
Υλικά
Κομμάτια: 12Διαδικασία
- Για το νηστίσιμο κέικ με κολοκύθα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ξύνουμε την κίτρινη κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού και, αφού τη στύψουμε δύο τρεις φορές με το χέρι μας για να βγάλει τα υγρά της, την αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτό για λίγη ώρα.
- Τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, πασπαλίζουμε τον πάτο με το σουσάμι, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
- Ψήνουμε το κέικ κολοκύθας για 1 ώρα. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Βγάζουμε, περιμένουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.
Μυστικά
* Πως καθαρίζουμε την κολοκύθα: Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πολύ προσεχτικά την κολοκύθα στη μέση, με φορά από κοτσάνι σε κοτσάνι, όπως κάνουμε και με το καρπούζι. Με ένα κουτάλι «ξύνουμε» σχολαστικά την εσωτερική κοιλότητα ώστε να αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις ίνες. Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια, μεγέθους τέτοιου που να μας διευκολύνουν στο «κράτημα». Καθαρίζουμε προσεχτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι -μικρό αυτή τη φορά- κάθε κομμάτι από τη σκληρή φλούδα. Τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα αφήνουμε με τη φλούδα, τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.