Παραδοσιακά, αυτή η διάσηµη µαροκινή πίτα φτιάχνεται µε περιστέρι, η συνταγή όµως χρησιµοποιεί ως εναλλακτική λύση το κοτόπουλο. Τα νεαρά περιστέρια (πιτσούνια) εκτρέφονται ειδικά για κατανάλωση. Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι ένα δηµοφιλές υποκατάστατο, ακόµα και στο Μαρόκο.
30'
προετοιμασία
2 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την εορταστική κοτόπιτα αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε τα 150 γρ. βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, µέχρι να ροδίσει καλά. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και βάζουµε σε πιατέλα.
- Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το κρεµµύδι και το σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσει.
- Ρίχνουµε το σκόρδο, τα µπαχαρικά, τον κρόκο και το υγρό του και τον ζωµό.
- Προσθέτουµε ξανά το κοτόπουλο και το ανακατεύουµε για να καλυφθεί από τα υγρά.
- Αδειάζουµε το όλον σε ένα µεγάλο ταψί και το ψήνουµε στον φούρνο για 1 ώρα, γυρίζοντας το κοτόπουλο ανά διαστήµατα ή µέχρι να ψηθεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό κατά το ψήσιµο.
- Βγάζουµε το κοτόπουλο µε τρυπητή κουτάλα και κρατάµε τα υγρά στην κατσαρόλα. Πετάµε το ξυλάκι της κανέλας.
- Ξεψαχνίζουµε το κοτόπουλο και κόβουµε σε µικρά κοµµάτια.
- Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τα υγρά τον χυµό λεµονιού και τα µυρωδικά και τα αφήνουµε να δέσουν σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, µέχρι να γίνουν µια πηχτή σάλτσα.
- Χαµηλώνουµε πολύ τη φωτιά και προσθέτουµε αργά-αργά τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 8-10 λεπτά ή µέχρι να γίνουν τα αυγά.
- Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου και αλατοπιπερώνουµε.
- Σε ένα µπολάκι αναµειγνύουµε τα αµύγδαλα µε τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα.
- Αυξάνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 180°C.
- Αλείφουµε ένα ταψί για πίτσα ή πίτα διαµέτρου 30 εκ. µε λιωµένο βούτυρο.
- Αλείφουµε ένα φύλλο κρούστας µε λιωµένο βούτυρο. Απλώνουµε οµοιόµορφα το φύλλο σε όλο το ταψί, µε τις άκρες του να προεξέχουν. Επαναλαµβάνουµε µε τα επόµενα 7 φύλλα, αλείφοντάς τα µε βούτυρο, απλώνοντάς τα για να καλύψουµε το ταψί και προσέχοντας να προεξέχουν γύρω-γύρω οµοιόµορφα.
- Προσθέτουµε το µείγµα µε το κοτόπουλο και στρώνουµε την επιφάνειά του. ∆ιπλώνουµε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν πάνω στη γέµιση, τις αλείφουµε µε βούτυρο και τις πασπαλίζουµε µε το µείγµα αµυγδάλου. Αλείφουµε τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστας µε βούτυρο και τα απλώνουµε πάνω στην πίτα.
- Χρησιµοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόβουµε οµοιόµορφα τις άκρες αυτών των 6 φύλλων σε απόσταση περίπου 3 εκ. από τα τοιχώµατα του ταψιού και πετάµε τις άκρες.
- Με µια λαστιχένια σπάτουλα σηκώνουµε τις άκρες της πίτας και διπλώνουµε από κάτω αυτά τα 3 εκ. των επάνω φύλλων.
- Ψήνουµε για 45-50 λεπτά, µέχρι να χρυσίσει.
- Κοσκινίζουµε ζάχαρη άχνη πάνω στην κοτόπιτα και πασπαλίζουµε µε έξτρα τριµµένη κανέλα για να φτιάξουµε ένα ροµβοειδές µοτίβο(.