Προφανώς μαγειρέψαμε κι άλλα. Πολλά και διάφορα. Αυτά τα πιάτα, για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω, όμως, τα ξεχωρίσαμε. Για τη νοστιμιά τους, για τη θαλπωρή τους, για την ιστορία τους, για τα μικρά μυστικά τους – πολλές φορές κάτι απλό ή ασυνήθιστο κάνει τη διάφορα. Δοκιμάστε τα, οι δοσολογίες και οι εκτελέσεις είναι ακριβώς από κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοίΣαλιγκάρια: Πώς τα καθαρίζουμε και 6 παραδοσιακές συνταγές

Σιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Είμαι φαν του τηγανητού αυγού ως topping. Σχεδόν όλα βελτιώνονται αν κοτσάρεις από πάνω ένα τηγανητό αυγό με κριτσανιστές άκρες και ημι-ρευστο κρόκο. Μια σαλάτα που δεν σου πολυκάνει κέφι γίνεται αποδεκτή με ένα αυγουλάκι. Ένα απλό ρύζι ή τα απομεινάρια από το χτεσινό βραδινό μετατρέπονται σε κανονικό φαγητό. Άλλες φορές αυτός ο λίγο ρευστός κρόκος είναι η ελάχιστη σάλτσα που χρειάζεται ένα πιάτο για να δέσει. Στη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου τα σκιουφιχτά ανακατεύονται με σκορδάτες, σοταρισμένες αγκινάρες και ολοκληρώνονται με δυό τηγανητά αυγά στην κορυφή. Όταν σπάς τον κρόκο εκείνος ενώνεται με την λιωμένη στάκα, το ξύσμα λεμονιού και αυτή τη λίγη παλαιωμένη γραβιέρα. Έπος. Γ.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)Βάλτε salsa macha παντού (μάς ευχαριστείτε αργότερα)

Εύκολη τούρτα φράουλα

Εύκολη τούρτα φράουλα
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Η εποχή της φράουλας ήρθε επιτέλους και όπως κάθε χρόνο το γιορτάζω φτιάχνοντας ένα γλυκό με το αγαπημένο μου φρούτο. Φέτος έφτιαξα αυτήν την υπέροχη φραουλένια τούρτα, που όσο εντυπωσιακή φαίνεται άλλο τόσο απλή είναι. Το παντεσπάνι που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας το πήρα έτοιμο. Η σαντιγί δεν με δυσκόλεψε καθόλου, την έφτιαξα με καλής ποιότητας κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά, βρήκα φράουλες κατακόκκινες και γλυκές που έχει άφθονες στην αγορά. Ένα ωραίο κόλπο είναι να κόψετε τις φράουλες σε μεγάλα κομμάτια γιατί θα στολίσουν την τούρτα και θα δώσουν την απαραίτητη δροσιά στο γλυκό. Είναι και ωραία ιδέα για τούρτα γενεθλίων.  Μ.Π.

Σιτσιλιάνικες αγκινάρες ψητές, με παρμεζάνα

Σιτσιλιάνικες αγκινάρες ψητές, με παρμεζάνα
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης / 3 Pixels

Πολύ τις αγαπώ τις αγκινάρες. Αυτή η ιδιαίτερη, γλυκόπικρη γεύσης του στο μυαλό μου φέρνει την άνοιξη. Αγκιναροκούκια δώσε μου και δεν θέλω τίποτα άλλο. Εντάξει, και αγκινάρες αλά πολίτα, κλασικά, και ομελέτα με αγκινάρες, κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο, και πίτσα capricciosa. Τώρα στη λίστα έχουν μπει κι αυτές οι αγκινάρες, σε συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου, που ψήνονται με βούτυρο στον φούρνο, γεμιστές με παρμεζάνα, λεμόνι και κρεμμύδι. Στο μείγμα της γέμισης πρόσθεσα και λίγη ξερή ρίγανη. Πεντανόστιμες έγιναν. Το δε φρεσκοτριμμένο πιπέρι τους πάει πολύ. Α.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες: 30 συνταγές για το αγαπημένο λαχανικό της ΆνοιξηςΑγκινάρες: 30 συνταγές για το αγαπημένο λαχανικό της Άνοιξης

Η θεραπευτική κοτόσουπα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Φωτογραφία + Εικονογράφηση: Digital Minds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκοτοσουπα βημα βημαΟ Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει κοτόσουπα βήμα βήμα Με εξάχρονο παιδί στο σπίτι, ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ήταν μια κόλαση διαρκείας, με απανωτές ιώσεις. Κατέφυγα στο αιώνιο γιατροσόφι, τη σοφή κοτόσουπα του λαού, αυγοκομμένη. Υπάρχει ιατρική εξήγηση γιατί αυτή η σούπα είναι θεραπευτική. Πέραν του ότι ενυδατώνει τον οργανισμό, είναι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο, που ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την παραγωγή αντισωμάτων. Ακόμη περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο έχει παρόμοια χημική σύσταση με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη που χορηγείται ως βλεννολυτικό, ενώ η κουερσετίνη του κρεμμυδιού που μπαίνει στο μαγείρεμα και η βιταμίνη C του λεμονιού έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχω δοκιμάσει πολλές από τις κοτόσουπες του site. Αυτή τη φορά έκανα μια δική μου εκδοχή, κλέβοντας στοιχεία από τρεις διαφορετικές συνταγές. Χ.Τ.

 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών