ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξορκίζουμε τον καύσωνα με έξυπνες ιδέες για φαγητό στα γρήγορα

Κλείνουμε τα μάτια της κουζίνας και ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου.

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, αμύγδαλα, μυζήθρα και μέλι

Πώς θα γίνει να μείνουμε όσο λιγότερο γίνεται στην κουζίνα, να μην ανάψουμε τα μάτια σχεδόν καθόλου, να μείνουμε δροσεροί και ανάλαφροι, και εκτός από πολλά λίτρα νερό, να χορτάσουμε τρώγοντας λιχούδικα κι ευκολοχώνευτα φαγητά με τα καλά της εποχής; Μερικές έξυπνες και φρέσκες ιδέες για να νοστιμίσουμε τις ημέρες που ακολουθούν με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο.

Ζήτω η ντοματοφαγία

Αν έχεις μια ζουμερή ντομάτα στο ψυγείο, τότε έχεις φαγητό. Και μάλιστα ακόμα και φαγητό χωρίς φωτιά, κάτι που είναι ζητούμενο τώρα που σφίγγουν οι ζέστες. Μια ντομάτα την κόβω στη μέση, την τρίβω στον ρεντέ και την απλώνω επάνω σε φέτες χωριάτικου ψωμιού μαζί με σπάταλο λάδι, ρίγανη ή βασιλικό, χοντρό αλάτι και σπασμένη φέτα. Άλλες φορές την κόβω χοντρά κομμάτια και τη χτυπάω στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό, σκόρδο και αλατοπίπερο, και τη σερβίρω σε βαθύ πιάτο σαν κρύα σούπα με σταγόνες ελαιολάδου, πιπέρι και κοπανισμένα παξιμάδια χαρουπιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο) με ροδάκινοΚρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο) με ροδάκινο Για να ετοιμάσω κάτι που θα πάρω μαζί μου στη δουλειά ή στην παραλία, την κόβω σε πολύ λεπτές ροδέλες τις οποίες τις απλώνω πάνω σε αραβική πίτα, εναλλάξ με λεπτοκομμένες φέτες αγγουριού, πιπεριάς Φλωρίνης και κρεμμυδιού. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένες μαύρες ελιές και αλείφω με γιαούρτι και με πέστο με αμύγδαλα και μαϊντανό, τυλίγω τις πίτες ρολά σαν σουβλάκια και τις κόβω στη μέση.

Την περίπτωση της χωριάτικης σαλάτας, αν πεινάω λιγάκι παραπάνω την ενισχύω προσθέτοντας μέσα στη σαλάτα, μερικά σκέτα, βρασμένα μακαρόνια, ή εναλλακτικά λίγα χοντροκομμένα κομμάτια ψωμιού.

Ντάκος με σάλτσα ωμής ντομάτας, κεφαλοτύρι και δυόσμο

Τέλος την αγαπημένη μου ντομάτα, την κάνω και Βloody Mary, με ελάχιστο ή χωρίς καθόλου αλκοόλ: χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν 3 γινωμένες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες, μαζί με μια μεγάλη χούφτα πάγου, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, μερικές σταγόνες σάλτσα Worcestershire, μερικές σταγόνες Ταμπάσκο, μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, και κάποιες φορές την αφήνω ως έχει, virgin, κι άλλες προσθέτω ελάχιστο αλκοόλ, γύρω στα 50 ml βότκα, για να είναι ελαφρύ το Bloody Mary, και το σερβίρω σε ποτήρι γαρνίροντας με κλαδάκια σέλερι ή μαϊντανού.

Η σάλτσα να έχει σπίρτο! Να είναι δηλαδή ξινή

Γιαούρτι και λεμόνι είναι δύο απ’ τα καλύτερα συστατικά για να φρεσκάρουμε τη γεύση μας με την ξινάδα τους που δίνει σπιρτάδα και νοστιμιά, χωρίς να βαραίνει τα φαγητά.

Μαρουλοσαλάτα με ουζάτη σάλτσα γιαουρτιού, αυγά και φιστίκια

Τζατζίκι αραιό

Υπάρχει το κλασικό, υπάρχουν οι παραλλαγές, υπάρχει και το αραιό που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τζατζίκι αραιωμένο με λίγο νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να αποκτήσει μια ελαφρώς πιο ρευστή υφή σάλτσας. Με αυτή τη μορφή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επάνω από ένα πιλάφι, σε μια πράσινη σαλάτα, σε βραστά κολοκυθάκια και βλίτα, σε ένα ψητό ψάρι ή όπου αλλού μας αρέσει.

Γιαουρτοτάχινο

Η πιο νόστιμη εύκολη σάλτσα! Βάζουμε μέσα στο μπλέντερ ένα κεσεδάκι γιαούρτι, 2 μεγάλες κουτ. σούπας ταχίνι, 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο, αλατοπίπερο, 1 πρέζα κύμινο και 2-3 κλαράκια μαϊντανό. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Το γιαουρτοτάχινο πάει τέλεια με φαλάφελ, ταιριάζει σε μελιτζάνες τηγανητές, σε ντοματοσαλάτες ή ως βινεγκρέτ σε πράσινες σαλάτες και χόρτα βραστά. Επίσης είναι τέλεια σάλτσα για ψητό κοτόπουλο, για μπιφτέκια, για ψάρι, για αυγά ποσέ. Δοκιμάστε το και σε μια τονοσαλάτα με πατάτες βραστές και κάππαρη.

Βινεγκρέτ γιαουρτιού με νερό ντομάτας

Τρίβουμε δύο ντομάτες στον χοντρό τρίφτη και ύστερα τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν τα νερά τους. Τον πολτό της ντομάτας τον κρατάμε για σάλτσα και με τα νερά αραιώνουμε το γιαούρτι. Προσθέτουμε αλάτι, δυόσμο, ξύδι, κι αν θέλουμε και λίγο σκόρδο και χρησιμοποιούμε αυτή τη βινεγκρέτ σε μια δροσερή αγγουροσαλάτα, σε μια σαλάτα με ωμά τριμμένα κολοκυθάκια, σε ένα ταμπουλέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλοκαιρινές σαλάτες: 37 συνταγές που θα θέλετε να φτιάχνετε όλο τον ΙούλιοΚαλοκαιρινές σαλάτες: 37 συνταγές που θα θέλετε να φτιάχνετε όλο τον Ιούλιο

Φρούτα και τυρί; Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού

Καρπούζι με φέτα, χαρουποπαξίμαδα και μαυροκούκι

Σε αυτό τον συνδυασμό με είχαν μυήσει οι παππούδες μου πριν πολλά χρόνια, τα καλοκαιρινά βράδια που περνούσαμε μαζί τις διακοπές μου στο νησί. Η γιαγιά έτρωγε καρπούζι με φέτα, και ο παππούς σταφύλια με κοπανιστή. Εμένα ο συνδυασμός αυτός μου φαινόταν παράξενος, αλλά μαζί και γοητευτικός. Δεν τον υιοθέτησα παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά, και κάθε φορά τους μνημονεύω. Στο μεταξύ του έδωσα καινούριες προεκτάσεις, κάνοντας κι άλλα πετυχημένα μιξαρίσματα. Ταιριάζω λόγου χάρη τα γινωμένα κεράσια με βολάκια και ξινότυρα από τις Κυκλάδες, μαζί με δυό τρία παξιμαδάκια ούζου ημίγλυκα. Τα γλυκά βερίκοκα και τα ζουμερά ροδάκινα τα σερβίρω με κρεμώδη τυριά όπως ξύγαλο Σητείας και κατίκι Δομοκού και με ένα ποτήρι παγωμένο νερό με δυόσμο και χυμό από λάιμ. Τα αχλάδια πηγαίνουν εξαιρετικά με ώριμες γραβιέρες και κρύα, ημίγλυκα Μοσχάτα κρασιά. Το καρίκι της Τήνου, με τον «μπλε» χαρακτήρα του, που μπήκε προσφάτως στις ζωές μας, βρήκα πως κάνει συναρπαστικό συνδυασμό με τα γλυκά αυγουστιάτικα σύκα και προζυμένιο ξινό ψωμί. Και να προσθέσω εδώ πως το πεπόνι που κάνει διεθνή καριέρα παρέα με το προσούτο, πρέπει να το δοκιμάσετε με λούζα από τις Κυκλάδες, τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και λίγες φλούδες παλαιωμένης γραβιέρας, και με ευχαριστείτε μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύκα και σταφύλια με ξινοτύρι και λούζαΣύκα και σταφύλια με ξινοτύρι και λούζα

Keep calm and pastry on

Μπισκοτογλυκό με γεύση black forest

Γλυκό γρήγορο, γλυκό δροσερό, γλυκό εύκολο, γλυκό άκοπο, γλυκό να ‘ναι…

Σάντουιτς με παγωτό: Ανοίξτε ένα κουτί με μουστοκούλουρα, Digestive, Μιράντα, Πτι Μπερ, ή όποια άλλα μπισκότα αγαπάτε και ενώστε τα ανά δυο, τοποθετώντας ανάμεσα το παγωτό που σας αρέσει.

Τα μωσαϊκά είναι δροσερά, γίνονται γρήγορα, χρειάζονται ελάχιστη προετοιμασία και υπάρχουν και συνταγές με μόνο ένα σκεύος. Τρώγονται κρύα από το ψυγείο ή κι από την κατάψυξη αν τα κόψουμε σε λεπτές φέτες πριν τα παγώσουμε. Για το πιο εύκολο μωσαϊκό κάντε κλικ εδώ.

Κεράσια βουτηγμένα σε αμαρέτο. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ξεκουκουτσιάσετε τα κεράσια και να τα βάλετε για ένα ολόκληρο βράδυ μέσα σε ένα βάζο που θα απογεμίσετε με λικέρ αμαρέτο και ξύσμα λεμονιού. Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι ή με φρέσκια μυζήθρα. Το κερασένιο λικέρ που θα περισσέψει στο βάζο, να το σερβίρετε με τριμμένο πάγο σε μικρά κρυστάλλινα ποτηράκια.

Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα της αρεσκείας σας – π.χ. κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, μπανάνες, ανανά, πεπόνι – βάλτε τα στην κατάψυξη να παγώσουν και ύστερα χτυπήστε τα στο μπλέντερ μαζί με τα νοστιμευτικά που σας αρέσουν, όπως μέλι, κακάο, πραλίνα φουντουκιού, αμυγδαλοβούτυρο, μαστίχα, ξύσμα λεμονιού, λικέρ λιμοντσέλο, κ.ά. Θα έχετε έτσι ένα απολαυστικό, παγωμένο και τονωτικό smoothie. Αυτή εδώ η συνταγή για smoothie ροδάκινο είναι φανταστική.

Παγωτό γιαούρτι για πάντα – Χτυπάμε στο μίξερ 400 ml κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, μαζί με 140 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαντιγί. Προσθέτουμε 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, αναμειγνύουμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά φορμάκια, προσθέτουμε λίγο γλυκό βύσσινο και ανακατεύουμε πρόχειρα χωρίς να ομογενοποιηθεί, αλλά να κάνει διχρωμίες, και καταψύχουμε για περίπου 2 ώρες.

Ζελέ σοκολάτας τρεμουλιαστό: Μουλιάζουμε 10 γρ. σκόνη ζελατίνης σε ένα μπολ με 3-4 κουτ. σούπας κρύο νερό για 10 λεπτά, και ταυτόχρονα χτυπάμε στο μπλέντερ 1 λίτρο γάλα, με 1 κουτ. σούπας κακάο και 300 γρ. άλειμμα σοκολάτας, τύπου μερέντα. Ζεσταίνουμε τη ζελατίνη με το νερό ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί και τη ρίχνουμε στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το ζελέ σε φόρμα πλαστική ή σιλικόνης, και το αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες να σφίξει. Ξεφορμάρουμε βουτώντας στιγμιαία τη φόρμα σε καυτό νερό. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με κοσκινισμένο κακάο κι έχουμε το πιο ελαφρύ σοκολατένιο γλυκό με γεμάτη αλλά δροσερή γεύση.

Βανίλια υποβρύχιο για πάντα: Όλοι το ξέρουμε και το αγαπάμε, αλλά συνήθως το ξεχνάμε. Το μόνο που θέλει είναι ένα κουτάλι κι ένα ποτήρι παγωμένο νερό μεταλλικό ή ανθρακούχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπισκοτογλυκό με γεύση black forestΜπισκοτογλυκά για να κερνάμε όλο το καλοκαίρι – 10 συνταγές ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τέλεια smoothies για ενέργεια και αποτοξίνωση: 10 συνταγέςΤα τέλεια smoothies για ενέργεια και αποτοξίνωση: 10 συνταγές

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών