ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧούμους, η κλασική ανατολίτικη συνταγή (βίντεο)Χούμους, η κλασική ανατολίτικη συνταγή (βίντεο)

 

30' παρασκευή
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα ταχινιού

Για το χούμους

Διαδικασία

Σάλτσα ταχινιού

  1. Για να φτιάξουμε χούμους με παντζάρια (μπαρμπαμπιετόλε) ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα ταχινιού.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακινώντας πολύ συχνά το τηγάνι για να μην καεί και πικρίσει. Μόλις ροδίσει, είναι έτοιμα. Το αφήνουμε να κρυώσε0 και το μεταφέρουμε σε πολυκόφτη.
  3. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το σησαμέλαιο και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα σησαμέλαιο για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

Χούμους

  1. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον πολυκόφτη.
  2. Ρίχνουμε εκεί τα ψιλοκομμένα παντζάρια, τα ρεβύθια, τον χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα ταχινιού που ετοιμάσαμε και 1 κουτ. σούπας λάδι. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή κρέμα. Τη δοκιμάζουμε και αλατίζουμε κατά βούληση.
  3. Μεταφέρουμε το χούμους παντζαριού σε ένα μπολ, το γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, με λίγο σουσάμι.

Μυστικά

Αντί να φτιάξουμε τη σάλτσα ταχίνι, μπορούμε απλώς να αγοράσουμε έτοιμο ταχίνι. Εκείνος μας σέρβιρε το χούμους με τηγανητά τσιπς γλυκοπατάτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Σουσάμι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών