ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι ψητό με λαδολέμονο ελιάς και δυόσμουΧταπόδι ψητό με λαδολέμονο ελιάς και δυόσμου
25' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 8 μερίδες ως ορεκτικό

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπoδάκι με πορτοκάλι, ελιές και μαραθόριζα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200° C.
  2. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά. Το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη και τα πιπέρια και σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 ́ - 1 ώρα.
  4. Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει ελαφρώς, τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, αλλά να είναι ακόμα ζεστό, και το χωρίζουμε στα πλοκάμια του.
  5. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου ή ζεσταίνουμε στην εστία ένα τηγάνι (προτιμότερο μαντεμένιο). Αλείφουμε τα πλοκάμια με 1 κουταλιά από το μετρημένο ελαιόλαδο.
  6. Τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου ή στο μαντεμένιο τηγάνι και τα ψήνουμε 2 - 3 λεπτά συνολικά, ίσα να πάρουν μια μυρωδιά καπνιστού. Ενδιαμέσως, τα γυρνάμε.
  7. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρότερα κομμάτια, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και, όσο είναι ζεστά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμόνι και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε ελαφρώς, δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Σε ένα αλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαραθόριζα με τις ελιές, τον χυμό και τα κομμάτια πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του χταποδιού, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε.
  9. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τραγανές αραβικές πιτούλες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 5.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών