15'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 8-10 φέτεςΔιαδικασία
- Για το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, τα αυγά με πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.
- Έπειτα ρίχνουμε το τυρί και χτυπάμε για λίγο.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα σχετικά πυκνό μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμη πιπέρι, τα αλλαντικά και τη ρίγανη και, αν θέλουμε, τον μαϊντανό, για φρεσκάδα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε μια σχετικά μικρή, μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, και το ξεφουρνίζουμε.
- Το αφήνουμε για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το σερβίρουμε, κομμένο σε φέτες.
- Συνοδεύουμε, το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, με πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.