως π.χ. το φαγκρί ή η σφυρίδα, κάλλιστα μπορούμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα μόνο με αυτό (ολόκληρο ή σε φέτες). Πετρόψαρα, δηλαδή μικρά ψάρια των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τα 300 γρ. (χάνοι, πέρκες, γύλοι, σκορπίνες, χελιδονόψαρα, λύχνοι, καπόνια, πεσκανδρίτσες, δράκαινες), θεωρούνται ιδανικά για σούπα. Επίσης, οι ροφοί, οι σφυρίδες, οι κέφαλοι. Οι φρέσκοι μπακαλιάροι, αν και στα ψαρομανάβικα διαφημίζονται ως «γάλακτος, για μωρά», έχουν αδύναμη γεύση και άρα είναι ιδανικοί μάλλον για όσους δεν αρέσκονται στην έντονη «ψαρένια» γεύση. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλια από τα ψάρια, γιατί, σύμφωνα με τους επαΐοντες, εκεί είναι όλη η νοστιμιά.

Ταιριαστά λαχανικά + μυρωδικά

Εντελώς ενδεικτικά, ακολουθούν ορισμένες ομάδες μυρωδικών και λαχανικών που ταιριάζουν στις ψαρόσουπες:

1) Κρεμμύδι-σκόρδο-καρότο-πράσο-σέλινο (ή/και σέλερι)-δάφνη.

2) Κρεμμύδι-καρότο-μαϊντανός-δάφνη-ζαφορά.

3) Κρεμμύδι-καρότο-πράσο-σέλερι-φινόκιο- πιπερόριζα-κεδροκούκουτσο (άρκευθος).

4) Κρεμμύδι-καρότο-φινόκιο-μυρώνι-σχοινόπρασο

5) Κρεμμύδι-πατάτα-καρότο-σέλινο-μαϊντανός- ζαφορά.

1 γευστικό, σκορδάτο κόλπο

Ζεσταίνουμε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε χα- μηλή φωτιά (να μην κάψει). Ρίχνουμε 1 – 2 σκελί- δες λιωμένο σκόρδο και το σοτάρουμε ελάχιστα, χωρίς να ροδίσει. Αποσύρουμε. Αυτό το αρωμα- τικό λάδι το βάζουμε στο σερβίρισμα ή λίγο πριν αποσύρουμε μια κόκκινη ψαρόσουπα από τη φωτιά. Είναι επίσης ένα κόλπο που απογειώνει τη γεύση μιας σούπας με κατεψυγμένα ψάρια ή με ψάρια που έχουν ήπια γεύση.

9 συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

1. Για νόστιμη και οικονομική ψαρόσουπα και όταν δεν μας νοιάζει να έχουμε πολύ ψαχνό, χρησιμοποιούμε μείγμα από μικρά βραστόψαρα (είναι αρκετά φθηνά). Εχουν λιγοστή, αλλά πεντανόστιμη σάρκα και δίνουν γευστικότατο ζουμί. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι χάνοι, οι πέρκες, οι γύλοι, τα καπόνια, τα χριστόψαρα, οι χειλούτσες, τα σκορπινάκια, οι δράκαινες, οι μικρές πεσκανδρίτσες, οι μπαλάδες, τα σκαθάρια. Οσο μεγαλύτερη ποικιλία βάλουμε, τόσο νοστιμότερη σούπα θα φτιάξουμε.

2. Για να πάρουμε το μέγιστο της νοστιμιάς από τα μικρά βραστόψαρα, τα βράζουμε τυλιγμένα σε ένα τουλπάνι, το οποίο μετά θα στύψουμε καλά, ώστε να λιώσει η λιγοστή αλλά πεντανόστιμη σάρκα τους και να εμπλουτίσει τη σούπα μας. Εναλλακτικά, τα μαγειρεύουμε χύμα μέσα στη σούπα και τη σουρώνουμε από ψιλή σήτα (σινουά), πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα γουδοχέρι, για να βγει ο νόστιμος πολτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚακαβιά στο καΐκιΚακαβιά στο καΐκι

3. Περισσότερο και εξίσου νόστιμο ψαχνό θα βρούμε σε κεφάλους, λαβράκια και μεγάλες σκορπιδομάνες.

4. Νοστιμότατες ψαρόσουπες φτιάχνουμε με τα κεφάλια και τα κόκαλα ψαριών όπως τα φαγκριά, οι συναγρίδες, οι σφυρίδες, οι στήρες, οι ροφοί. Τα κεφάλια είναι πλούσια σε κολλαγόνο, που βοηθά να πήξουν εύκολα και θαυμάσια οι σούπες. Για μια νόστιμη ψαρόσουπα θα χρειαστούμε περίπου 1½ – 2 κιλά κεφάλια και κόκαλα.

5. Τα λιπαρά αλλά γευστικότατα σμέρ­νες και μουγγριά, αν και κάπως δυσεύρετα, δίνουν πλούσιες σούπες. Απολαυστική και οικονομική ψαρόσουπα φτιάχνουμε με κάποια κατεψυγμένα ψάρια, όπως το κοκκινόψαρο.

6. Η γεύση μιας ψαρόσουπας εμπλουτίζεται αν προσθέσουμε 1 – 2 μικρά καβουράκια ή λίγες γαρίδες (ή μεγαλύτερη ποσότητα από κελύφη και κεφάλια) ή 1 – 2 καραβίδες ή 1 μικρό αστακό. Αποφεύγουμε τις σουπιές, τα χταπόδια και τα καλαμάρια, γιατί η έντονη γεύση τους καλύπτει τον ντελικάτο χαρακτήρα των ψαριών.

7. Τα λαχανικά μπαίνουν από την αρχή στο μαγείρεμα, μαζί με τα ψάρια, αλλά συνήθως βγαίνουν μερικά λεπτά αργότερα, για να προλάβουν να μαλακώσουν. Τα καταλληλότερα λαχανικά για ψαρόσουπα είναι οι πατάτες, τα καρότα, η σελινόριζα, τα κρεμμύδια, τα πράσα και οι ντομάτες – οι τελευταίες, μάλιστα, «σπάνε» την έντονη μυρωδιά ψαρίλας που βγάζουν ορισμένα ψάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨαρόσουπες χωρίς μυστικάΨαρόσουπες χωρίς μυστικά

8. Λίγα είναι τα μυρωδικά που δεν «πνίγουν» την ντελικάτη γεύση των ψαριών και η χρήση τους γίνεται πάντα με φειδώ: ο μαϊντανός, το θυμάρι, η δάφνη, το σαφράν, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το σέλινο, το εστραγκόν και οι καυτερές πιπεριές τσίλι.

9. Αν θέλουμε, μπορούμε να αυγοκόψουμε την ψαρόσουπά μας, όχι όμως την πηχτή κακαβιά. Επίσης, μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με ρύζι ή κάποιο μικρό ζυμαρικό για σούπα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών