30' παρασκευή
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα ταχινιού
Για το χούμους
Διαδικασία
Σάλτσα ταχινιού
- Για να φτιάξουμε χούμους με παντζάρια (μπαρμπαμπιετόλε) ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα ταχινιού.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακινώντας πολύ συχνά το τηγάνι για να μην καεί και πικρίσει. Μόλις ροδίσει, είναι έτοιμα. Το αφήνουμε να κρυώσε0 και το μεταφέρουμε σε πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το σησαμέλαιο και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα σησαμέλαιο για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Χούμους
- Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον πολυκόφτη.
- Ρίχνουμε εκεί τα ψιλοκομμένα παντζάρια, τα ρεβύθια, τον χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα ταχινιού που ετοιμάσαμε και 1 κουτ. σούπας λάδι. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή κρέμα. Τη δοκιμάζουμε και αλατίζουμε κατά βούληση.
- Μεταφέρουμε το χούμους παντζαριού σε ένα μπολ, το γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, με λίγο σουσάμι.
Μυστικά
Αντί να φτιάξουμε τη σάλτσα ταχίνι, μπορούμε απλώς να αγοράσουμε έτοιμο ταχίνι. Εκείνος μας σέρβιρε το χούμους με τηγανητά τσιπς γλυκοπατάτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.