ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα αραμπιάτα με φέτα, κεφαλοτύρι και μπούκοβοΜακαρονάδα αραμπιάτα με φέτα, κεφαλοτύρι και μπούκοβο

To ελαιόλαδο από την ποικιλία ελιάς Ναμουτιάνα παράγεται κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία και στη Γορτυνία Αρκαδίας και τα χαρακτηριστικά του είναι η έντονη πικρή γεύση και η πικάντικη αίσθηση, καθώς και το φρουτώδες άρωμα με στοιχεία φρεσκοκομμένου χόρτου, βοτάνων, ντομάτας.

10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με νιώτικο κεφαλοτύρι, αυγό μελάτο και Ναμουτιάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι.
  2. Ρίχνουμε τις 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε για 1 λεπτό.
  3. Ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι και να σχηματιστούν χρυσαφένιες δαντελωτές άκρες.
  4. Γέρνουμε ελαφρώς το τηγάνι ώστε να συγκεντρωθεί σε μία πλευρά το λάδι και με ένα κουτάλι το μαζεύουμε και περιχύνουμε τα αυγά για 1/2 έως 1 λεπτό, περισσότερο γύρω από τον κρόκο, ώστε να ψηθούν και τα υδαρή μέρη του ασπραδιού.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 90 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις πιπερίτσες και μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
  6. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  7. Με μια λαβίδα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με το λάδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε.
  8. Πασπαλίζουμε με το τυρί και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
  9. Βάζουμε από πάνω σε κάθε πιάτο το μελάτο αυγό, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών