ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣτρατορίες, εστιατόρια, ρώμη4 τρατορίες της Ρώμης που σερβίρουν αυθεντική ρωμαϊκή κουζίναΈπιασα ένα κέρμα που βρήκα ψαχουλεύοντας με το χέρι στην τσέπη μου, το εκσφενδόνισα με δύναμη, διέσχισε μια καμπύλη τροχιά πάνω από τα κεφάλια των μπροστινών μου και, χωρίς να καταφέρω να ακούσω τον ήχο του πλατσουρίσματος στο νερό, το ευρώ μου βυθίστηκε στα βάθη της Φοντάνα ντι Τρέβι, για να συναντήσει στον πυθμένα της τα εκατοντάδες άλλα ιντερνάσιοναλ νομίσματα που είχαν την ίδια τύχη με αυτό. Τα κέρματα συλλέγονται από τον δήμο και διατίθενται σε κοινωνικά έργα και στους αστέγους.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Στο εσωτερικό της παστιτσερία Don Nino.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Ο μάστερ τζελατιέρης του Don Nino είναι ο βραβευμένος Φραντζέσκο Μαστρογιάνι, ο οποίος μας εξήγησε όλες τις διαφορές ανάμεσα στο αμερικανικό και το ιταλικό παγωτό και μας έδωσε να δοκιμάσουμε ένα συγκλονιστικό τζελάτο με τα ασυναγώνιστα κελυφωτά φιστίκια από το Μπρόντε.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Ραβιόλι με κρέμα και κουκουνάρια.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Λαχταριστά γλυκίσματα για όλα τα γούστα.

Ήταν νωρίς το πρωί και όμως στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της πόλης γινόταν ήδη το σώσε. Είδαμε τη Δωροθέα ανάμεσα στο πλήθος να μας χαιρετά, καθώς πλησίαζε μαζί με την ξαδέρφη της την Γκρέτα Μερκούρι. «Από δω η Γκρέτα. Είναι μία από τις μικρότερες ξαδέρφες μου, κόρη του αδερφού του μπαμπά μου, του Σαλβατόρε. Η παστιτσερία Don Nino είναι το οικογενειακό τους μαγαζί», μου λέει και συνεχίζει τις συστάσεις: «Είναι πολύ οργανωμένη, ήσυχη και με στόχους, δεν είναι η φασαριόζα της οικογένειας. Μαγειρεύει πάρα πολύ καλά. Κάνει φανταστική φριτάτα ντι πάστα και ξέρει να φτιάχνει και τα κουλουράκια της γιαγιάς, τα πικάντικα ταράλι. Ο Νίνο ήταν ο πεθερός της. Μεγαλέμπορος πρώτων υλών για τζελάτο στην Καλαβρία, συνεργαζόταν και με τον παππού μας τον Πέπε, γιατί εφοδίαζε την παστιτσερία του.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Η Γκρέτα μάς ετοίμασε απίθανα κανόλι με ρικότα και μας έδωσε και τη συνταγή.

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Όλη η οικογένεια Μερκούρι λατρεύει τα κανόλι. Είναι το τυπικό γλυκό του νότου και τους θυμίζει την καταγωγή τους και τα παιδικά τους χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ γύρος της Ιταλίας σε 10 καλοκαιρινές μακαρονάδεςΟ γύρος της Ιταλίας σε 10 καλοκαιρινές μακαρονάδεςΌταν τα παιδιά του άνοιξαν τα παγωτατζίδικα στη Ρώμη, έβγαλαν το όνομα του μπαμπά τους κι έτσι ο σινιόρ Νίνο έγινε “ντον”». Καθώς η Γκρέτα απομακρύνεται για να φέρει να δοκιμάσουμε τζελάτο από τα χεράκια του μάστερ τζελατιέρη τους, του Φραντσέσκο Μαστρογιάνι, και για να μας ετοιμάσει τα εξίσου διάσημα κανόλι τους, η Δωροθέα μάς εξηγεί ότι δάσκαλος του Μαστρογιάνι ήταν ο θείος της, αδερφός του παππού της, ο Τζούρο(Νικούτσο Μερκούρι), ο οποίος τον βοήθησε πολύ στα πρώτα του βήματα. Πάνω στην ώρα καταφτάνουν τα χωνάκια κι ύστερα τα κανόλι, τα τιραμισού, τα μαριτότσι, τα μάντορλε, τα γλυκά ραβιόλι… Πόσο ταιριαστή η ντόλτσε βίτα δυο βήματα από τη Φοντάνα ντι Τρέβι!

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Τιραμισού

Η κληρονομιά των τζελατιέρηδων
Μαριτότσι

 

Δείτε τις συνταγές εδώ:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών