«Είναι εξοργιστικό να ανακατεύεις χάριν ευκολίας τις στρώσεις του παστίτσιου, μην το κάνετε ποτέ! Οι στρώσεις του πρέπει να είναι διακριτές, αυτό είναι το νόημά του» μας είχε πει στο παρελθόν ο Χριστόφορος Πέσκιας. Από τον άνθρωπο λοιπόν που οργίζεται με το ανακάτεμα των υλικών του παστίτσιου για ευκολία, ζητήσαμε να μας δώσει μια εύκολη εκδοχή του, αναμένοντας μάλλον μια κάθετη άρνηση. Πέσαμε έξω: πολύ πρόθυμα συμφώνησε και μας έδωσε μια αληθινά εύκολη και γρήγορη πρόταση που κρατά ακέραια την έννοια των διακριτών στρώσεων του φαγητού, αφαιρώντας όμως τις χρονοβόρες διαδικασίες προετοιμασίας, αφού τις αντικατέστησε με απλές αλλά εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο στον φούρνο με πατάτεςΠανεύκολο κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτεςΑκολουθώντας τις οδηγίες του γλιτώνουμε τουλάχιστον 1 ώρα ετοιμασίας της μπολονέζ με κιμά, καθώς και την ετοιμασία της μπεσαμέλ. Είναι παρασκευές μπελαλίδικες, που σε θέλουν πάνω από την κατσαρόλα, με συνεχείς προσθήκες υλικών, διαρκή ανακατέματα, μπόλικα σκεύη για πλύσιμο και χρονοβόρες προετοιμασίες. Αντιθέτως, το παστίτσιο αυτό φτιάχνεται με μείγμα κιμά με ελάχιστα υλικά, που μπαίνει ωμό πάνω από τα μακαρόνια και μετά το ψήσιμο μοιάζει με ζουμερό μπέργκερ. Τη θέση της μπεσαμέλ παίρνει το γιαουρτόκομμα, μια απλή κρέμα από γιαούρτι, αυγά και σκόρδο, που δημιουργεί παχιά στρώση με όξινη σπιρτάδα. Η όλη προετοιμασία (δεν υπολογίζουμε το ψήσιμο) διαρκεί μόλις 20-25 λεπτά!

Δείτε πως φτιάχνουμε το παστίτσιο με κιμά που ψήνεται κατευθείαν στο ταψί βήμα βήμα:

(Δείτε την δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για το γιαουρτόκομμα χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σκόρδα με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Την αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά.  Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας από το επιπλέον ελαιόλαδο, 4 κουτ. σούπας από το γιαουρτόκομμα και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά. Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας για να γίνει ομοιογενές και σχετικά σφικτό, όπως του μπέργκερ. Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μισά μακαρόνια σε ένα αρκετά βαθύ ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. (ή ένα εξίσου βαθύ και στρογγυλό, με διάμετρο 28 εκ.).

Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ισιώσει αλλά και να καλύψει εντελώς τα μακαρόνια. Αδειάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω στον κιμά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Τέλος, περιχύνουμε με το γιαουρτόκομμα και το ισιώνουμε με την ανάποδη από ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και να δέσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

25' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Για το γιαουρτόκομμα

Διαδικασία

Γιαουρτόκομμα

  1. Για να ετοιμάσουμε το γιαουρτόκομμα χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σκόρδα με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  2. Την αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα.

Παστίτσιο

  1. Για να φτιάξουμε το παστίτσιο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  4. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας από το επιπλέον ελαιόλαδο, 4 κουτ. σούπας από το γιαουρτόκομμα και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  5. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το μετρημένο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν πολτός.
  6. Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο.
  7. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας για να γίνει ομοιογενές και σχετικά σφικτό, όπως του μπέργκερ.
  8. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μισά μακαρόνια σε ένα αρκετά βαθύ ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. (ή ένα εξίσου βαθύ και στρογγυλό, με διάμετρο 28 εκ.).
  9. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ισιώσει αλλά και να καλύψει εντελώς τα μακαρόνια.
  10. Αδειάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω στον κιμά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Τέλος, περιχύνουμε με το γιαουρτόκομμα και το ισιώνουμε με την ανάποδη από ένα κουτάλι.
  12. Φουρνίζουμε και ψήνουμε το παστίτσιο για 45 λεπτά, μέχρι το γιαουρτόκομμα να αρχίσει να ροδίζει περιμετρικά του ταψιού.
  13. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  14. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και να δέσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας : Μια Νεμέα με το ιδιαίτερο παστίτσιο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών