Ένα πιάτο ζυμαρικά με νοστιμότατες χρυσές τρομπέτες Craterellus lutescens, άγριο μανιτάρι που αφθονεί στα αγραφιώτικα δάση. Νεωτερική συνήθεια, βέβαια, η βρώση μανιταριών στην περιοχή, ο φόβος του αγνώστου ακόμη επικρατεί, ωστόσο οι νεότεροι όχι μόνο τα αναζητούν αλλά και μπαίνουν στον κόπο να τα μαγειρέψουν σε συνταγές μοντέρνες και να τις προτείνουν στους χιλιάδες επισκέπτες του τόπου τους. Eσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας και που βρίσκετε εύκολα στο εμπόριο. Η συνταγή είναι του Δημήτρη Καλαθά.

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που τις βράσαμε.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και όταν λιώσει ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, χωρίς να ανακατέψουμε. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Στο υπόλοιπο βούτυρο σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνουμε στο σκεύος και την πρώτη δόση μανιταριών, αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να γίνουν τρυφερά και μαλακά. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη από το βράσιμο της χυλοπίτας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα.
  3. Μοιράζουμε τις χυλοπίτες σε πιάτα, γαρνίρουμε με τη σάλτσα μανιταριών και ρίχνουμε άφθονο πιπέρι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών